chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Blog

Négy lépés a munkahelyi tanulás kultúrája felé

06/01/2020
by Györgyi Bajka
Language: HU
Document available also in: EN PL EL NL

/en/file/learning-work-0Learning at work

Learning at work

Hogyan mozdítsuk elő a munkahelyi tanulási kultúrát négy lépésben? Témakoordinátorunk, Markus Palmén olyan tippeket oszt meg, amelyek segítségére voltak abban, hogy a tanulás szokássá váljon a hivatásában.

Ha tanulásba kezdünk, az a növekedés ígéretét hordja magában, de bizonyos tudás vagy képesség hiányára is utal. Ha valami újat akarok tanulni, azzal beismerem, hogy jelenleg nem rendelkezem azzal a tudással vagy képességgel.

Ügyetlen tautológiának hangzik, de ez a beismerés az első és legfontosabb, ha a munkahelyi (vagy bárhol máshol történő) tanuláshoz pozitív légkört akarunk teremteni. Blogbejegyzésemben olyan gyakorlatokat osztok meg, amelyek segítségemre voltak a munkahelyi tanulásom során.

A munkahelyi közösségekben gyakran kell a megkérdőjelezhetetlen profizmust sugározni magunkból. Az (alaptalan) imposztor szindróma miatt nem szívesen ismerjük be, hogy munkánk egyes területein hiányosak a készségeink. Akár meggondolatlanságnak is tűnhet, ha az ilyesmit elmondjuk a kollégáinknak és a feletteseinknek.

1. A nem tudás szégyenének leküzdése

A tanulószervezet sikerének egyik sarokköve, ha fokozatosan le tudják építeni a nem tudáshoz kapcsolódó szégyenérzetet. Szokjuk meg, hogy a kollégáinkkal megbeszéljük a tanulási igényeinket (például a heti értekezleteken), hogy kiderüljön, tudjuk-e egymást segíteni ebben. Ezt valószínűleg könnyebb mondani, mint megtenni, de mindenképp informálisan és a főnök nélkül érdemes elkezdeni!

2. Készségek átadása

A következő lépés természetesen fakad az elsőből. Egy régebbi munkahelyemen rendszeres időközönként felmértük a képzési igényeinket, és összevetettük a házon belüli ismeretekkel. „Én megtanítalak ennek a szerkesztőprogramnak a használatára, ha te megmutatod nekem a könyvelés alapjait.” Ez a módszer persze olyan technikai készségeknél működik a legjobban, amelyeket viszonylag gyorsan el lehet sajátítani, de kezdetnek jó!

3. A terhek megosztása

A harmadik lépés szintén az informális együttműködésre épít. A szakirodalomból, médiából, eseményeken, szemináriumokon és továbbképzéseken megszerezhető naprakészség feladatait is érdemes megosztani. Egy másik korábbi munkahelyemen olvasókörrel próbálkoztunk: kiválasztottuk a területünk legérdekesebb új könyveit, és kiosztottuk az elolvasandókat. Minden kollégának egy könyvet kellett elolvasnia, amit azután összefoglalt a többiek számára egy találkozón. Ugyanez a rendszer működik bármilyen tananyag vagy továbbképzés esetében is.

4. (Különböző) emberek véleményének megismerése

A munkatársakkal folytatott beszélgetés a legjobb módja a bennük rejlő tudás átadásának a munkahelyen. Emellett szorgalmaznám, hogy keressünk meg olyan személyeket, akik nem számítanak erre! Olyanokra gondolok, akik ösztönzést adnak, pl. egy frissen olvasott könyv, kutatási anyag vagy interjú szerzőjére. Produkciós cég partnereként tudatos tanulási stratégiaként választottuk ezt az utat. Rendszeresen hívunk meg a területünkön dolgozó érdekes személyeket ebédre, hogy közben eszmét cserélhessünk egyes irányzatokról és témákról. Ilyenkor szinte mindig új vélemények és együttműködési lehetőségek kerülnek elő!

Ez a négy lépés csak javasolt, ám kipróbált módja a munkahelyi tanulásnak. Ossza meg velünk saját tapasztalatait alább, a hozzászólásokban!


Markus Palmén újságíró, író, audiovizuális producer és szabadúszó. 2017 augusztusa óta ő az EPALE szakpolitikáért felelős témakoordinátora. Markus nyolc éven át volt a European Lifelong Learning Magazine vezető szerkesztője és főszerkesztője.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn