chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

EPALE-interjúk: Tim Van Aken - pedagógia coach (Flandria/Belgium)

08/06/2020
από Györgyi Bajka
Γλώσσα: HU
Document available also in: NL EN

Tim Van Aken felnőttképzési pedagógiai coachként dolgozik a belgiumi Katholiek Onderwijs Vlaanderen szervezetnél, a katolikus iskolák és az oktatás flandriai és brüsszeli hálózatánál. Tim a szervezet minőségbiztosításért, innovációért és nemzetköziesítésért felelős munkatársa. Az elmúlt hetek elég mozgalmasak voltak Tim és kollégái számára, ugyanakkor szakmailag mindenképpen hasznosnak bizonyultak. A Covid-19-járvány okozta válság felgyorsította az online oktatás bevezetését. Ebben fontos szerepet játszott az Erasmus + KA1 projekt.

 

 

Mondana pár szót magáról és a felnőttoktatásban betöltött szerepéről?

Tim Van Aken: Kissé különc utat jártam be ahhoz képest, hogy a felnőttképzésben dolgozom. Sörfőző mérnöki és a legmagasabb fokozatú öngyilkosság megelőzési tanácsadó diplomával rendelkezem. Azt hiszem, a felnőttoktatásban nem pont ezt várnánk. Nem sokkal azután, hogy 1998-ban lediplomáztam, ahogy akkor hívták, a „social promotion" [1] területén kezdtem el dolgozni, és felnőtteknek tartottam főzőtanfolyamokat. 2000-ben egy felnőttoktatási központ (center for adult aducation, CVO) igazgatója lettem. Ebben a szerepben néhány intézményi összevonást is le kellett vezényelnem, amelyből végül a Kisp nevű CVO lett, amely Kelet-Flandria egyik meghatározó szereplőjévé vált, és jelenleg Antwerpenben is megtalálható. 2010-ig folytattam ezt a munkát, de aztán új kihívások után néztem, mert a szervezetátalakítási folyamat nehéz és fárasztó volt, aminek meglettek a következményei. Ezután kerültem a jelenlegi munkahelyemre, a Catholic Education Flanders nevű flandriai katolikus oktatási ernyőszervezethez. Egy hatfős csapattal a mi feladatunk a szervezeten belüli felnőttképzés pedagógiai felügyelete. A csapaton belül én felek a központjaink minőségbiztosítási, innovációs és nemzetköziesítési támogatásáért.

Hogyan boldogul Ön és munkatársai ezekben a különleges időkben?

Valójában jól, de elég sűrű, mondhatni mozgalmas az életünk mostanában. Más „normális” években alig vártuk a húsvéti ünnepeket, hogy kis szünetet tartsunk és valami mást is csináljunk. De az idén nem volt húsvéti szünetünk. Teljes gőzzel dolgoztunk. És egy idő után mindenkin kiütközött a fáradtság. Május 18-tól kezdődően ismét engedélyezték a tantermi felnőttképzési órákat. Segítettünk a felnőttképzési és pedagógiai megelőzési ütemterv elkészítésében. Azóta egyre több kérdést kapunk. Szóval igen, az a néhány nap májusi és júniusi szabadság is veszélybe került.

Milyen hatással voltak a korlátozó intézkedések Önre és kollégáira?

Mint mindenki más, a korlátozásokat először mi is sokként éltük meg, de bárhonnan is nézzük, azért pozitív következményei is vannak a Covid-19-járványnak. Már korábban is voltak terveink az online oktatással kapcsolatban, és hogy miként fogjuk bevezetni azt a központjainkban. A tervezési szakasz egyik pillanatról a másikra véget ért, és neki kellett fognunk a gyakorlati megvalósításnak. Hirtelen sürgőssé vált a dolog, de erre valójában szükség van ahhoz, hogy igazi változást idézzünk elő. Az embereknek már nem volt más választása, bele kellett vágniuk. Ez a mi munkamódszerünket illetően is segítséget jelentett. A korlátozások bevezetése után azonnal létrehoztuk a „Kreatívan a koronavírus idején” című weboldalt, ahol mindenki megoszthatott mindenféle kérdést, de tippeket is adhatott. Már a válság előtt is rendszeresen tartottunk online megbeszéléseket a munkatársainkkal, most ezek gyakoribbak lettek. Emellett a felügyeletünk alá tartozó CVO 9 csoportjának igazgatóival is gyakoribb a kapcsolattartás, hogy közelről követhessük a fejleményeket. Most hetente legalább egyszer találkozunk az interneten keresztül egy meghatározott időpontban, míg korábban ez csak havonta egyszer fordult elő. A folyamatban lévő tanácsadási szolgáltatásban is radikális volt a változás, mert minden személyes fizikai kapcsolatot be kellett szüntetnünk. Mindeközben gyorsan átváltottunk bizonyos tárgyakra, mivel a szükség úgy hozta, hogy most a digitális készségekre összpontosítsunk. Az embereket két csoportra osztottuk: „Canvas csoportra” és „Office csoportra”, amelyeket a hallgatókkal használt digitális platformok után neveztünk el.

Hogyan működnek ezek az új digitális módszertani képzések?

