News
News

Veliki potencijal za primjenu blockchain marketinga

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, organizovala je 20. oktobra 2021. godine seminar na temu „Blockchain marketing“.

Osnovni cilj seminara bio je da pruži znanja iz teorije i prakse o najsavremenijim trendovima blockchain marketinga, prije svega menadžerima, preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, investitorima, kako bi bili spremni da preuzmu aktivniju ulogu u rekonstrukciji marketinškog koncepta što doprinosi značajnom smanjenju troškova i rizika poslovanja, te povećanju povjerenja potrošača.

- Blockchain marketing u potpunosti restrukturira marketing i marketinške koncepte uklanjanjem posrednika i uspostavljanjem direktne komunikacije između potrošača i brendova. Budući da blockchain omogućava direktnu interakciju između robnih marki i potrošača, trgovci će efikasno komunicirati svoj komercijalni sadržaj i smanjiti troškove. Ta ideja je revolucionarna, isto kao što je svojevremeno revolucionarnan bio razvoj društvenih mreža i njihova uloga u biznisu – rekao je direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore dr Mladen Perazić.

Predavačica je bila prof. dr Jelena Perović, direktorica marketinga u firmi JL Communication. Predavala je na Fakultetu za poslovne studije - Montenegro Business School – MBS, Univerzitet Mediteran Podgorica i bila prodekan za nastavu, finansije i međunarodnu saradnju. Kao Fulbrajtov stipendista usavršavala na univerzitetima u Sjedinjenim američkim državama gdje je bila gostujući profesor, kao i širom Evrope.

Ona je objasnila da blockchain predstavlja lančani spisak svih transakcija koje su se ikada desile u okviru jedne valute, te da svaka kriptovaluta ima svoj blockchain.

- To je zapravo jedan veliki fajl u kojem je sve ovo zapisano. U Bitcoin blockchainu su zapisane sve transakcije između ljudi ikada. Revolucionarno je to što niko više nikada ne može da obriše ili izmijeni nijednu od ovih transakcija. Blockchain će izmijeniti cio svijet kao što je to svojevremeno uradio Internet a potom društvene mreže – smatra Perović.

Profesorica ističe da je danas blockchain revolucionaran za marketing koncept i tehnologija budućnosti u oblasti marketinga.

- Blockchain na revolucionaran način štedi vrijeme, smanjuje troškove i rizike, te povećava povjerenje potrošača a to je ono što je budućnost marketinga. Baš kao to je Internet promijenio naše živote prije nekoliko decenija, blockchain nosi potencijal da transformiše bilo koji vid transakcije – bilo fiskalni ili ljudski – rekla je ona.

Blockchain je, dodaje ona, dragocjen dio rješenja problema digitalnog marketinga kada je riječ o sigurnosti robne marke.

- Sigurno će potrošači u budućnosti više preferirati siguran brend koji ima blockchain certifikat i ti proizvođači će biti u velikoj konkurentskoj prednosti. Blockchain omogućava brendovima i kupcima da rade u sigurnijem i transparentnijem okruženju, spriječe prevare potrošača, pomažući kompanijama da uštede marketinške troškove, eliminišu nepotrebne troškove reklamnih oglasa i bolje upravljaju klikovima na podatke – kazala je Perović.

Blockchain pruža internetsku zaštitu privatnosti i stoga umanjuje mnoga pitanja koja sprečavaju potrošače da kupuju putem interneta.

- Blockchain može poboljšati način na koji se programi lojalnosti dizajniraju, prate i komuniciraju sa potrošačima – rekla je Perović.

Crna Gora, iako mala, ima veliki potencijal za primjenu blockchain marketinga, naglašava ona.

- Za početak, blockchain bi bio idealan za našu proizvodnju vina ili meda, kada govorimo o realnom sektoru. Ovaj koncept nije utopija već realnost u svijetu i mi možemo pratiti te trendove proizvodima koje imamo – riječi su Perović.

Naredni seminar u organizaciji Komore i Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada biće 26. oktobra na temu „Marketing malih i srednjih preduzeća“. Predavač će biti Radivoje Drobnjak, konsultant i trener iz oblasti preduzetništva, inovacija, marketinga i upravljanja malim i srednjim preduzećima.

Login (0)

Login or Sign up to join the conversation.

Want to write an article ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Latest Discussions

East African Institutions facing major challenges in going digital

Crucially, higher learning institutions must develop their openness to embracing digital infrastructure. This must go hand in hand with securing stable power sources and backup systems to provide an uninterrupted e-learning environment..

More

EPALE Discussion on the Future of Skills

Join us to share your views on what the future of basic skills should look like!

More

Online tools for Erasmus KA2 management

KA2 projects have tedious project management and implementation. It includes planning, task management and tracking, reporting, dissemination, impact, quality management etc. We can make it easier by using specific online tools designed for KA2 PMI.

More