chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Newsroom

Nederlands oefenen buiten de taalles met Nedbox

09/10/2015
by Karine Nicolay
Language: NL

De KU Leuven ontwikkelde samen met andere partners NedBox, een nieuwe website waar anderstalige volwassenen Nederlands kunnen oefenen. Op NedBox vinden ze tv-fragmenten en krantenartikels met levensechte oefeningen, zoals een formulier invullen of een geboortekaartje lezen.

NedBox wil anderstalige nieuwkomers in Vlaanderen de kans bieden om op een leuke en ontspannende manier Nederlands te oefenen, waar en wanneer ze dat willen. NedBox is geen schoolse cursus, maar een gevarieerde verzameling filmpjes en artikels, waarbij telkens oefeningen horen. Die hebben verschillende moeilijkheidsgraden, zodat iedereen meekan op zijn niveau.

/en/file/tomatenvantatjanapngtomaten_van_tatjana.png

Nedbox - oefening De Tomaten van Tatjana

 

Levensechte oefenmomenten

Vernieuwend aan NedBox is het diverse aanbod aan oefeningen. Bestaande digitale oefenwebsites beperken zich vaak tot de klassieke woordenschat- en grammaticaoefeningen. NedBox biedt meer dan dat. Zo leren de gebruikers bijvoorbeeld een telefoongesprek voeren, een online formulier invullen, of een geboortekaartje lezen. Uit onderzoek blijkt dat dit soort levensechte oefenmomenten, die inspelen op wat mensen echt met een taal willen kunnen, cruciaal zijn in het leerproces.

De gebruiker aan het stuur

De website richt zich op een zo breed mogelijke groep anderstalige volwassenen: zowel hoog- als laaggeschoolden, zowel digitaal geletterden als digibeten. Daarom heeft Nedbox een eenvoudige interface waar iedereen gemakkelijk zijn weg in vindt. Een andere troef van de website is dat de gebruiker aan het stuur zit. Hij kiest zelf onderwerpen en oefeningen op basis van zijn interesses en noden. Hij beslist ook zelf wanneer hij hulp nodig heeft, bijvoorbeeld in de vorm van ondertitels, hints of oplichtende woordbetekenissen. De gebruiker krijgt bovendien altijd meteen feedback op zijn antwoorden en wordt aangemoedigd en beloond wanneer hij een aantal oefeningen heeft gemaakt.

Tips voor begeleiders

NedBox is dus geen cursus Nederlands. Het is een oefenplatform dat een cursus Nederlands kan aanvullen. Wie met NedBox aan de slag wil, kan het platform gebruiken om individuele ondersteuning te bieden en de keuzes van de lerenden te volgen. Leerkrachten of begeleiders vinden op Netbox heel wat tips hoe ze Nedbox kunnen inpassen in hun lessen of sessies. In de tips is er een onderscheid voor het gebruik van NedBox in de klas, in praatgroepen, bij (digitaal) laaggeletterden en bij individuele gebruikers (bijvoorbeeld in een open leercentrum of bij privébegeleiding)

Deze partners werkten samen voor NedBox:
• inhoud: het Centrum voor Taal en Onderwijs (promotor van het project) en het Instituut voor Levende Talen (ILT) (beide KU Leuven), de VRT, de Nederlandse Taalunie en de Universiteit Antwerpen
• technologie: Televic Education, iMinds - ITEC - KU Leuven, iMinds - MMLab - UGent en VIAA
• krantenartikels: De Standaard, Het Nieuwsblad, Wablieft en Intertaal
• beeldfragmenten: VRT

NedBox werd ontwikkeld met de steun van het Europees Integratiefonds en van de Vlaamse Overheid, en wordt de komende drie jaar ondersteund door het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn