European Commission logo
Create an account
Blog
Blog

Zaključek projekta Družinsko izobraževanje MeTURA–Nazaj h koreninam

Projekt MeTURA, ki ga koordinira Izobraževalni center Geoss, Litija, se je v avgustu zaključil..

 

Projekt MeTURA, ki ga koordinira Izobraževalni center Geoss, Litija, se je v avgustu zaključil, vendar smo projektni partnerji prepričani, da bodo aktivnosti, ki smo jih razvili v projektu, živele dalje v domačih okoljih, na vrtu in v kuhinjah, družin z osebami z motnjami v duševnem razvoju.  

metura.

Namen projekta je bil razviti nove načine vseživljenjskega učenja za odrasle družinske člane z motnjami v duševnem razvoju v domačem okolju. Osredotočili smo se na aktivnosti terapevtskega vrtnarjenja in terapevtskega kuhanja. Zakaj vrtnarjenje in kuhanje?

Kuhanje-obara.
Vrt.

V hitrem življenjskem tempu, kot ga živimo sedaj, kjer je na izbiro ogromno aktivnosti, priložnosti za preživljanje prostega časa in učenja nismo želeli družin in oseb z motnjami v duševnem razvoju dodatno obremenjevati z novimi aktivnostmi, temveč smo se odločili izkoristiti potencial tistih aktivnosti, ki jih tako ali tako izvajamo vsakodnevno. Tekom projektnih aktivnosti smo raziskovali dobrobiti terapevtskega vrtnarjenja in terapevtskega kuhanja na fizično, duševno in kognitivno počutje posameznikov ter kako izvajati te aktivnosti. Sledenje je zapisano v Metodologiji Družinskega izobraževanja MeTURA-Nazaj h koreninam za družine z motnjami v duševnem razvoju. Razvito je bilo tudi Andragoško gradivo za izvedbo Družinskega izobraževanja MeTURA-Nazaj h koreninam, kjer so prosto dostopni praktični nasveti, napotki in delovni listi za izvajanje aktivnosti terapevtskega vrtnarjenja in terapevtskega kuhanja. Del gradiv je namenjen izobraževalcem, mentorjem oz. družinskim članom, ki prevzamejo vlogo mentorja, del gradiv pa uporabljajo osebe z motnjami v duševnem razvoju skupaj z mentorjem, saj je gradivo zapisan v lahko berljivi obliki. Andragoški priročnik za izvajanje Družinskega izobraževanja MeTURA - Nazaj h koreninam ponuja informacije usmeritve in nasvete za izvajanje vseživljenjskega učenja v inovativnem učnem okolju domačega vrta in kuhinje. Je podporno orodje institucijam izobraževanja odraslih z motnjami v duševnem razvoju in za vodeno samoizobraževanje odraslih družinskih članov z motnjami v duševnem razvoju na domu s podporo staršev oz. družinskih članov.

Povzetek projekta si lahko ogledate v pripravljenem kratkem dokumentarnem filmu, vsa gradiva pa so prosto dostopna in si jih lahko prenesete na spletni strani projekta https://www.erasmus-metura.eu/. Na voljo so v slovenskem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku.

LogoMetura in EU.

Tjaša Dragoš je strokovna sodelavka v Izobraževalnem centru Geoss, kjer pomaga pri organizaciji izobraževanj za odrasle ter pri koordinaciji in izvajanju mednarodnih projektov. V projektu MeTRUA-Nazaj h koreninam skrbi za vsebinsko koordinacijo projekta.

Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Latest Discussions

A Guide for Disabled Driver Learners

A project that contributes to lifelong learning and social inclusion of drivers with disabilities.

More

gap year - challenge or big opportunity ?

Do you have experience with supporting young adults to go for this opportunity ? How to support them to be active and go for it abroad or in the country of origin ? How to make the transit wisely and go throough this specific life time ?

More