chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Blog

Covid-19 crisis | kansen om online te leren

28/04/2020
by NSS EPALE Nederland
Language: NL

Deze pagina kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse EPALE-ondersteuningsdiensten.

 

Met de uitbraak van het coronavirus staat de volwasseneneducatie in Europa voor grote uitdagingen. De invloed hiervan op onze samenleving, ons gezin, onze manier van werken en leren zijn groot, en vraagt van iedereen grote aanpassingen. Het is mooi om te zien dat er op korte tijd zoveel initiatieven voor werken en leren op afstand zijn ontwikkeld. Veel trainers en opleidingsorganisaties pasten zich met succes aan aan deze nieuwe realiteit. Maar deze tijd brengt ook problemen en onzekerheden met zich mee voor lesgevers en deelnemers in de volwasseneducatie. Er moeten nieuwe manieren gevonden worden om jezelf een leven lang te kunnen blijven ontwikkelen, zowel op de korte als middellange termijn.

EPALE brengt ideeën, tools, leermiddelen en ervaringsverhalen samen. Laat je inspireren en leer van de ervaringen en expertise van anderen. Maak kennis met verschillende online onderwijs- en leeroplossingen op deze pagina.

 

Kom op verhaal!

OPROEP: DEEL JOUW VERHAAL!

Wij doen een oproep om je ervaringen, problemen en oplossingen voor e-learning, online onderwijs en virtuele mobiliteit te delen. We willen graag iets horen over je motivatie, je inspanningen om door te gaan met leren, de kansen die e-learning, online lesgeven en virtuele mobiliteit kunnen bieden. Je verhaal hoeft niet meteen gelinkt te zijn aan de uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt. We zijn benieuwd naar inspirerende verhalen over hoe e-learning en online onderwijs het leeraanbod kunnen verbeteren. Al jullie verhalen delen we op deze pagina. 
Kijk hier voor meer informatie en het inschrijfformulier. 

 

Toolkits

EPALE maakt de komende weken enkele toolkits beschikbaar met instrumenten voor je persoonlijke ontwikkeling. De eerste toolkit staat in het teken van afstandsonderwijs.

  1. Toolkit: Afstandsonderwijs
    Deze biedt hulpmiddelen voor professionals in de volwasseneneducatie om afstandsonderwijs vorm te geven en te ondersteunen. Je vindt er artikelen, handboeken, goede praktijkvoorbeelden en concrete hulpmiddelen. 

 

Interviews

Lees interviews met ervaringsdeskundigen over verschillende aspecten van toegankelijk digitaal leren, actief burgerschap, sociale integratie, mobiliteit en leren.

 

Interview met Els Van Raemdonck | Blog

Els Van Raemdonck is onderwijsinspecteur bij de Vlaamse Onderwijsinspectie en themagroepverantwoordelijke van de inspecteurs voor het volwassenenonderwijs. Door de Covid19-crisis schortten de inspecteurs alle doorlichtingen op om de centra ademruimte te geven voor hun kerntaken. Alle directeurs van de centra voor volwassenenonderwijs en de centra voor basiseducatie kregen een telefoontje om te polsen hoe het met hen en hun medewerkers ging. 

Interview met Ildiko Simon | Blog

Ildiko Simon uit Hongarije bezocht als maatschappelijk werker en psychodrama-therapeut vele landen en gebruikte deze ervaringen in haar trainingsaanpak. Het is een combinatie van psychologie en een praktische inzet van technologie met integratie van oosterse, westerse en zuiderse invloeden. Ze ontwikkelde een leerpiramide met drie niveaus.

Interview met Antionio Román en Gema Parrado | Blog

Antionio Román en Gema Parrado uit Spanje werken bij AUPEX, een non-profitorganisatie in een netwerk van 213 volkshogescholen. Zij vertellen over hoe zij trachten de digitale vaardigheden van volwassenen op het platteland te verbeteren. Zij vertellen ook hoe hun werk wordt beïnvloed door het coronavirus. 

 

Online discussies

Een eerste online discussie over het thema vindt plaats op 27 mei om 10.00 uur CET. Het belang, de noodzaak, de uitdagingen en de mogelijkheden van afstandsonderwijs door COVID-19 staan hier centraal. De rode draad door de online discussie is het delen van ervaring en mogelijkheden voor bijscholing en ondersteuning.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn