chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Newsroom

Актуалната политика на ЕС за ПОО и бъдещето на ПОО

17/02/2021
by Vanya TIVIDOSHEVA
Language: BG
Document available also in: EN ES RO HU FR

The Latest EU VET policy and the future of VET

Актуалната политика на ЕС за професионалното образование и обучение (ПОО) и бъдещето на ПОО бяха тема на уебинар, организиран от Ecorys в рамките на техните дейности като част от Общността на Европейскте специалисти в ПОО в EPALE, и под егидата на Главна дирекция "Заетост и социални въпроси" (DG EMPL). Уебинарът се проведе на  26.01.2021 г. и събра повече от 100 професионалисти и заинтересовани страни в ПОО от цяла Европа от различни организации и институции, осигурявайки добро представителство на Европейския пейзаж в областта на ПОО.

Уебинарът включваше презентации от представителите на Главна дирекция "Заетост и социални въпроси" -  Jan Varchola и Luca Pirozzi относно най-новите документи в политиката за ПОО, предоставящи общ преглед на:

 • новата Препоръка на Съвета за професионалното образование и обучение (ПОО) за устойчива конкуретнтноспособност, социална справедливост и устойчивост;
 • Декларацията от Оснабрюк за професионалното образование и обучение като възможност за възстановяване и преход към цифровата и зелената икономика;
 • възможностите, предоставяни от новата програма Еразъм със специален фокус върху новата Еразъм акредитационна система за дейности по мобилност (KA1), възможностите за международна мобилност на учещите и преподавателите в ПОО, както и различните формати на сътрудничество и обмен на добри практики по Ключова дейност 2. 

Акцентът в презентациите беше върху новите елементи в документите за политиката, с фокусиране върху визията на ЕС и целите за развитието на ПОО, въздействията на национално ниво и подкрепата от Европейската комисия. 

Презентациите бяха последвани от панелна дискусия с експертите Andrew McCoshan и Monika Auzinger и модератор Jenny Molyneux от Ecorys. Дискусията засегна основни теми за бъдещето на ПОО, като кои са двигателите на промяната в обществото и това, което е необходимо за бъдещото ПОО - увеличаване на дигитализацията, продължаващото професионално образование и обучение (нова култура за учене през целия живот), микрокредитиране; иновативно и устойчиво ПОО (фокусиране върху иновациите в ПОО за посрещане на екологичните предизвикателства, свързване с иновационни стратегии и Цетровете за високи постижения в ПОО). Andrew и Monika обсъдиха не само как ПОО може да се промени, за да се адаптира и да бъде в крак с обществените промени, но и как може да се превърне в пътеводител и да предвиди бъдещите нужди на пазара на труда, включително и чрез засягане на теми  за състоянието и репутацията на ПОО в образователния пейзаж в много страни членки. Принципите, залегнали в политическите документи, представени от ГД „Заетост и социални въпроси“ в първата част на уебинара, като приобщаване, качество и гъвкавост, бяха отразени в панелната дискусия.

Сесията с въпроси и отговори беше отворена докрай с упражнение за създаване на облак от думи с фокус върху въпроса: „С една дума, как може Европейската комисия да подкрепя специалистите по ПОО?“. Основните отговори включваха термини като „гъвкавост“, „насочване“, „слушане“. Сесията с въпроси и отговори варираше от практически въпроси за представените политики и програми до въпроси за социално-културния аспект на устойчивото развитие и бъдещето на ученето чрез работа в дигитализирания свят.

Може да гледате записа от уебинара, да имате достъп до всички материали и да се включите в дебата на Европейските професионалисти за бъдещето на ПОО, като се присъедините към Общността на Европейските специалисти в ПОО в EPALE: https://epale.ec.europa.eu/en/practitioners-in-vet.

Повече дейности и информация ще бъдат споделени в Общността през следващите месеци, така че останете на линия!

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 3 of 3
 • Ramon Mangion's picture
  We need to truly move towards sustainability. The term has been with us for many years but in many cases its only being used as a nice buzzword. This needs true commitment by everyone. 
 • Vincent CARUANA's picture
  A major vehicle for implementing the Council's Recommendations with respect to sustainable competitiveness, social fairness and resilience is the social enterprise. This EC report is extremely relevant here: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8274 
 • Vincent CARUANA's picture
  SDG 4.7 states: "Target 4.7 by 2030 ensure all learners acquire knowledge and skills needed to promote sustainable development, including among others through education for sustainable development and sustainable lifestyles, human rights, gender equality, promotion of a culture of peace and non-violence, global citizenship, and appreciation of cultural diversity and of culture's contribution to sustainable development".
  In spite of being nearly halfway through the Agenda 2030, I still feel that SDG 4.7 is far from being successfully integrated across all Adulte Education programmes. This is a particular problem with VET. The "labour landscape" needs to be better considered from the Sustainable Developlment four-pillar point of view (economic, cultural, social and environmental) if we are to attaing the SDGs.