chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

Blog

Itseluottamusta, digityökaluja ja eurooppalaisia kokemuksia: Käänteisen oppimisen työpajaviikko Hollannissa

15/08/2019
por Riikka SUHONEN
Idioma: FI

Mitä käänteinen oppiminen on, ja miten sitä voisi tuoda aikuiskoulutukseen käytännössä? Voiko käänteistä oppimista soveltaa sellaisten aikuisten kanssa, jotka ovat vasta oppimassa perustaitoja, kuten luku- tai laskutaitoa, tai joilla on vaikeuksia digitaalisten oppimisympäristöjen kanssa? Näitä kysymyksiä käsiteltiin 4-päiväisessä koulutuksessa, joka järjestettiin FLIP-IDEAL –projektissa toimiville aikuiskouluttajille.

/es/file/flipidealcmykpngflip_ideal_cmyk_.png

“Olin aluksi hiukan epävarma, mutta nyt olen todella innostunut näistä työkaluista, joita meille esiteltiin ja niiden käyttämisestä opetuksessa,” kertoo Johan Roest, hollantia toisena kielenä maahanmuuttajille opettava kouluttaja isäntäorganisaatio ROCWB:stä.

Johan oli erityisen iloinen siitä, että koulutus järjestettiin juuri Hollannissa, koska hän on ekologisista syistä lentolakossa, eikä ole voinut osallistua aiempien Erasmus+ hankkeiden koulutuksiin muissa maissa. Työpajaviikon tuloksena Johan aikoo käyttää käänteisen oppimisen lähestymistapaa myös vasta kieltä oppimaan alkaneiden opiskelijoiden kanssa.

/es/file/1preparingthedemonstrationofthegreenscreenjpg1_preparing_the_demonstration_of_the_green_screen.jpg

"Green screen" -työkalun esittely

Myös Pat Sheane, irlantilainen luku- ja kirjoitustaidon sekä IT:n opettaja KWETB:stä ei tiennyt mitä odottaa koulutukselta. ”Se oli todella hyödyllinen. Kaikki oli erinomaisesti järjestetty, enkä malta odottaa näiden kaikkien uusien työkalujen käyttämistä!” Pat olisi erityisen kiinnostunut hyödyntämään ”green screen” –työkalua erilaisissa roolipeliharjoituksissa, joita opiskelijoiden kanssa tehdään.

Käänteinen oppiminen oli jo tuttua Giulia Agostolle, FMD -säätiön englannin kielen opettajalle Italiasta. Työpajaviikon jälkeen hänellä on kuitenkin vielä parempi käsitys metodologiasta ja sen käyttämisestä hänen oppitunneillaan. Vinkit videoiden tekemiseen ja Mentimeter olivat hänen suosikkityökalujaan viikolla.

Kokemusten vaihtaminen eri maista tulevien kollegojen kanssa oli monien osallistujien mainitsema kohokohta. ”Olen tutustunut täällä uusiin työkaluihin ja sain jakaa kokemuksia muiden opettajien kanssa,” Aljosa Vodopivec Sloveniasta, LUVista sanoo.

/es/file/2demonstratingthegreenscreenjpg2_demonstrating_the_green_screen.jpg

"Green screen" -työkalun esittely jatkuu

Marianne Seppä Luksiasta huomauttaa, että tällainen oppimisviikko mahdollistaa tärkeän vertaistuen ihmisille, jotka saattavat tuntea toimivansa melko yksin ”digi-lähettiläinä” omissa organisaatioissaan. Uudenlaisten oppimismetodien ja työkalujen käytön levittäminen ja kollegoiden vakuuttaminen niiden hyödyllisyydestä ei ole aina helppoa. ”On kiva huomata, että mekin osataan! Itsevarmuus omaa tekemistä kohtaan kasvaa ja se ruokkii vielä enemmän tekemään ja kehittämään, kun saa kannustusta siitä, että ollaan hyvällä alulla,” Marianne toteaa.

/es/file/3participantsobjectivesforthetrainingweekjpg3_participants_objectives_for_the_training_week.jpg

Osallistujien tavoitteita työpajaviikolle

…ja koulutuksen jälkeen, mitä tapahtuu?

Usein arkipäivän vaatimukset ja saapuneet sähköpostit jyräävät koulutuksesta saatujen ideoiden ja inspiraation yli, jolloin helposti hyvät uudet ajatukset ja työkalut unohtuvat. Tämän välttämiseksi Marianne ehdottaa, että jokaisen kumppaniorganisaation osallistujat kävisivät läpi yhdessä tiiminä viikon annin heti työpajaviikon jälkeen. Näin voisi priorisoida omassa organisaatiossa hyödyllisimpiä työkaluja ja ajatuksia, joita voisi jatkojalostaa ja pitää esillä jatkossa.

Belgialainen Hannelore Audenaert toimii sekä aikuiskouluttajana että Erasmus+ projektien hallinnoijana CVO Antwerpenissä

Hän haluaisi erityisesti kokeilla “green screeniä” hänen luokassaan, jotta oppimisesta tulisi hauskempaa ja dynaamisempaa. ”Haluaisin myös käyttää EdPuzzlea opiskelijoiden valmistautumiseen jokaiselle oppitunnille. Ei vain pari kertaa, vaan oikeasti strukturoidulla tavalla,” Hannelore sanoo. Hän suunnittelee aloittavansa pienesti: “Valitsen yhden työkalun ja aloitan sillä.”

/es/file/4finnishteamshowingtheflippedclassroominactionjpg4_finnish_team_showing_the_flipped_classroom_in_action.jpg

Luksian osallistujat Suomesta esittelevät käänteistä oppimista opetuksessaan

Tiina Vesanen, liiketoiminnan ja IT:n opettaja Luksiasta suunnittelee rekrytoivansa kollegan testaamaan käänteisen luokkahuoneen metodologiaa ja joitakin uusia työkaluja käytännössä. Tällainen digi-tuutoriapu olisi hyödyksi kouluympäristössä ylipäänsäkin. ”Muuten jos on joku ongelma, turhautuu ja voi lopettaa kokonaan. Pienellä avulla saattaa jälleen itsekin innostua ja saa tunteen onnistumisesta,” matkailun opettaja Katjusa Merisaari huomauttaa.

Jokainen työpajaviikolla koulutetusta 24 opettajasta jakaa oppimaansa ainakin neljälle muulle opettajalle omassa organisaatiossaan. Käänteisen luokkahuoneen pilotoinnit tavoittavat ainakin 500 opiskelijaa lukuisilla eri aloilla kumppanien oppilaitoksissa: luku- ja kirjoitustaidon sekä vieraan kielen opetuksessa (S2-opetus Suomessa); IT-opinnoissa, ja myös ammatillisessa koulutuksessa. Keskiössä on kuitenkin perustaitojen opetus heikkotaitoisille aikuisille. Käänteisen oppimisen hyödyntämisestä tämän erityisryhmän kanssa on hyvin vähän olemassa olevaa tietoa, ja sitä aukkoa FLIP-IDEAL –hanke pyrkii täyttämään.

/es/file/5jpg-305.jpg

Seuraavaksi FLIP-IDEAL –projektitiimi työstää verkkokurssia käänteisestä oppimisesta aikuiskouluttajille, sekä hyviä käytäntöjä tukemaan opettajia, jotka haluaisivat kokeilla käänteistä luokkahuonetta opetuksessaan. Pysy siis kuulolla!

FLIP-IDEAL –projektin koulutusviikko järjestettiin Roosendaalissa, Kellebeek Collegessa Hollannissa. Erityisen suuri kiitos Kellebeek Collegen Frank Kerstensille, joka viikkoa ryhmälle järjesteli!

FLIP-IDEAL projekti on Erasmus+ aikuiskoulutuksen strateginen kehittämishanke (2018-2020), jossa tuotetaan aikuiskouluttajille avointa oppimismateriaalia käänteisestä oppimisesta. Ensimmäinen tuotos, teoreettinen tausta on valmis. Voit lukea tuotoksen tekemisestä ja ladata sen englanniksi FLIP-IDEAL -blogista!

FLIP-IDEAL –projektia voi seurata Twitterissä: @ErasmusIDEAL

Jos haluat uutisia projektista, laita sähköpostia international@luksia.fi tai täytä yhteystietolomake FLIP-IDEAL –verkkosivuilla.

Teksti ja kuvat: Riikka Suhonen, Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä

 

Työpajaviikon esitykset englanniksi (pdf)

Introduction to the week (Frank Kerstens, ROCWB, the Netherlands)

The impact and importance of digital skills for life (Maurice de Greef, Vrije Universiteit, Brussels)

ICT to support “flipping the classroom” (Joris van Waes, Schoolmakers)

Flipped Learning Method in Practice (Aljosa Vodopivec, LUV, Slovenia)

How does flipped learning effect my role as a teacher? (LUV, Slovenia)

Good practice sharing session (CVO Antwerpen, Belgium)

Flipped Lesson on making a Spotify Playlist (KWETB, Ireland)

Creating simple videos (CVO Antwerpen, Belgium)

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email