chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Sala de prensa

AgroEuropa - Erasmus+ projekt Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci

26/08/2019
por Rejhana Nuhanov...
Idioma: HR

Tijekom 2018./2019. godine Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci provela je Erasmus+ projekt pod nazivom AgroEuropa, sufianciran sredstvima EU u iznosu od  47.853,00 EUR, za provođenje ključne aktivnosti 102 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projekt je obuhvaćao praktičnu nastavu za 21 učenika drugih i trećih razreda obrazovnih programa agrotehničar i fitofarmaceut, ali i job shadowing, odnosno promatranje na radnom mjestu za nastavnike. U job shadowingu su sudjelovala tri nastavnika - jedan iz stočarske grupe predmeta, jedan iz agrotehnike, te zamjenica ravnatelja koja je promatrala radno mjesto i iskustvo ravnateljice partnerske škole. Partnerska škola nam je bila Inovativna srednja poljoprivredna škola "Todor Rachinski" iz mjesta General Toshevo, u bugarskoj regiji Dobrudja, poljoprivredno najrazvijenijoj regiji u Bugarskoj, koja obrazuje slične programe.

Osim što su učenici stekli stručna znanja i vještine iz područja agrotehnike, biljne proizvodnje i stočarstva, stekli su i razvili mnoge vještine radnika 21. stoljeća, kao što su kritičko promišljanje, usporedba, suradnički rad, fleksibilnost, komunikacija itd. Tijekom dva tjedna koliko su tamo boravili imali su prilike raditi s najmodernijim poljoprivrednim strojevima na suvremenim farmama, tvrtkama i obiteljskim gospodarstvima, upoznati se s novim poljoprivrednim kulturama i načinim obrade zemlje, ali i upoznati kulturu i tradiciju države, te poboljšati jezične kompetencije. 

Nastavnici su promatrali izvođenje teorijskog dijela nastave u samom razredu uz primjenu suvremenih metoda poučavanja, i provedbu praktičnog dijela nastave na gospodarstvima u regiji. Zamjenica ravnatelja sudjelovala je na sastanku ravnatelja poljoprivrednih škola Dobrich i Trgovište zajedno s njihovom pročelnicom za obrazovanje, gdje su diskutirali o zajedničkoj problematici i načinu njezina rješavanja. 

Po povratku su nastavnici analizirali viđeno dali svoje prijedloge za konkretne promjene i poboljšanja koja bi se mogla i morala uvesti u obrazovanje kod nas, a kako bi nastava bila usmjerena prema edukaciji polaznika, bilo srednjoškolaca, bilo odraslih, za kompetentne radnike koji posjeduju vještine za rad s inovativnim tehnologijama i kako bi se naglasila važnost cjeloživotnog obrazovanja. Neke od novina koje su se uvele ili su u postupku uvođenja u stalnu praksu škole su sadnja novih kultura (ljekovito i začinsko bilje, lavanda, izvorna bugarska sorta krastavaca koju koriste za pravljenje njihove poznate šopske salate), opremanje sokare i sušare, nabava suvremene poljoprivredne mehanizacije, zasnivanje mikrobiološkog i pedološkog laboratorija, ustroj peradarnika za provođenje vježbi i sl. Na taj način ova škola, imenovana i Regionalnim centrom kompetentnosti, postaje pravi centar izvrsnosti, koji pruža svojim učenicima, ali i odraslim polaznicima, priliku za stjecanje srednje stručne spreme, prekvalifikacije ili stručnog osposobljavanje, uz prikladne uvjete za praktičnu obuku na školskom dobru. Osim toga, škola intenzivno radi na izradi novih kurikuluma u skladu s potrebama tržišta rada, odnosno poslodavaca, kako bi polaznicima pružila mogućnost stjecanja kompetencija koje poslodavci najviše traže i cijene kod svojih uposlenika. Jer suvremenom teorijskom ali ponajviše praktičnom obukom obrazuju se pojedinci spremni za sve izazove današnjeg tržišta rada, koji su konkurentni i educirani za rad s modernom tehnologijom, a to nam je kao obrazovnoj ustanovi, krajnji cilj.  

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email