chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Plataforma electrónica dedicada a la enseñanza para adultos en Europa

 
 

Sala de prensa

CIDREE stručni skup o inkluziji: Razvoj funkcionalnih smjernica za primjenu ishoda učenja u inkluzivnom obrazovanju

13/06/2019
Idioma: HR

 

 

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Bosne i Hercegovine je 25. i 26. aprila 2019. godine organizovala stručni sastanak na kojem su  predstavnici zemalja članica CIDREE razmijenili ideje i iskustva o sprovođenju ishoda učenja u inkluzivnom obrazovanju. Učesnici su dobili uvid u načine i metode koje različite zemlje koriste za prilagođavanje programa za djecu s posebnim obrazovnim potrebama. Sastanku su prisustvovali predstavnici Estonije, Francuske, Irske, Škotske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

 

Sastanak stručnjaka pružio nam je opšti pregled postojećeg stanja na području inkluzivnog obrazovanja u zemljama učesnicama i pomogao nam je u otkrivanju glavnih prepreka koje ometaju inkluziju, ali i u otkrivanju načina za pružanje podrške nastavnicima u razumijevanju i postizanju ishoda učenja u inkluzivnom obrazovanju.

 

Sastanak je takođe bio prilika za profesionalnu raspravu o ključnim faktorima uspjeha za sprovođenje inkluzivnog obrazovanja u zemljama učesnicama te razmjenu primjera dobre prakse. Interaktivna radionica otvorila je mogućnost za razmjenu informacija kroz prezentacije i rasprave.

 

Učesnici su razmijenili informacije o svojim obrazovnim sistemima i pravnim okvirima za inkluzivno obrazovanje i raspravljali o načinima i metodama koje različite zemlje koriste za prilagođavanje inkluzivnih programa. Prezentovani su  i pokazatelji sprovođenja inkluzije kao i pokazatelji procesa samovrednovanja škole.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn