chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Newsroom

A legújabb uniós szakképzési politika és a szakképzés jövője

13/02/2021
by Györgyi Bajka
Language: HU
Document available also in: EN ES RO BG FR

The Latest EU VET policy and the future of VET

A legújabb uniós szakképzési politika és a szakképzés jövője című webináriumot A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának (DG EMPL) égisze alatt az EPALE-vel foglalkozó európai szakképzési szakemberek közösségének részeként végzett tevékenysége keretében az Ecorys szervezte. A webináriumra 2021. január 26-án került sor több mint 100 szakképzési szakember és érdekelt fél részvételével, akik egész Európából különféle szervezetektől és intézményektől érkeztek, ezzel biztosítva az európai szakképzési szakemberek megfelelő képviseletét.

A webináriumon Jan Varchola és Luca Pirozzi, a DG EMPL munkatársai ismertették a szakképzés területén készült legújabb szakpolitikai dokumentumokat, áttekintést nyújtva a következőkről:

 • a fenntartható versenyképességet, a társadalmi méltányosságot és a rezilienciát célzó szakképzésről szóló új tanácsi ajánlás;
 • a szakképzésről mint a fellendülés és a digitális és zöld gazdaságra való áttérés egyik mozgatórugójáról szóló Osnabrücki Nyilatkozat;
 • az új Erasmus program által e tekintetben biztosított lehetőségek, különös tekintettel a mobilitási tevékenységek új Erasmus-szerinti akkreditációs rendszerére (KA1), szakképzésben részt vevő tanulók és személyzet nemzetközi mobilitásának lehetőségeire, valamint a 2. kulcstevékenység keretében az együttműködés és a bevált gyakorlatok megosztásának különböző formáira. 

Az előadások középpontjában a szakpolitikai dokumentumok új elemei álltak, amelyek az EU szakképzéssel kapcsolatos jövőképére és célkitűzéseire, valamint a nemzeti szintű következményekre és az Európai Bizottság támogatására összpontosítottak.

Az előadásokat Andrew McCoshan és Monika Auzinger szakképzési szakértőkkel folytatott panelbeszélgetés követte, amelyet az Ecorys képviseletében Jenny Molyneux moderált. A vita olyan, a szakképzés jövőjére vonatkozó alapvető témákra is kitért, mint a társadalmi változások mozgatórugói és a szakképzés jövőbeli ellenálló képességéhez szükséges tényezők – így górcső alá került a digitalizáció, a szakmai továbbképzés (CVET) (az egész életen át tartó tanulás új kultúrája), a mikrobizonyítványok; valamint az innovatív és fenntartható szakképzés (a szakképzésben megvalósuló innovációra összpontosítva a környezeti kihívásoknak való megfelelés érdekében, kapcsolódva az innovációs stratégiákhoz és a szakképzési kiválósági központokhoz). Andrew és Monika nem csak azt vitatták meg, hogy a szakképzés hogyan változhat a társadalmi változásokhoz való alkalmazkodás és az azokkal való lépéstartás érdekében, hanem azt is, hogy miként válhat úttörővé és hogyan jelezheti előre a jövőbeni munkaerőpiaci igényeket, kitérve arra is, hogy milyen a szakképzés helyzete és milyen elismertségnek örvend számos tagállam oktatásában. A panelbeszélgetésekben a DG EMPL által a webinárium első részében ismertetett szakpolitikai dokumentumokban megjelenő elvekről is szó esett, úgymint társadalmi befogadás, minőség és rugalmasság.

A kérdéseknek és válaszoknak szentelt beszélgetés a következő kérdésre összpontosító szófelhős feladattal indult: „Egy szóban elmondva hogyan támogathatja az Európai Bizottság a szakképzési szakembereket?” A leginkább előforduló kifejezések a „rugalmasság”, az „iránymutatás” és az „odafigyelés” voltak. A kérdéseknek és válaszoknak szentelt rész a bemutatott politikákkal és programokkal kapcsolatos gyakorlati kérdésektől kezdve a fenntartható fejlődés társadalmi-kulturális aspektusán át a munkaalapú tanulás digitalizált világban elfoglalt jövőbeli helyével kapcsolatos kérdésekig terjedt.

A webinárium videofelvételét megtekintheti, illetve az összes háttéranyaghoz hozzáférhet és részt vehet az európai szakképzési szakemberek szakképzés jövőjéről folytatott eszmecseréjében, ha csatlakozik az európai szakképzési szakemberek közösségéhez az EPALE platformján: https://epale.ec.europa.eu/en/practitioners-in-vet.

Az elkövetkező hónapokban további tevékenységeket és információkat osztunk meg a közösséggel kapcsolatban, kísérjen minket figyelemmel!

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 3 of 3
 • Ramon Mangion's picture
  We need to truly move towards sustainability. The term has been with us for many years but in many cases its only being used as a nice buzzword. This needs true commitment by everyone. 
 • Vincent CARUANA's picture
  A major vehicle for implementing the Council's Recommendations with respect to sustainable competitiveness, social fairness and resilience is the social enterprise. This EC report is extremely relevant here: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8274 
 • Vincent CARUANA's picture
  SDG 4.7 states: "Target 4.7 by 2030 ensure all learners acquire knowledge and skills needed to promote sustainable development, including among others through education for sustainable development and sustainable lifestyles, human rights, gender equality, promotion of a culture of peace and non-violence, global citizenship, and appreciation of cultural diversity and of culture's contribution to sustainable development".
  In spite of being nearly halfway through the Agenda 2030, I still feel that SDG 4.7 is far from being successfully integrated across all Adulte Education programmes. This is a particular problem with VET. The "labour landscape" needs to be better considered from the Sustainable Developlment four-pillar point of view (economic, cultural, social and environmental) if we are to attaing the SDGs.