Pasar al contenido principal
Blog
Blog

Как можем да използваме библиотеките за образованието на възрастните

Трябва ли библиотеките да бъдат активно включени за целите на образованието за възрастни? Трябва ли хората, обучаващи възрастните, да използват всичко, което тези богати източници на знания могат да предложат? И как?

Не може да бъде игнорирана ролята, която библиотеките имат при образованието за възрастни и при ученето през целия живот. Голямата част от хората посещават библиотеките без да са наясно, че правейки го, те се въвличат в процес на учене. Освен от деца и младежи, библиотеките често биват посещавани и от възрастни хора, които се наслаждават на това, което библиотеките предлагат. Някои ги посещават заради компанията: „Мога винаги да срещна някого в библиотеката. Най-малкото библиотекарят е винаги там.“ Някои хора, особено по-възрастните посетители, много високо ценят възможността да ползват компютър: „Посещавам библиотеката всеки ден, за да проверявам своята електронна поща и да чета новините в интернет.“ Освен това, там има също и вестници. Други харесват социалните мероприятия, организирани от библиотеката: „Миналата година започнах да посещавам срещите на клуба по четене. Харесва ми това, че мога да обсъждам прочетеното с другите и можем да се социализираме.“ Хора от всички поколения могат да открият по нещо за себе си в библиотеката, да научат нещо ново, да се срещнат с хора или да намерят нов начин да прекарват своето свободно време.

 

От вестници до компютри, но основно - самостоятелно обучение и компания

 

Някои хора може да си мислят, че са единствените, които се интересуват от дадена тема или са единствените, които искат да опитат нещо ново или да научат нещо ново. Но това в никакъв случай не е така. Много възрастни идват в библиотеките, за да се запознаят с нови технологии и да придобият нови знания. Много от тях създават нови приятелства и също се социализират извън библиотеката. Съществуват много редовни посетители на различни мероприятия, лекции, презентации, организирани от библиотеките за посетителите. Това е място, където хората се срещат с други хора, социализират се и учат. Авторите и артистите също са от голяма полза, заради тяхната готовност да споделят своята работа и знания с посетителите. И това е начинът да научим нещо ново!

Всяка библиотека разполага с читалня и с множество и различни вестници и списания, които са на разположение на посетителите безплатно, както и енциклопедии и други източници, които не са налични във всеки дом или във всяка друга образователна институция. Тук знанията са винаги близо и на една ръка разстояние и това е основната причина хората да искат да търсят и четат публикации и да продължават да трупат нови знания. Компютърните кътове са друго популярно място, което представлява интерес за хората, освен читалните. Свободният достъп до компютри и интернет привлича много възрастни, които могат да изкарат и безплатен компютърен курс, предоставян от библиотеката. Хората са любопитни създания, които искат да знаят и учат, особено по самостоятелен начин.

 

Библиотеката като част от формалното образование

 

Обучителите на възрастни в Словения обикновено са активни членове на поне една словенска библиотека. Научете повече за предимствата на библиотеката и открийте как можете да използвате библиотеката като обучител на възрастни или как да приобщите възрастните обучаеми към библиотеките. Разговаряйте с библиотекарите и ги помолете да ви помогнат да представите библиотеката и това, което тя предлага. Трябва да представите нещата атрактивно, за да се харесат както на начинаещите, така и на опитните възрастни обучаеми, които имат желание да надграждат своите знания. Направете така, че възрастните обучаеми да станат редовни посетители на библиотеките, тъй като това ще им помогне успешно да надградят базата, преподавана и предоставяна им от вас.

 

Като е казал един от най-умните хора в историята на човечеството - Алберт Айнщайн: „Единственото нещо, което категорично трябва да знаете, е къде се намира библиотеката“. Представете библиотеките си на възрастните обучаеми. Помнете, че ученето е доживотен процес, в който библиотеката може и трябва да играе важна роля.

 

Симона Кавчич (Simona Kavčič), Словенски институт за образование на възрастни

 

Симона Кавчич е член на екипа, занимаващ се с информационните дейности в Словенския институт за образование на възрастни. Тя отговаря за библиотеката на института и се опитва да я предостави за ползване на всички интересуващи се хора, занимаващи се с образование за възрастни. Тя се вдъхновява от активни хора от всякакви възрасти, които – чрез своите дейности – обогатяват личния си живот, както и живота на другите.

 

* източник на снимковия материал: Градската библиотека на Любляна

Login (0)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Últimos debates

Enfoques temáticos de la EPALE 2021. ¡Empecemos!

Os invitamos a enriquecer con vuestras aportaciones y conocimientos lo que va a ser un año intenso. Empecemos por participar en este debate en línea. El debate en línea tendrá lugar el martes 9 de marzo de 2021 de 10 a 16 horas CET. La discusión escrita será introducida por un directo con una introducción a los focos temáticos de 2021, y será presentada por Gina Ebner y Aleksandra Kozyra de la AEEA en nombre del Consejo Editorial del EPALE.

Más

Discusión de EPALE: Aprendizaje mixto en la educación de adultos

En este contexto, el jueves 26 de noviembre de 2020, a partir de las 10.00 horas hasta las 16.00 horas CET, EPALE acogerá un debate en línea sobre el aprendizaje mixto en la educación de adultos. El debate tendrá un nuevo formato, comenzando a las 10 con una transmisión en vivo de 30 minutos, acompañado y seguido por el debate sobre los comentarios de la plataforma.

Más