chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

Coronasäkrade biblioteksevenemang - online eller IRL

13/09/2020
από Anya Feltreuter
Γλώσσα: SV

Den litauiska konversationsklubben Let´s talk möts online

Precis som resten av världen, har folkbiblioteken ställt om mycket av sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Gabrielė Petkevičaitė-biblioteket i Panevėžys, Litauen, är inget undantag. Biblioteket har ett uttalat fokus på vuxenutbildning och arrangerar varje termin ett flertal kurser och evenemang. Under Corona-pandemin har några av dessa kurser flyttat in i den virtuella världen.

Ett exempel på detta är den engelska konversationsklubben Let´s talk. Virginija Svediene, bibliotekarie på Gabrielė Petkevičaitė-biblioteket och ansvarig för evenemanget, berättar att konversationsklubben har visat sig vara extra viktigt för deltagarna under pandemin. Möjligheten att prata med andra människor och att göra något meningsfullt på sin fritid är extra uppskattat i tider då många är isolerade och oroliga.

Konversationsklubben har funnits i två år. Varje möte har ett nytt ämne. Från och med mars har mötena hållits online, på olika typer av plattformar, såsom Skype, Zoom och Messenger och med ett mindre antal deltagare vid varje tillfälle (4-5 st). Förutom de ”gamla” klubbmedlemmarna har nya tillkommit. Några deltagare tycker att den nya formen för konversationsklubbarna är bättre än de gamla – särskilt de som har svårt att lämna hemmet eftersom de har små barn eller äldre släktingar att ta hand om –  medan andra saknar att ses ”IRL”. För tillfället finns det fyra parallella konversationsklubbar.

Mjölby bibliotek, där jag själv jobbar, har vi precis kommit igång med höstens program. I början av september hade vi ett författarbesök med Mattias Edvardsson, som bland annat skrivit En helt vanlig familj och Goda grannar. Istället för att hålla evenemanget inne i bibliotekslokalen, som vi brukar, höll vi till i stadshusets cafeteria. Biljetterna var gratis, men begränsade till antalet och stolarna var utspridda med en meters avstånd. Evenemanget var lyckat och besökarna var glada över att det ”äntligen händer något igen”. Även på Mjölby bibliotek finns planer på att hålla digitala evenemang eller att livestreama några föreläsningar, men vi har inte hunnit så långt med våra planer ännu.

Under lockdown-perioden i Frankrike flyttade många bibliotek sina evenemang online. Ett av dessa var  biblioteket i Compiègne. Bibliotekschef Antoine Torrens-Montebello berättar att bibliotekets traditionella Rendez-vous culture, ett evenemang då bibliotekspersonalen presenterar nya böcker, serier och filmer, var ett av de evenemang som istället sändes via en lokal radiostation och via facebook. Den som talar franska kan titta på evenemanget via bibliotekets youtube-kanal.

biblioteken i Helsingborg har personalen erbjudit digitala bokfikor i samarbete med Helsingborgshem, det kommunala bostadsbolaget, under sommaren. My Sörensson, bibliotekarie på Helsingborgs stadsbibliotek berättar dock att hon och hennes kollega tyvärr inte fick in en enda anmälning till bokfikorna. Anledningarna till detta kan vara många – det var sommar och semester, kanske nådde informationen inte ut till rätt målgrupp eller så var inte målgruppen tillräckligt tekniskt bevandrad för att känna sig bekväm med att delta i träffarna. Under hösten kommer bibliotekarierna fundera på hur de ska kunna gå vidare med projektet.

Ett annat koncept som biblioteken i Helsingborg haft i många år är Årets bästa böcker, då några i bibliotekspersonalen åker runt till bibliotek och mötesplatser för att boktipsa. I år  kommer programmet modifieras något. Förutom 1-2 fysiska framträdanden på stadsbiblioteket – med säker möblering och begränsat antal biljetter –kommer bibliotekspersonalen producera en digital version av programmet.

Ytterligare ett projekt som biblioteken i Helsingborg driver är Debutantscen – ett informellt samtal med debuterande författare inför publik.  Vårens Debutantscen ställdes in, men höstens tillfällen kommer troligtvis att göras digitalt på något sätt. Eventuellt blir det så att författarna får filma sig själva eller att bibliotekspersonalen gör en digital intervju med dem som sedan publiceras på bibliotekets hemsida. Planering pågår!

Anya Feltreuter är bibliotekschef för Mjölby bibliotek som består av huvudbiblioteket i Mjölby, meröppna filialbibliotek i Skänninge, Mantorp och Väderstad samt biblioteksverksamhet på Kriminalvårdsanstalten i Skänninge. Anya är också en av kontaktpersonerna för Svensk Biblioteksförenings expertnätverk  för folkbibliotekschefer samt Standing Committee Member i IFLAs (International Federation of Library Assosciations) Management & Marketing Section. Anya är särskilt intresserad av frågor som rör ledarskap, demokrati och vuxnas lärande.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email