chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Πόρος

„Модериране” – метод за обучение на възрастни в професионалното образование

Γλώσσα: BG

Αναρτήθηκε από Rositsa Panova

Професионалното образование дава сериозни предимства на пазара на труда и придобилите професионална квалификация са с по-висока  активност, по-висока заетост и по-ниска безработица. При  контактите си с териториалните поделения на ДГС и фирми от сектора горско стопанство се установи  нуждата от подготвени кадри, запознати с нормативната уредба, а в същото време на пазара на труда има лица, които обучавайки се в един задочен курс по рамкова програма  могат да отговорят на тези нужди, както и да намерят те самите по-добра социална и професионална реализация. За да отговорят на очакванията на бизнеса за адекватно подготвени кадри и качествено обучение на служителите в областта на горското стопанство е небходимо  активно участие в учебния процес.

            При създаването на програмите за обучение в задочен курс „Горско и ловно стопанство” се ръководихме както от изискванията на сектора, така и от стремежа към подходящи методи на преподаване. Като подходящ метод за обучението на възрастни, които имат придобито средно образование и  придобити навици за учене избрахме метода модериране. В традиционното  разбиране за участие в обучение, обучаваните се адаптират към обучаващата институция, нейните правила и ред  и с подхода на преподавателите. При съвременния подход – особено при възрастни, обучението държи сметка за спецификата на участниците в него, техните потребности, цели, мотивация и последваща реализация . Чрез модерирането се постига активното и целенасочено включване на обучаваните в процеса на формиране на мнение, решаване на проблем и вземане на решение. А това е цел на съвременния учебен процес, при който ролята на преподавателите се измества от предаващи знания към модериращи учебния процес. Модерацията е комплексен метод представлява комбинация от различни методи, комбинирани по определени правила, подчинени на спецификата на групата, темата, обстановката.

 

Συντάκτης(-ες) πόρου: 
Инж.Николай Попов, инж.Недрет Касим, Диана Конгалова
Ημερομηνία δημοσίευσης:
Τετάρτη, 9 Δεκέμβριος, 2015
Γλώσσα εγγράφου
Είδος πόρου: 
Μελέτη περίπτωσης
Χώρα:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn