chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

Digitalne vještine kao uslov profesionalnog razvoja nastavnika

18/06/2020
από Marica Ognjenovic
Γλώσσα: HR

Profesionalni razvoj nastavnika predstavlja kontinuirani proces  koji traje tokom cijele profesionalne karijere. Odvija se na formalan i neformalan način, što podrazumijeva seminare, radionice, okrugle stolove, profesionalnu saradnju sa kolegama, djelovanje u okviru profesionalnih mreža, kao i samoinicijativno praćenje stručne literature, iskustava drugi, i slično. Najvažniji dio profesionalnog razvoja nastavnika jesu aktvnosti koje se realizuju u samoj ustanovi. Osim što unapređuju rad nastavnika, aktivnosti profesionalnog razvoja u ustanovi podstiču timski rad i saradnju sa kolegama u različitim oblastima nastavnog procesa, od planiranja do evaluacije nastave, kao i stvaranje atmosfere stalnih promjena u ustanovi. Međutim, neraskidiv dio profesionalnog razvoja predstavlja i dio koji se tiče digitalnih komptencija.

Važan aspekt profesonalnog razvoja nastavnika jeste pružanje podrške nastavnicima i pomoć u podizanju svijesti o kontinuiranom profesionalnom razvoju u oblasti digitalnih vještina kao važnom dijelu promjene koja prati razvojne faze u karijeri nastavnika.

Digitalno pismeni i kompetentni nastavnici mogu svoje učenike uputiti u mogućnosti, ali i ograničenja novih tehnoloških alata, mogu da pokažu učenicima kako da otključaju čitave nove svjetove znanja, ali i da ih upozore na mnoge opasnosti koje tu postoje. Digitalna kompetentnost označava skup znanja, vještina i stavova neophodnih za kvalitetno korišćenje IKT-a sa ciljem promišljenog i bezbijednog unapređivanja nastave i učenja kao u realnom tako i u virtuelnom svijetu. 

Sve navedeno jasno upućuje zašto je važno digitalno razvijati nastavnika a sam primjer situacije sa korona virusom i razvoj koncepta nastave #UčiDoma nam potvrđuje rečeno. Jačanje koncepta digitalnih vještina u službi profesionalnog razvoja je nešto što nam mora biti prioritet jer same benefite istog osjeća nastavnik, učenici i cjelokupan vaspitno-obrazovni sistem.

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email