chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

Edukacija za stjecanje stručnih znanja i pedagoških vještina predavača u obrazovanju odraslih

15/06/2020
από Irena Kiss
Γλώσσα: HR

U sklopu projekta Rudnici baštine, u Narodnom muzeju Labin/Palači Battiala-Lazzarini, 10. lipnja 2020. godine, održana je prva radionica za stjecanje stručnih znanja i pedagoških vještina predavača u obrazovanju odraslih. 

Osmišljen u svrhu promicanja inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva te financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u iznosu od 1.388.793,40 kuna u okviru poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“, projekt provodi Pučko otvoreno učilište Labin od 23. travnja 2019., i to u suradnji s pulskom ustanovom Diopter - otvoreno učilište, s udrugom „Istra Inspirit“ te s ugostiteljskim obrtima „Bukaleta“ iz Barbarige i „Koral“ iz Plomina.


Susret namijenjen predavačima održao se oko godinu dana nakon službenog predstavljanja projekta javnosti u lipnju prošle godine te oko osam mjeseci nakon studijskog posjeta Edinburgu predstavnika ustanova projektnih partnera. Do kraja ovog mjeseca planiraju se još dvije radionice za predavače, u okviru kojih će polaznici steći stručna znanja i pedagoške vještine za sudjelovanje u provedbi dvaju programa radi kojih je projekt i pokrenut. Riječ je o programu edukacije za kuhare tradicijske kuhinje te o programu osposobljavanja za interpretatore kulturne i prirodne baštine, kojima se želi pridonijeti povećanju zapošljivosti mlađih od 25 godina, starijih od 54 godine te osoba s invaliditetom. Programi su namijenjeni osobama iz navedenih skupina iz Labina i Pule te šire okolice, a bit će na raspolaganju zainteresiranih i nakon završetka projekta, odnosno nakon travnja 2021. Moći će ih pohađati do 40 polaznika.

Edukaciju o andragoškim vještinama držala je dr.sc. Irena Kiss, verificirana voditeljica andragoških radionica, koja je prisutnima govorila o novim metodama podučavanja, ali i o obrazovanju u vrijeme pandemije. Sljedeća radionica za predavače održat će se 23. lipnja u Puli. I nju će voditi Irena Kiss, dok će voditelj radionice predviđene za 29. lipnja, opet u Puli, biti Miško Maculić Tomičić, vlasnik digitalne agencije „Markething“. „Vrijeme zabrane okupljanja, dok smo morali raditi na daljinu, iskoristili smo za sastavljanje priručnika i nastavanih planova i programa koji će se koristiti u provedbi sljedećih projektom predviđenih edukacija, i to za interpretatore kulturne baštine i kuhara tradicijske kuhinje “, istaknula je Daniela Mohorović, ravnateljica labinskoga Učilišta, potvrdivši kako će nakon što se održe sve radionice za pedagoške stručnjake biti zgotovljeni priručnici za mentore i predavače u kojima će biti sažeta osnovna andragoška znanja i načini motiviranja odraslih na učenje za oba programa.

Polaznici prve radionice imali su priliku posjetiti i rudarski postav u Narodnom muzeju, ustanove koja ove godine slavi svojih 60 godina djelovanja. U obilazak ih je poveo voditelj muzeja Vedran Kos.


U okviru projekta planira se i još jedno studijsko putovanje, cilj kojeg je razmjena dobrih iskustava i primjera dobre prakse, odnosno posjet obrazovnoj ustanovi koja se bavi izobrazbom kuhara tradicijske kuhinje te ugostiteljskom objektu koji zapošljava osobe s invaliditetom, a koji je proizašao iz projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije. Ako to epidemiološka situacija u Italiji dopusti, odredište će biti Bologna.

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email