chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Electronic Platform for Adult Learning in Europe

 
 

Resource

Ohjauksen koordinointi Pohjoismaissa

Language: FI

Posted by Jenni WESTÖ

 
 
Ohjaus tukee mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen tarjoamalla kansalaisille tietoja ja taitoja, jotka auttavat heitä tekemään henkilökohtaista kehitystään, koulutustaan ja uraansa koskevia päätöksiä. Ihminen saa elämänsä aikana monenlaista ohjausta, mutta tämä kartoitus keskittyy nimenomaan uraan eli koulutukseen ja työhön liittyvään ohjaukseen. Samalla kun mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen monipuolistuvat, korostuu laadukkaan ohjauksen merkitys oikeiden valintojen ja päätösten tekemisessä.
 
Eri Pohjoismaissa sekä Färsaarilla, Grönlannissa ja Ahvenanmaalla on erilaiset organisaatiot ja kohderyhmät. Opetusministeriöt vastaavat ohjauksesta koulutussektorilla ja työministeriöt työttömien sekä jossain määrin myös työllisten ohjauksesta. Laadukas ohjaus edellyttää koulutus- ja työmarkkinasektorien välistä koordinointia. Tämän selvityksen tarkoituksena on edistää koordinoidun ohjauksen kehittämistä Pohjoismaissa, Färsaarilla, Grönlannissa ja Ahvenanmaalla. Selvityksessä Nordiskt nätverk för vägledning inom Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL) kartoittaa, millaista yhteistyötä eri sektorit tekevät, ja pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
 
  • Koordinoidaanko koulutussektorilla ja työmarkkinasektorilla annettavaa ohjausta?
  • Ovatko keskeiset ministeriöt antaneet ohjeita yhteistyöstä?
  • Miten koordinointi on toteutettu käytännössä? Mitkä ohjaustehtävät edellyttävät toimijoiden yhteistyötä, kuinka yhteistyö on järjestetty ja miten se näkyy aikuisille suunnatussa ohjauksessa?
  • Onko yhteistyön tarve määritelty riittävän selkeästi ja konkreettisesti?
  • Millaista epävirallista yhteistyötä toimijat tekevät?

 

Julkaisu on käännetty suomeksi Opetushallituksen ja EPALE - ePlatform for Adult Learning in Europe -ohjelman tuella.

Resource Author(s): 
Nordiskt Nätverk för Vuxnas Lärande (NVL)
Publication Date:
Monday, 14 May, 2018
Language of the document:
Type of resource: 
Studies and Reports
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn