chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

Kézikönyvek fogyatékossággal élőket oktatók számára

17/06/2020
από Györgyi Bajka
Γλώσσα: HU

Elsősorban a fogyatékossággal élők digitális és nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére alkották meg az alábbi tananyagot, amely hasznos lehet akár idősek és alacsonyan képzettek számára is.

Az ACCESS című projekt keretében a Kézenfogva Alapítvány szlovén, svéd és brit partnereivel azt a célt tűzte ki, hogy az alapvető informatikai ismereteket és angoltudást az értelmi fogyatékossággal élőknek is elérhetővé tegye. Ennek érdekében egy háromrészes képzői anyagot, valamint ahhoz tartozó jegyzeteket dolgoztak ki. A kézikönyvek elsődleges célcsoportját azok a szakemberek alkotják, akik angolra vagy informatikára szeretnék oktatni a fogyatékossággal élőket, ehhez rendelkeznek a szükséges tárgyi tudással, viszont szeretnének olyan gyakorlatokat, módszereket elsajátítani, amelyekkel ezt a speciális igényű célcsoportot hatékonyan tudják tanítani.

A tananyag három tanítóknak szóló részből és a hozzájuk tartozó tanulói kézikönyvekből áll:

  1. Módszertani útmutató alapvető angol nyelvtudás elsajátításához
  2. Módszertani útmutató alapvető informatikai ismeret elsajátításához
  3. Internetbiztonság

„A partnerség minden szervezete hisz és elkötelezett abban, hogy az értelmi fogyatékossággal élők is képesek ezek megtanulására, használatára, azonban velük másképp, nagyobb odafigyeléssel, több türelemmel, speciális eszközök segítségével kell foglalkozni az eredményesség érdekében.” (Forrás)

Ezek a hiánypótló projekttermékek nemcsak a fogyatékossággal élők életére lehetnek pozitív hatással, de a felnőtt tanulók egyéb, oktatás szempontjából hátrányos helyzetű csoportjai számára is hasznosak lehetnek.

A projekttermékek rövid regisztráció után innen tölthetők le.

Szeretné megtudni, milyen projekttermékek születtek még az Erasmus+ program alatt? Kattintson ide!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Εμφάνιση 1 - 1 από 1
  • Εικόνα Éva Szederkényi
    Magam is érintett voltam a kérdésben; néhány évvel ezelőtt a VIZUS Alapítvány szervezésében látássérülteknek tartottam angol nyelvi felkészítőt. A JAWS for Windows mellett még a Braille írógépeket is használták a tanulók. Szakmai életem legnagyobb kihívása volt, és nagyon jól jött volna egy hasonló módszertani eszköztár.