chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Discussion

National EPALE conference “Methods and techniques for the development of key competences in basic adult education”

14/10/2019
by Ruzica Madzarevic

National EPALE conference in Serbia “Methods and techniques for the development of key competences in basic adult education” will take place on October 16, in Belgrade.

EPALE national service Serbia invites everyone to follow the live streaming of the conference on this page and engage in the online discussion which will be open during the conference.

 

Nacionalna EPALE konferencija  “Metode i tehnike razvoja ključnih kompetencija u obrazovanju odraslih”

Fondacija Tempus organizuje nacionalnu EPALE konferenciju pod nazivom „Metode i tehnike razvoja ključnih kompetencija u obrazovanju odraslih“, koja  se održava u sredu, 16. oktobra 2019. godine, od 10 do 16 časova u  Beogradu.

Cilj konferencije je pokretanje diskusije o značaju razvoja ključnih kompetencija u sistemu osnovnog obrazovanja odraslih, kao i diskusije o efikasnim metodama i tehnikama u radu sa odraslima, prvenstveno odraslima sa niskim nivoom obrazovanja.

Konferencija je namenjena prvenstveno nastavnicima u osnovnom obrazovanju odraslih, andragoškim asistentima, direktorima škola koje sprovode osnovno obrazovanje odraslih, ali i ostalima koji pružaju usluge obrazovanja odraslih ili su aktivno angažovani u ovoj oblasti.

 

Agenda

10:00 - 10:30 Registracija

10:30 - 11:00  Pozdravni govor

Aleksandar Pajić, posebni savetnik nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Marija Filipović Ožegović, upravitelj, Fondacija Tempus

11:00 - 11:30  Plenarna sesija 1:

Ključni pojmovi u sticanju bazičnih veština i kako resursi dostupni na EPALE mogu da se iskoriste za razvoj politika i prakse

Tamás Harangozó, glavni urednik, Evropska mreža za bazične veštine - EBSN(link is external)

11:30 - 12:00  Pauza za kafu

12:00 - 12:30 Plenarna sesija 2:

Metode i tehnike za razvoj međupredmetnih kompetencija u osnovnom obrazovanju odraslih

Aleksandra Pejatović, redovni profesor, Institut za pedagogiju i andragogiju, Filozofski fakultet u Beogradu

12:30 - 13:00 Plenarna sesija 3:

Personalizovani pristup u razvoju ključnih kompetencija kod odraslih polaznika – primer iz prakse, APP oznaka, Laurence Martin, upravitelj, Asocijacija za promociju oznake za personalizovani pedagoški pristup (APP), Francuska

13:00 - 14:00  Ručak

14:00 - 15:30 Rad u paralelnim grupama

Grupa 1: Personalizovani pristup u radu sa odraslima  (radionica na engleskom, prevod nije obezbeđen), Laurence Martin, upravitelj Asocijacija za promociju oznake za personalizovani pedagoški pristup (APP), Francuska

Grupa 2: Projektno-orijentisana nastava u cilju razvoja ključnih kompetencija, Marica Vukomanović,  EPALE Srbija nacionalni tim za podršku, Fondacija Tempus

Grupa 3: Značaj rada školskog tima u razvoju međupredmetnih kompetencija

Aleksandra Pejatović, redovni profesor, Filozofski fakultet u Beogradu

Edisa Kecap, asistent i istraživač saradnik, Filozofski fakultet u Beogradu

15:30 - 16:00  Zaključci dana i predstavljanje mogućnosti u okviru Erazmus+ programa (EPALE i projekti)  Fondacija Tempus

 

 

Pozivamo sve one koji su zainteresovan,i a ne mogu da budu prisutni, da prate konfernciju uživo na ovom linku.(link is external)

 

Takođe, pozivamo sve koji nas prate da nam napišu svoje utiske i zapažanja u komentarima.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Displaying 1 - 10 of 62
Tamara Kostić's picture
Pejatović i Kecap podsećaju da je važno u tim za međupredmetne kompetencije uključiti sve relevantne aktere: predmetne nastavnike, stručne saradnike, rukovodstvo škole. Svaka ustanova treba da ima funkcionalan ovaj tim koji se redovno sastaje i deluje u cilju osvajanja novih kompetencija. 
Tamara Kostić's picture
Svaka grupa je predstavila svoja rešenja i simulirala rad školskog tima za međupredmetne kompetencije. Osmišljene su praktične aktivnosti u domenima komunikacije i saradnje, građanske odgovornosti za demokratiju, zdravstvene kompetencije, upravljanja sopstvenim učerešavanja problema i multikulturalnosti. U načelu, važno je razumeti kontekst u kom se uči, kao i postojeće kompetencije koje su polazna osnova. 
Ruzica Madzarevic's picture
Učenje načina na koji učimo smatra se veoma važnom veštinom u APP centru i imaju posebne radionice posvećene tome- U okviru tih radionica polaznici uče kako uče, razvijaju svest o sadržajima koje uče, npr. gde to primenjuju kao i svest o tome zašto im je nešto važno. Takođe, kroz sve druge radionce se naglašava reflesivnost pri učenju, npr. kroz esej- Šta mi je bilo teško i zašto? 
Marijana Pantić's picture
Svaka situacija jeste veliki potencijal za učenje, npr, pravljenje torte, izlet, učešće na konferenciji. 
Zato je učiti kako se uči jedna od bitnih kompetencija.
Tamara Kostić's picture
Nakon što smo se podelili u male grupe, dobili smo pojedinačne zadatke. Naša grupa osmišljava aktivnosti koje bi zadovoljile razvoj kompetencije za rešavanje problema. Odabrana aktivnost se odnosi na kreiranje plana putovanja od tačke A do tačke B uz korišćenje relevantnih izvora, analizu i sintezu informacija. 
Snezana Sucur's picture
Predavanje gospodje Martin o personalizaciji nam je uoazalo na neke nove pristupe radu sa polaznicima i nedostatku podrske koju bismo trebali da imamo.
Marijana Pantić's picture
Centri u Francuskoj koji praktikuju ovaj pristup prihvataju polaznike istog trenutka kada dodju u centar. Ovo podrazumeva visoki stepen prilagodljivosti od strane trenera i nastavnika.
Grupe su često različitih veličina, i često se tematika prilagodjava datom trenutku.
Marina Lukić's picture
U jednoj rečenici objasniti individualni pristup i benefite istog naročito u radu sa odraslima kojima je potrebna dodatna podrška za učenje /rad (odrasli iz osetljivih grupa )
Ruzica Madzarevic's picture
Lorans Marten postavila zanimljivo pitanje: Da li smo nekada kao praktičari primetili da personalizaovani pristup nije uvek prijatan učenicima? Personalizovani pristup često podrazumeva i da polaznici preuzmu aktivnu ulogu koja im nije bliska i poenkada ih plaši. Ističe da je važno da na početku rada, objasnimo učesnicima šta je personalizovani pristup, koje su prednosti tog pristupa i na koji nacin mogu da budu aktivni. 
Marina Lukić's picture
Slušamo sa kakvim se izazovima suočava Francuska po pitanju ključnih kompetencija odraslih koji žele da nakon godina rada u istoj kompaniji promene radnu poziciju /okruženje/zanimanje...