chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

Askel kohti aktiivista eurooppalaista kansalaisuutta/Step Towards Active European Citizenship (STAEC)

09/10/2017
από Paivi KORKEA-AHO
Γλώσσα: FI

/el/file/staecjpgstaec.jpg

Kuva: STAEC

Toiminta-aika: 1.8.2011 – 31.7.2013

Kumppanit:     Union of Russian Immigrants Society in Greece, Kreikka (koordinaattori)

                       Saksa, Iso- Britannia, Bulgaria, Latvia, Belgia ja

                       Suomi (Helsingin seudun Inkeri-seura ry)

STAEC -oppimiskumppanuus sai alkunsa, kun kaksi maahanmuuttajien parissa työskentelevää - toinen Saksasta, toinen Suomesta - tapasivat kansainvälisessä vanhustyön seminaarissa.

Aili Mehiläinen ja Dimitri Piterski olivat molemmat omilla tahoillaan pohtineet ikääntyneiden maahanmuuttajien sopeutumista uusiin kotimaihinsa eri puolilla Eurooppaa.

”Maahanmuuttajat ovat usein viranomaisten ja järjestöväen työn ja toiminnan kohteina - eivät itse projektin suunnittelijoina ja toimijoina,” kertoo Mehiläinen.

Piterski ja Mehiläinen kaipasivat muutosta nykyiseen käytäntöön.  Heidän mielestään parhaat tulokset saavutetaan, kun hyödynnetään maahanmuuttajien omat kokemukset ja taidot, sekä aktivoidaan heitä toimimaan itse. Samalla vähennetään ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Muita aiheesta kiinnostuneita löytyi Kreikasta, Isosta Britanniasta, Latviasta, Belgiasta ja Bulgariasta. Hankkeen tavoitteeksi muodostui partnereiden välinen dialogi koskien venäjänkielisten senioreiden integraatiota EU:n eri kolkkiin sekä senioreiden rohkaiseminen kulttuurin, historian ja kielten harrastamiseen uudessa kotimaassa.

Saksan, Kreikan ja Suomen edustajia hankkeessa yhdisti etninen paluumuutto entisen Neuvostoliitoon alueelta.  Moni siperian- tai ukrainansaksalainen, venäjänsuomalainen/inkeriläinen tai kreikkalainen Mustanmeren alueelta on usein jo unohtanut omien sukujuuriensa kielen.  Paluumuutto esi-isien maille ei siis ollut helppoa. Tarvitaan paljon tietoa ja toimintaa venäjän kielellä, sekä uuden kotimaan kielen opetusta ja käytäntöihin tutustumista.

Yhdessä toimimalla vastaan yksinäisyyttä

Helsingin seudun Inkeri-seuran valokuvauskerho toimii Karjala-talossa, Helsingin Käpylässä. Yhdistyksen ikäihmiset tutustuivat hankkeen aikana suomalaiseen järjestötoimintaan mm. vierailemalla Vanhustyön keskusliitossa ja Kansallisessa Senioriliitossa.

Seniorit osallistuivat myös tietekniikkakursseille ja päivittivät itse seuran verkkosivuja. Aktiivinen osallistuminen seuran toimintaan on ollut parasta psyyken lääkettä. Yhdessä toimimalla voi välttää ikäihmisiä uhkaavan yksinäisyyden.

”Ikäihmiset ovat perehtyneet omaan historiaansa, muistelleet menneitä aikoja yhdessä sekä valmistaneet erityisiä muistotyynyjä. Niihin on painettu itselle tärkeitä valokuvia, tehokasta dementian ja masennuksen ehkäisyä,” toteaa Mehiläinen.

Kansainvälisyys

Hankkeen aikana toteutettiin kansainvälisiä hankekokouksia kaikissa kumppanimaissa.

Tarkoituksena oli jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä siitä miten ikääntyneet maahanmuuttajat entisen Neuvostoliiton alueelta ovat pystyneet säilyttämään kulttuurinsa ja identiteettinsä sekä samalla integroitumaan uuden kotimaansa demokraattisiin rakenteisiin. Kansainvälisen yhteistyön tavoitteena oli voittaa stereotyyppinen ajattelu.

Helsingissä järjestetyn virallisen hankekokouksen lisäksi ohjelmassa oli vierailu Porvooseen, tutustumista Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston toimintaan sekä Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan.

Lisätietoja hankkeen verkkosivuilla (venäjäksi ja englanniksi)

Teksti: Päivi Korkea-aho

PALAA TAKAISIN BLOGIN ETUSIVULLE

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email