chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

Vključevanje prostovoljcev v organizacijo mednarodnega festivala - primer festivala Europa Cantat

08/08/2019
Idioma: SL

V okviru akcije mobilnost osebja za izobraževanje odraslih, Knowledge for Art and Culture, je bila ključna naloga udeležencev pridobiti nova znanja na področju dela s prostovoljci pri organizaciji mednarodnih festivalov.

Europa Cantat je eden največjih festivalov za pevce, pevske zbore, zborovodje in skladatelje. Festivala v Talinu, ki je v Estoniji potekal med 27. julijem in 5. avgustom 2018, se je udeležilo več kot 4500 udeležencev iz več kot 40 različnih držav. V samo festivalsko dogajanje je bilo vključena tudi mednarodna izmenjava RECRUITATION AND MANAGEMENT OF LARGE NUMBERS OF VOLUNTEERS AT EC FESTIVAL, ki je zaposlenim na JSKD ponudila možnost za praktično usposabljanje. Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) je namreč organizator naslednje izvedbe festivala, ki bo potekal v Ljubljani leta 2021.

Festival Europa Cantat Talin 2018

 

Na Europa Cantat Tallinn 2018 je sodelovalo več kot 200 prostovoljcev. Za vse udeležence izmenjave je bil ključen del učenje z udeležbo, kjer so lahko nova znanja takoj preizkusili v praksi. Tako so bili tudi sami vključeni v skupino prostovoljcev. Vsak dan so bili razporejeni v različne ekipe prostovoljcev z različnimi zadolžitvami. S tem so dobili edinstven vpogled v vodenje in vključevanje prostovoljcev s perspektive prostovoljcev ter se hkrati seznanili z delovnim okoljem, v katerega so prostovoljci vpeti med festivalom.


Udeleženci usposabljanja so bili vključeni tudi v vse komunikacijske kanale za prenos sporočil med prostovoljci. Hkrati pa so imeli tudi dostop do vseh vodij delovnih skupin. Tako so se seznanili z oblikovanjem skupin, delitvami vlog in zadolžitvami ter možnost dnevnega vpogleda v načrtovanje in izvedbo dela, reševanje nepredvidenih situacij ipd.

 

Registracija za udeležence festivala

 

Tekom festivala so se družili in izmenjevali izkušnje s prostovoljci iz tujine, s prostovoljci iz države organizatorice in tudi z obiskovalci festivala ter organizatorji. Vključeni so bili tudi v vse dnevne evalvacije in v zaključno evalvacijo timov.


Izmenjava se je nadaljevala tudi po zaključku festivala, ko so udeleženci imeli možnost razgovorov s predstavniki Estonske zborovske zveze in Mednarodne zborovske zveze, ki sta pripravili festival.

Razgovor so udeleženci opravili tudi s koordinatorko programa YEMP, YOUNG EVENT MANAGEMENT PROGRAMME, ki je bil v svoji 4. izvedbi izveden kot del projekta STAMP – Shared Training Activities for Music Professionals. Omenjeni program je mlade udeležence vpletel v organizacijsko strukturo, kjer je delo s prostovoljci eden od ključnih segmentov programa.

Z novimi izkušnjami in znanji so se udeleženci vrnili v Slovenijo in novo osvojena znanja in ideje aktivno vključili v akcijski plan za pripravo izvedbe festivala Europa Cantat Ljubljana 2021.

 

Mednarodni prostovoljci na Europa Cantat Talin 2018

 

Jan Pirnat je na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti zaposlen kot organizator kulturnega programa. Med drugim skrbi tudi za spletne vsebine in druge medijske objave o projektih Sklada, prav tako pa skrbi tudi za logistični del izvedbe kulturnih in izobraževalnih programov. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn