chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Electronic Platform for Adult Learning in Europe

 
 

Blog

Povezovanje - rdeča nit letošnjega TVU

29/03/2018
by Ana Peklenik
Language: SL

Letošnji Teden vseživljenjskega učenja (TVU) se začne 11. maja s slovesnim odprtjem v Kulturnem domu Knjižnica Šmarje pri Jelšah. Andragoški center Slovenije s partnerji, koordinatorji in drugimi ustanovami se na festival učenja mrzlično pripravlja. Zato smo se tik pred (uradnim) nastopom pomladi srečali na pripravljalnem sestanku. Letos se navezujemo na Evropsko leto kulturne dediščine – kjer preteklost sreča prihodnost, saj sta učenje in kultura neločljivo povezana. 

Bilo je … sveže, čeprav se med seboj večinoma že dobro poznamo. Ambiciozno, saj so si ustanove, ki usmerjajo delovanje TVU v svojem okolju, zastavile visoke cilje. Povezovalno, saj je cilj mnogih koordinatorjev povezati izvajalce dejavnosti med seboj. Izkazalo se je namreč, da se prireditelji (pre)slabo poznajo med seboj, zato bo TVU lahko odskočna deska za nadaljnje sodelovanje. Zgodovina kaže, da smo močnejši, če stopimo skupaj – če gre za tako pomemben cilj, kot je vseživljenjsko učenje, se je za to vredno potruditi.

Teden vseživljenjskega učenja 2018 bo potekal med 11. in 20. majem 2018, v razširjenem terminu do 30. junija, na lokacijah po vsej državi. V tem času bodo različne organizacije po Sloveniji pripravile brezplačne delavnice, tečaje in predstavitve z enim ciljem – promovirati učenje in znanje. Udeležiti se bo mogoče najrazličnejših dogodkov, ki bodo razširili naše znanje, odgovorili na vprašanja, ki si jih morda zastavljamo. Po drugi strani bodo poglobili naša prepričanja o tem, kaj si želimo (še) znati, na katerem področju želimo poglabljati svoje védenje. Informacije, ki jih bomo dobili, nas bodo vodile navzgor – k povečanju spretnosti; več znanja za posameznika vedno pomeni tudi večjo samozavest.

 

/ro/file/tvu12018jpgtvu_1_2018.jpg

 

Določene so skupne akcije TVU 2018: Učenje je dobra novica (14. maj), Učenje in kultura z roko v roki (15. maj), Parada učenja (16. maj), Gremo mi zeleno (17. maj), Dan starejših (18. maj), Z učenjem do zdravja (21. maj), Dan prostovoljstva (22. maj), Planinstvo kot način življenja (16. junij). Izvajalci v lokalnem okolju lahko datume akcij razen Parade prilagajajo; na sestanku je bilo jasno, da se bodo večinoma držali skupnih terminov. Svojo odločitev utemeljujejo z mnenjem, da je tako lažje sodelovati z mediji – če je zadaj neka skupna zgodba, je vse skupaj privlačnejše.

 

 

Najzanimivejši je bil drugi del srečanja, ko so dobili besedo koordinatorji. Koliko zamisli, koliko energije, kakšne ambicije! Potrdilo se je, da je učenje dobra novica, saj organizatorji dogodkov že prirejajo povezovalne sestanke s svojimi partnerji, gradijo novi festival na spoznanjih iz preteklosti, hkrati pa upoštevajo sodobne pristope in način življenja. Zavedajo se pomena promocije koristi za vse – udeležence in izvajalce dejavnosti.

 

To smo predvideli tudi s pripomočki za TVU, ki smo pripravili na ACS in z njimi seznanili koordinatorje. Promocijsko gradivo: plakate, balone, razglednice so po sestanku večinoma že prevzeli. Če komu kaj zmanjka – ne bo hudega, imamo še. Na spletu je na voljo komunikacijski pripomoček, ki usmerja ustanove, kako naj na spletnih socialnih omrežjih označujejo svoje dogodke. Na sestanku so bili koordinatorji posebej povabljeni k ustvarjanju fotografij, ki bodo prikazovale dejansko dogajanje TVU, in pripravi besedil za glasilo e-Novičke ACS in lokalne medije. Letošnja novost je Instagram TVU. 

/ro/file/tvu22018jpgtvu_2_2018.jpg

Posebno nas veseli, da bodo koordinatorji izkoristili lokalne kulturne in naravne znamenitosti. Mnogi bodo namreč organizirali druženje in izlete v naravo, saj ima promocija vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega povezovanja boljše učinke na terenu. Zakaj bi vabili v ustanove, če lahko gredo zaposleni ven, med ljudi? Zavedajo se prednosti lokalnega okolja; tudi na našem druženju se je izkazala pestrost Slovenije. Dosegli bodo odprtje lokalnih muzejev, galerij, gradov, nekateri bodo razširili druženje preko meje in se povezali z organizacijami iz sosednjih držav. Hiba sodobnega človeka je pomanjkljiva fizična aktivnost, zato bodo kar preko radia organizirali dnevno telovadbo. Uporabili bodo sodobno tehnologijo in omogočili sodelovanje preko spleta, v TVU bodo vključili študijske krožke. TVU bodo razširili v oddaljene kraje, izdelali knjižico prireditev. Mnogi bodo veliko plesali …

Obeta se torej vsebinsko bogat in raznolik festival učenja. Komaj čakam. Le kaj od tega mi bo uspelo doživeti v živo? Upam, da čim več. Tudi vi? Spremljajte koledar dogodkov, ki se bo že v tem tednu začel polniti s prireditvami v vašem okolju.

 

 

Ana Peklenik je zaposlena v Promocijskem in informacijskem središču Andragoškega centra Slovenije, kjer se ukvarja predvsem s knjižnično-dokumentacijsko dejavnostjo.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn