chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

Literacy or Literature? Verslag van de jaarlijkse Conferentie European Basic Skills Network (EBSN) in Tallinn

15/07/2019
Idioma: NL

Zo’n 80 deelnemers uit heel Europa hebben twee dagen ervaringen gedeeld en inspiratie opgedaan om uiteindelijk te komen tot een Conference Declaration.

Het viel op dat er dit jaar een grote afvaardiging uit Nederland aanwezig was. Organisaties als de Universiteit Utrecht, Stichting Lezen en Schrijven, Learn for Life Nederland, Ministerie van Onderwijs, ERASMUS+, Nieuwe Veste Breda, EPALE NSS en EPALE-ambassadeurs waren afgereisd naar Tallinn, niet alleen om deel te nemen aan de conferentie, maar ook om er workshops te geven.

Er waren een aantal keynote speakers die aanzetten tot denken en overdenken. Maarja Vaino trapte de conferentie af met een inspirerend verhaal onder de titel: Why do we need fairy tales: over literature in plaats van over literacy. Het gaf een mooie inkijk hoe er in het gastland Estland wordt gedacht en omgegaan met dit onderwerp en hoe het beleid wordt uitgezet: via cultuur wordt geprobeerd de ziel van Estland (verborgen onder Russische en Europese overheersing) terug te vinden en te herstellen: dit is nodig voordat volwassenen in staat zijn de basic skills te verwerven zoals wij die in Nederland benoemen: taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Tijdens de conferentie werd er ook herhaaldelijk stil gestaan bij het  Europese beleid voor basisvaardigheden onder de naam: The implementation of Upskilling Pathways waarbij door verschillenden landen gekeken wordt wat de beste weg is om dit binnen de Europese gemeenschap uit te zetten en succesvol te maken.

De workshops die in de middag gegeven werden, vormden een bont spectrum van best pratices binnen heel Europa. Het ging hierbij om alle basisvaardigheden, niet alleen taal en digitale vaardigheden maar ook om rekenen.

In de afsluitende paneldiscussie  kwamen de bevindingen uit het congres en workshop opnieuw aan de orde. Bezien door verschillende deskundigen uit verschillende landen die daar hun licht over lieten schijnen en ook hun visie, of stand van zaken in hun land konden toelichten.

Tussendoor werd gezamenlijk gewerkt aan een Conference Declaration. Via interactieve methode konden de congresdeelnemers hun visie en input leveren.  Dit proces ging wat moeizaam vooral vanwege tijdgebrek, maar toch stond er uiteindelijk een declaration. Hierop kan volgend jaar in Bratislava, waar dan de conferentie wordt gehouden, weer doorgebouwd worden.

De conferentie werd net als voorgaande jaren ook deskundig geleid en begeleid door de Secretary general van de EBSN: Graciela Sbertoli

Meer weten over de inhoud? Bekijk dan de informatielinks waarin verslagen van de conferentie zijn opgenomen en de Conference Declaration 2019!

https://basicskills.eu/ebsn-general-assembly-and-annual-conference-2019/

https://basicskills.eu/wp-content/uploads/2019/06/EBSN-Conference-Declaration_2019-agreed.pdf

 

auteur: Lianne Knobel

De Nieuwe Veste

Breda

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn