chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Blog

Srečanje EPALE ambasadorjev v Rimu

02/11/2016
by Maruša Mohorič
Language: SL

V četrtek in petek, 27. in 28. oktobra 2016, je v Rimu potekalo srečanje EPALE ambasadorjev, na katerem smo sodelovale tudi tri slovenske predstavnice. Srečanja smo se udeležile:

 • Maruša Bajt s CMEPIUSa, v okviru katerega deluje Nacionalna podporna služba EPALE;
 • Zvonka Pangerc z Andragoškega centra Slovenije, ki sicer deluje tudi v ekspertni skupini za EPALE in
 • Brigita Kruder z Ljudske univerze Slovenska Bistrica, prav tako članica ekspertne skupine za EPALE, ki hkrati deluje tudi v vlogi ambasadorja platforme.

Srečanje je z uvodnim nagovorom odprla Lorenza Venturi, vodja italijanske Nacionalne podporne službe, ki je predstavila tudi svoje EPALE sodelavce. Sledila sta pozdravna nagovora Donatelle Amatucci, predstavnice italijanskega Ministrstva za izobraževanje in Wilhelma Vukovicha, novega EPALE koordinatorja pri Evropski komisiji.

Slednji je izrazil zadovoljstvo, da EPALE, ki je bil javnosti uradno predstavljen aprila 2015, raste ter pridobiva novo vlogo in podobo. Zavzemal se bo za prepoznavnost spletnega stičišča izobraževalcev odraslih in širjenje njegove evropske dimenzije. Opozoril je tudi na pomembo prelomnico, 30. obletnico evropskega programa mobilnosti Erasmus, ki jo bomo praznovali prihodnje leto in bo zaznamovala tudi EPALE.

Cecilia Liljegren, predstavnica EACEA, Izvršne agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo pri Evropski komisiji in Eva Alos Melchor iz Centralne podporne službe EPALE, sta v nadaljevanju podali nekaj podatkov o preteklem razvoju platforme in pomenu vloge ambasadorjev. Po besedah Cecilie Liljegren so prav slednji tisti, ki poznajo sektor in potrebe na področju izobraževanja odraslih, imajo vizijo in svoje lastne odgovornosti ter hkrati delujejo v vlogi multiplikatorjev in povezovalcev akterjev na področju izobraževanja odraslih.

Eva Alos Melchor je v nadaljevanju predstavila EPALE v številkah. Izvedeli smo, da je na platformi trenutno registriranih 17. 000 uporabnikov, ki na platformi izvedejo 41. 000 mesečnih obiskov in aktivnostim platforme sledijo tudi na socialnih medijih. Širom Evrope ima EPALE že več kot 70. 000 sledilcev, ki so dejavni na različnih socialnih omrežjih.

/en/file/rim3jpgrim_3.jpg

 

Italijanski gostitelji so nato predstavili svoj model EPALE ambasadorjev, ki so bili izbrani na podlagi razpisa, objavljenega marca 2015. Na podlagi prejetih prijav so izbrali 17 ambasadorjev, ki so regijsko razpršeni in pokrivajo različna izobraževalna področja. Kot so se izrazili predstavniki italijanske nacionalne podporne službe, EPALE ambasadorji predstavljajo njihove »oči in ušesa«, ki budno spremljajo kaj se dogaja na področju izobraževanja odraslih v posameznih regijah.

Naloge ambasadorjev so hkrati v skladu z delovnim programom italijanske EPALE podporne službe in zajemajo promocijo, aktivno participacijo na platformi kot tudi na dogodkih in pomoč pri identificiranju ustreznih vsebin in interesnih skupin. Svoje izkušnje so v krajših prispevkih zajeli tudi italijanski ambasadorji, Andrea Ciantar, Anna Lodeserto in Franco Cima.

V pozno popoldanskem delu so sledili prispevki Nacionalnih podpornih služb iz Francije, Nizozemske in Slovenije, v katerih so nacionalni koordinatorji in ambasadorji predstavili svoj model ureditve in vloge ambasadorjev.

Slovenske predstavnice smo predstavile delovanje Nacionalne podporne službe in ekspertne skupine EPALE. Zvonka Pangerc Pahernik in Brigita Kruder, dve prisotni članici ekspertne skupine, pa sta podrobneje opisali tudi svoji ambasadorski vlogi. Ob zaključku našega skupnega prispevka, smo udeležencem predstavile še nov EPALE promocijski video, ki je bil v okviru srečanja prvič predstavljen mednarodni javnosti. Video je opremljen z angleškim besedilom in podnapisi, na tej povezavi pa si ga lahko ogledate tudi vi.

/en/file/rim1jpgrim_1.jpg

  

/en/file/rim5jpgrim_5.jpg

  

/en/file/rim6jpgrim_6.jpg

 

Drugi dan srečanja smo bili udeleženci, ki se jih je v Rimu zbralo kar 66, razdeljeni v manjše skupine, kjer smo najprej identificirali EPALE ambasadorja in delili izkušnje o vlogi, ki jo ima le ta v posamezni državi.

Glede na slišano so vloge ambasadorjev v posameznih državah precej podobne, število ambasadorjev in njihove aktivnosti pa so zelo raznolike. Bolgarija na primer ne pozna ambasadorjev, vendar se je srečanja v Rimu kljub temu udeležil predstavniki bolgarske Nacionalne podporne službe. Njihov namen je bil, da spozna dobre prakse drugih držav in na podlagi teh začne s sodelavci vzpostavljati domačo mrežo ambasadorjev.

Na Nizozemskem ima EPALE 10 ambasadorjev, ki izhajajo iz različnih institucij delujočih na področju izobraževanja odraslih. Kratek predstavitveni video, ki je podnaslovljen z angleškimi podnapisi, si lahko ogledate spodaj in spoznate njihove vloge in izkušnje.

V drugem delu skupinskih delavnic pa smo govorili o razvoju vloge ambasadorja EPALE. Spoznali smo trenutne naloge ambasadorjev in skušali oblikovati enoten okvir nalog in pogojev, znotraj katerih ambasadorji opravljajo promocijo, diseminacijo, podporo in razvoj vsebin na platformi. Govorili smo tudi o izpostavljenosti in vidnosti EPALE ambasadorjev, ki bi jih nacionalne podporne službe lahko uvrstile v svoj predstavitveni profil in jih promovirale na platformi. Dobro bi bilo, če bi se ambasadorji bolj pogosto srečevali tudi na nacionalnem nivoju, izmenjevali izkušnje in bili deležni tudi različnih usposabljanj.

/en/file/rim4jpgrim_4.jpg

 

Ob zaključku dvodnevnega srečanja, smo s povzetki in sklepi za nadaljnje delo ter novimi kontakti v svojem imeniku, odhiteli vsak na svoj konec Evrope.

Ideje za razvoj vloge ambasadorjev, ki smo si  jih posamezne nacionalne podporne službe medsebojno izmenjale v okviru srečanja, bomo skušali umestiti tudi v svoj domači prostor delovanja.

Izkušnja o tem, kako delujejo drugje, nas bogati in spodbuja, da se trudimo še naprej. Spremljajte naše delo in tudi vi širite glas o EPALE, ki predstavlja mesto srečevanj izobraževalcev odraslih. 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 2 of 2
 • Brigita Kruder's picture

  Večno mesto Rim, pa tudi vsa dežela,  je bilo v dneh našega obiska na preizkušnji!

  Narava je  pokazala svojo moč, zgodila se je  serija potresov, ki so kar močno prizadeli določene kraje.

  Na poseben način pretresljivo pa je bilo tudi srečanje z "uporabniki" platforme EPALE. Ta me vedno znova   preseneti in navduši z  raznolikimi možnostmi za njeno implementacijo v vsakdanji andragoški praksi. 

  Na srečanju sem sodelovala kot članica ekspertne skupine, predvsem pa kot uporabnica in promotorka  EPALE.  Tako smo si delo v  skupini, ki je predstavljala Slovenijo tudi razdelile. Maruša Bajt iz Cmepius-a je podala celovito informacijo o vlogi nacionalne podporne službe in celotnem  projektu v Sloveniji, mag. Zvonka Pangerc Pahernik pa je osvetlila  vlogo nacionalne svetovalno razvojne agencije - Andragoškega centra Slovenije in udeležence nagovorila kot zavzeta in navdušena uporabnica platforme. Sama sem se predstavila kot  izobraževalec odraslih - praktik, ki uporablja EPALE skoraj vsak dan in vidi v informacijah, ki jih  najde  nešteto možnosti za  izboljšanje kakovosti in učinkovitosti neposrednega andragoškega dela.

  Nekateri udeleženci so  takšno predstavitev razumeli kot šalo, saj se je izkazalo, da mnogi med njimi EPALE vidijo le kot mehanizem za promocijo vseživljenjskega učenja in izobraževanja odraslih. V nadaljnjem delu v skupinah se je pokazalo, da  je praviloma  v vseh državah eden od omejujočih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na uporabo platforme prav informacijsko-komunikacijska pismenost potencialnih uporabnikov. Promocija rabe EPALE je tako tesno povezana z usposabljanji za  ikt pismenost na ravni, ki zainteresirani strokovni javnosti omogoča njeno funkcionalno rabo.

  Izjemno dragocene so izkušnje promotorjev / ambasadorjev EPALE, ki uporabljajo drugačne modele promocije, saj smo slovenske predstavnice izkoristile strokovno priložnost tudi za oblikovanje pobud in idej za nadgradnjo naših aktivnosti, ki jih bomo prediskutirale v ekspertni skupini in   uporabile  v domači praksi.

  Vsekakor je  za naše strokovne podporne službe, pa tudi financerje projekta pomemben podatek, da je »slovenski model« eden bolj učinkovitih in dobro delujočih. 

 • Zvonka PANGERC PAHERNIK's picture

  Srečanja ambasadorjev EPALE sem se udeležila kot članica ekspertne skupine EPALE, čeprav je bilo primarno namenjeno srečanju ambasadorjev, tega instituta pa v Sloveniji ta hip nimamo. Prav zaradi tega me je še toliko bolj pritegnil namen italijanskih organizatorjev, da predstavijo svoje delo na tem področju. Želela sem prisluhniti čim več pogledom na opredelitev pojma 'ambasador' (EPALE), pogoje, ki naj jih ta izpolnjuje, dejavnosti, ki (naj) jih izvaja, ter podporo, ki naj mu jo pri tem nudimo strokovni delavci. Vesela sem bila tudi priložnosti za spoznavanje sodelavcev EPALE NSS-jev iz 17 drugih držav ter njihovega načina dela, zato so mi bile dragocene tako predstavitve italijanskega, francoskega in nizozemskega delovanja kot tudi izmenjave v delovnih skupinah.

  Institut 'ambasador' me zanima tudi zato, ker pri delu na Andragoškem centru Slovenije v projektu Teden vseživljenjskega učenja prav tako sodelujemo s t.i. 'ambasadorji učenja'. V vsakem primeru je 'ambasador' navdušen uporabnik, zagovornik in promotor nečesa, kar je naše poslanstvo. Slednje pa vključuje še en korak, za katerega smo strokovni delavci odgovorni, tj. njegovo usposabljanje za to, da vlogo ambasadorja uspešno izpeljuje – pa najsi gre za izobraževalca odraslih ali učečega se.

  Posebej zanimiva mi je bila na rimskem srečanju dvojnost pristopov: v nekaterih državah EPALE doživljamo 'zgolj' kot orodje za promocijo izobraževanja odraslih med njegovimi deležniki (žal so pri tem izvzeti učeči se). V drugih državah (še posebej v Italiji) pa EPALE razumejo kot priložnost za uveljavljanje izobraževanja odraslih nasploh. Slednje je nedvomno povezano z (ne)razvitostjo sistema (in krovne ustanove) za izobraževanje odraslih. Oboje je v Italiji razpršeno, zato nacionalna agencija, nosilka EPALE, platformo doživlja kot dobrodošel povezovalni dejavnik.

  Hvaležna sem za priložnost, da sem lahko sodelovala na dogodku, obenem pa ponosna na naš usklajen in strokovno kakovosten prispevek, ki je odraz tega, da je slovenski del platforme EPALE odlično zastavljen in temelji na participativnem pristopu. Poleg tega smo dobili potrditev, da je delo ekspertne skupine dobro zamišljeno, učinkovito in da lahko do neke mere odigra tudi ambasadorsko vlogo.