chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

Vanaf mei 2019 vlottere erkenning van vaardigheden en talenten voor arbeidsmarkt

08/02/2019
Γλώσσα: NL

Wie bepaalde vaardigheden en talenten heeft, kan die vanaf mei vlotter laten erkennen. Op die manier moeten de arbeidskansen van werkzoekenden stijgen en moeten knelpuntvacatures ook sneller ingevuld geraken. Daarnaast wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren. Dat staat in een decreet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters en minister van Onderwijs Hilde Crevits dat werd goedgekeurd .

De Vlaamse arbeidsmarkt probeert al langer los te komen van de fixatie op diploma's en CV's. Vaak bezitten mensen talenten en vaardigheden die niet kunnen uitgedrukt worden op een CV. Mensen kunnen die competenties al wel laten erkennen, maar door de versnipperde regelgeving en een gebrek aan coördinatie wordt hier maar weinig gebruik van gemaakt.

Met het ontwerpdecreet 'erkenning van verworven competenties' (EVC) willen ministers Muyters en Crevits daar verandering in brengen. Bedoeling is dat iedereen zijn vaardigheden en talenten kan laten valideren als kwalificatie. Daarvoor moet men zijn vaardigheden laten beoordelen op basis van een EVC-standaard, die afgeleid is van een beroepskwalificatie. Voor die beoordeling en certificering zullen mensen terechtkunnen in EVC-testcentra, zoals bijvoorbeeld de centra voor volwassenenonderwijs, de VDAB of Syntra.

"EVC is cruciaal om arbeidsmarktgerichte competenties in kaart te brengen en zichtbaar te maken in functie van duurzame tewerkstelling. En dankzij het eenvormige kwaliteitssysteem is de werkgever ook zeker dat het afgeleverde bewijs betrouwbaar is, ongeacht via welke leerweg of instantie de competenties zijn verworven", zegt N-VA-minister Philippe Muyters.

Momenteel lopen er al proefprojecten in het volwassenenonderwijs om EVC-assessments te ontwikkelen. De beroepskwalificaties waarvoor de tests worden ontwikkeld zijn heel uiteenlopend. Het gaat onder andere om peuter- en kinderbegeleider, uitbener-uitsnijder, heftruck- en reachtruckchauffeur, onderhoudsmecanicien, medewerker groen- en tuinaanleg en gids/reisleider.

"Je leert niet alleen op de schoolbanken", zegt CD&V-minister Hilde Crevits. "Het zichtbaar maken van vaardigheden die mensen bij het uitoefenen van hun job of vrijwilligerswerk, hun hobby's of door zelfstudie hebben verworven, versterkt het zelfvertrouwen. Het erkennen van competenties laat iedereen toe om sneller een kwalificatie te behalen en stimuleert levenslang leren."

BRON: BELGA

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn