”Competence for a green environment on the European continent”2017-1-RO01-KA102- 035834

Proiectul cu titlul ”Competențe pentru un mediu înconjurător verde pe continentul european” se derulează pe o perioadă de 1 an (04.09.2017 – 03.09.2018) și răspunde nevoilor elevilor de a realiza pregătirea practică de specialitate într-un mediu de lucru real, organizat după cerinţele standardelor europene, viitorul tehnician ecolog trebuie să poată răspunde, prin fomarea profesională de specialitate, nevoilor şi politicilor prioritare, la nivel naţional şi european, care generează, implicit, cerere pe piaţa forţei de muncă, de specialişti în protecţia și îmbunătăţirea calităţii mediului, îmbunătăţirea standardelor de viaţă pe baza asigurării serviciilor de utilităţi publice, în special în ceea ce priveste gestionarea apei și deșeurilor; îmbunătăţirea sistemelor sectoriale și regionale ale managementului de mediu; conservarea biodiversitaţii; reconstrucţia ecologică.
Plasamentul se adresează unui număr de 24 de elevi aflați în clasa a XI-a, an școlar 2017-2018, calificarea Tehnician ecolog și protecția calității mediului aflați în formare profesională inițială în cadrul Colegiului Tehnic ”Toma N. Socolescu” Ploiești.
Obiectivele proiectului sunt:
O1. Dezvoltarea şi îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale unui grup de 24 elevi, calificarea tehnician ecolog și protecția calității mediului, într-un mediu de lucru european conectat cu domeniul lor de formare profesională: protecţia mediului, în scopul facilitării integrării profesionale pe piaţa muncii naţionale şi europene;
O2. Contactul, adaptarea şi integrarea participanţilor, într-un spaţiu de muncă concurenţial, socio-cultural, european;
O3. Incheierea a doua parteneriate durabile între instituţii de formare româneşti şi companii europene şi dezvoltarea încrederii reciproce şi cooperării în cadrul UE.
Parteneriatul este format din:
1. Colegiul Tehnic ”Toma N. Socolescu” Ploiești-beneficiar;
2. La Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA), Granada, Spania și Labo
Pimenta do Vale, Barcelos, Portugalia - organizații de primire;
3. MEP Europrojects Granada, Spania și Amigos de Mobilidade Barcelos, Portugalia-organizații intermediare.
Perioada de stagiu este de 3 săptămâni, cu derulare în două fluxuri:
1. 12 participanți în Spania 12.03 - 30.03.2018 și
2. 12 participanți în Portugalia 09.04 - 27.04.2018
Rezultatele preconizate ale proiectului vor fi împărtășite prin activități de diseminare și valorizare și vor fi derulate la nivelul insituției beneficiare, a comunității locale, naționale, pe platforma rezultatelor Erasmus+ .
Rezultate imediate:
1. Competenţe şi abilităţi profesionale, dobândite de către cei 24 de participanţi, specifice profesiei alese de Tehnician ecolog și protecția calității mediului-confirmate prin rezultatele învățării validate, transferate și recunoscute de către organizația de trimitere.
2. Imbunătățirea abilităților de comunicare într-o limbă străină, culturale, comportamentale şi de lucru în echipă în context internaţional.
3. Creşterea dimensiunii practic-aplicative a pregătirii de specialitate.
4. Resursă umană pregătită la satandarde europene de instituţia noastă de învăţământ.
5. Dobândirea documentului Europass Mobility care facilitează mobilitatea participanților și crește șansele de angajare.
6. 2 DVD-uri care sa conţină exemple de bune practici din timpul stagiului de practică al elevilor participanţi (unul aspecte din Spania, celălalt din Portugalia) în scopul folosirii acestuia la orele de specialitate de către profesorii de specialitate.
7. Culegere de fișe de lucru din perioada practicii.
8. Expoziţii de fotografii cu aspecte din perioada de stagiu.
9. Elaborarea unui ghid tehnologic”Aplicarea tehnologiilor și metodelor europene pentru monitorizarea factorilor de poluare a mediului”.
10. Încheierea unor acorduri de parteneriate cu partenerii de proiect
Rezultate pe termen lung:
1. Utilizarea ECVET pentru a asigura transparența calificării în diverse state, în scopul recunoașterii și transferului rezultatelor dobândite ale învățării.
2. Facilitarea găsirii unui loc de muncă și realizarea propriei afaceri în domeniul protecției mediului
3. Ridicarea prestigiului scolii și creșterea motivației elevilor în perspectiva deschiderii de noi oportunități de participare la stagii de formare profesională în străinătate;
Impactul preconizat, la niveul participanţilor:
A. În termeni imediați:
1. Îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţi profesionale, specifice profesiei alese, prin implementarea noilor tehnici în protecţia mediului, cuantifcate prin rezultatele evaluării şi realizarea unor lucrări practice de calitate.
B. Pe termen mediu şi lung:
1. Pregătire de specialitate competitivă care să faciliteze integrarea pe piaţa muncii a absolventului de resurse naturale şi protecția mediului.
2. Creşterea dimensiunii practic-aplicative a pregătirii de specialitate.
3. Resursă umană pregătită la standarde europene de instituţia noastră de învăţământ.


