chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Calendar

България изпреварва месечния тематичен фокус на EPALE и поставя в центъра на общественото внимание обучението на лица, лишени от свобода

Posted by Zhuliyan GOCHEV 1 year 11 months ago

Thursday 28 June 2018 to Friday 29 June 2018
Vratsa
,

България изпреварва месечния тематичен фокус на EPALE през м. юли и още в края на настоящия месец ще организира кръгла маса на тема „Обучението на лица, лишени от свобода“. Събитието ще се проведе на 28 и 29 юни в град Враца.

Предвижда се на събитието да присъстват представители на политическите ръководства на Министерството на образованието и науката и Министерството на правосъдието на равнище заместник-министри. Кръглата маса предизвика интерес и сред представители на Народното събрание в България. Очаква се народни представители от Врачанска област, свързани с образованието и обучението, да присъстват и да участват в дискусионните панели на събитието.

Действията на Националното звено за подкрепа на Платформата по отношение приоритетната група на възрастните обучаеми в местата за лишаване от свобода нямат изолиран и инцидентен характер. В контекста на една от основните цели на EPALE, свързана с изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, България полага последователни и системни усилия спрямо тази целева група още от 2012 г. насам. Още през първия период от изпълнението на Програмата, в контекста на разработването на Анализ на заинтересованите страни в България, тази целева група беше идентифицирана и спрямо нея бяха предприети редица изследователски действия на терен. По-специално те бяха осъществени в училището към затвора в гр. Ловеч, където бяха приложени иновативни методи, вкл. чрез провеждане на фокус групи на обучаеми и на обучаващи.

В този контекст дискусионната среда, инициирана чрез провеждането на кръглата маса трябва да доразвие и награди постигнатото в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни през предходни периоди, но с нови акценти и възможности. Възможностите, свързани със съдържателните ресурси на EPALE.

Важен акцент в събитието ще бъде участието на институции, които предоставят възможности за придобиване на професионална квалификация на лица, навършили 16 г. в местата за лишаване от свобода. По-конкретно се предвижда да участват ръководители и обучители от училищата към затворите, както и от Центъра за професионално обучение към Държавното предприятие „Фонд затворно дело“ към Министерство на правосъдието.

Събитието се осъществява по проект № 580005-EPP-1-2016-1-BG-EPPKA2-EPALE-NSS „EPALE Национални звена за подкрепа (НЗП)”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

 

Event language(s):
Event type: 
Conference
Attending fee: 
No
Registration deadline: 
28/06/2018
Online event: 
No
Organised by: 
NSS Bulgaria
Organiser type: 
NSS event
Contact details: 
v.deikova@mon.bg
EU project nr.: 
Проект № 580005-EPP-1-2016-1-BG-EPPKA2-EPALE-NSS „EPALE Национални звена за подкрепа (НЗП)“
Number of delegates: 
< 100
Target group: 
Adult learning networks & organisations
Theme addressed:
Aims and objectives: 
Дискутиране на предизвикателствата и формулиране на предложения за решения по отношение целевата група на възрастните обучаеми, лишени от свобода.
Expected (learning) outcomes: 
Идентифицирани предизвикателства и предложения за решения
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn