chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Resource

Функционален анализ на секторната политика „Професионално образование и обучение"

Language: BG

Posted by Zhuliyan GOCHEV

Националното звено за подкрепа (НЗП) на EPALE Ви представя ресурс, който представлява пилотен функционален анализ на секторна политика „Професионално образование и обучение“. Продуктът е възложен от администрацията на Министерския съвет и е изпълнен от Обединение „Ню Ай – Сиела Норма”.

Анализът е проведен по проект BG05SFOP001-2.001-0006 „Създаване на единни правила за провеждане на функционални анализи по хоризонтални и секторни политики“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Целта на проекта е установяване на нов модел за извършване на функционални прегледи по хоризонтални и секторни политики, вкл. на секторната политика за професионално образование и обучение в България.

Анализът е един от общо петте пилотни анализа, които се провеждат за да се тества актуализираната Методология за провеждане на функционален анализ и Наръчника за прилагане на Методологията. НЗП вече Ви осигури достъп до този инструментариум https://epale.ec.europa.eu/bg/resource-centre/content/blgarski-instrumentarium-za-provezhdane-na-funkcionalni-analizi-po Функционалният анализ е извършен в съответствие с методологията и наръчника и предвидените в тях методи и инструменти за провеждане на функционални анализи.

Изготвеният и приет от бенефициента доклад съдържа детайлна информация за всички извършени аналитични дейности, обобщени констатации, препоръки и необходими действия, свързани с професионалното образование и обучение в България.

През 2019 г. ръководството и част от експертите на дирекция „Професионално образование и обучение“ в Министерство на образованието и науката, които са и членове на НЗП на EPALE и на екипа на националния координатор за учене на възрастни, подкрепиха администрацията на Министерския съвет при подготовката на цитирания по-горе инструментариум. В тази подкрепа се включиха ръководството на Националната агенция за професионално образование и обучение при Министерския съвет, експерти от дирекция „Професионална квалификация и лицензиране" на същата Агенция, както и експерти от Министерството на труда и социалната политика.

Resource Author(s): 
Изпълнители по проектната интервенция и администрацията на Министерски съвет
Publication Date:
Wednesday, 20 March, 2019
Language of the document:
Type of resource: 
National and Policy
Country:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email