Csak előrébb kellett hoznunk az ütemtervünket. A LONDONI BETT vásáron tett látogatásunk és „A tanárok mint a tanulási környezetek tervezői” (Teachers as designers of learning environments) Erasmus+ projektben való részvételünk után tavaly európai pályázatot írtunk ki a Canvas LMS (tanulásszervezési rendszer) bevezetésére. Már javában folyt a platform jövőre történő bevezetésének előkészítése, de az új helyzet miatt a tanárok támogatásával azonnal elkezdtük használni. A műszaki háttér rendelkezésre állt, és azonnal megkezdtük a tesztelést a hallgatókkal. A flandria felnőttoktatási rendszerben azonban jogilag nincs lehetőségünk teljes mértékben online képzést nyújtani. A kormányzattal egyeztetve végül ezt a szabályt egy szükséghelyzeti rendelettel módosították. Amint a Covid-19-vírus okozta válság véget ér, újra a régi rendelet lesz érvényes, mi azonban úgy döntöttünk, hogy ezt még azt követően is folytatjuk, ha a válság véget ér. Természetesen a 100%-ban online tanulás nem mindenki számára megvalósítható, és ezt mi tiszteletben tartjuk. De azzal is tisztában vagyunk, hogy egy nagy csoportot nem érünk el, mert jelenleg nem tudunk számukra teljes körű online oktatást biztosítani. Nem fogjuk tudni minden képzésünk esetében ezt biztosítani, ezért szeretnénk először a nyelvi kurzusokkal kísérletezni, és reméljük, hogy később más tanfolyamoknál is bevezethetjük az online oktatást.

Képfelirat: Látogatás a hollandiai Mondriaan regionális oktatási kollégiumban, ahova az Erasmus+ KA1 projektnek köszönhetően a különböző CVO-k oktatói is velünk tarthattak. A MONTEL oktatási szabaduló     szoba, ez a „játék” a hallgatók értékelési folyamatának részét képezi.

 

Szakterületünkkel, a kormánnyal és a felügyelőséggel együttműködve a gyakorlati tapasztalatokon alapuló tanulmány elkészítésébe fogtunk tanárainkkal azért, hogy időben készen álljunk a felnőttoktatás területén a 100%-ban online tanulás bevezetésére. A tanárok és hallgatók körében végzett felmérés eredményei várhatóan nyár előtt beérkeznek hozzánk. Az eredményeket természetesen meg fogjuk osztani az Oktatási Minisztérium e-oktatási munkacsoportjában.

Számít valamilyen nagyobb akadályra?

Az online tanulás kiértékelési része továbbra is nehéz dió lesz, mivel az online értékelés csalásra alkalmas. Ezért a CVO részéről támogatásra van szükség az online értékelések bevezetéséhez. Ezenfelül online megbeszéléseket is biztosítunk a konzultációs eszközök használatáról, a hallgatók és a tanárok közötti kapcsolattartásról, az online tanításról, valamint az online értékelésről is. A megbeszélések témái között szerepel például a Microsoft Teams, a Zoom, a OneNote ClassNotebook, a Microsoft Forms, a Google Forms és a Canvas kínálta számtalan lehetőség. Közösen kidolgoztunk egy koncepciót a tanárok számára az online értékelésről. Nagyon sokan, köztük rengeteg tanár dolgozott keményen azért, hogy ez sikerüljön.

Tapasztalata szerint milyen volt a központban dolgozók hangulata a folyamat során, és ezt mennyiben zavarta meg a Covid-19-járvány?

Valójában nagyon jó, mert sok energiát merítettek az előttünk álló új kihívásokból, és ez kellő lendületet adott nekik. Az motiválta őket, hogy „meg fogjuk csinálni” és „vigyáznunk kell a hallgatóinkra és tanárainkra”. De minél tovább tartott az újraindulással kapcsolatos bizonytalanság, annál inkább láttuk az energiaszint csökkenését. Túl sokáig tartott, és 4 hét után a kezdeti lendület alábbhagyott, mivel nem volt egyértelmű, hogy hogyan tovább. Ezért néhány igazgató maga kezdett el kutatni a konkrét válaszok után, és döntött úgy, hogy ebben a tanévben már nem indítják újra a tantermi oktatást még akkor sem, ha erre engedélyt kapnának. Mostanra már engedélyezték a tantermi oktatást, ám ezek az igazgatók kitartanak az online oktatás mellett.

Tényleg minden kurzust meg lehet teljesen online tartani?

A gyakorlati képzésnél nem olyan könnyű, sőt, néha kimondottan nehéz. Egyes esetekben például a hallgatóknak ipari gépeken kell gyakorolniuk. Természetesen ez a gyakorlati elemek tekintetében, például az egészségügyi szakemberek esetében eltérő. Otthon is lehet gyakorolni például egy beteg felöltöztetését. Az értékelés is lehetséges, ha a gyakorlatot rögzítik. Viszont akinek nincs otthon hegesztőgépe, és be kell bizonyítania, hogy tudja, hogyan kell használni, akkor ez nemcsak hogy nem könnyű, hanem egyenesen lehetetlen.

Mi volt a fő oka annak a döntésnek, hogy év végéig online oktatnak? Egészségügyi kérdések?

A döntés idején nem is annyira. A fő ok az egyértelmű helyzet iránti igény volt, mert akkor az igazgatók egy konkrét célt szem előtt tartva kezdhettek el dolgozni. A tisztánlátás hiánya minden energiájukat felemésztette, ahogy a tanárokét is. Az online oktatás melletti elköteleződéssel ettől megszabadultak, és nekiláthattak az új cél megvalósításának. A legtöbb központ döntése során a tanulói helyzetére is tekintettel volt. Az újraindításnál elsőbbséget élveztek azok a kurzusok vagy modulok, amelyeken posztgraduális hallgatók is részt vesznek.

Ma már minden egyértelmű a szektorban?

A GEES szakértői testülettel, amely Flandriában a korlátozások feloldását koordinálja, abban állapodtunk meg, hogy a hallgatókkal négyszemközti konzultációkra van egyelőre lehetőség. Ez elegendő szabadságot biztosít számunkra az átszervezéshez. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a lehető legjobb módon tudjuk lezárni a tanévet.

Hogyan jött létre a felnőttoktatási ütemterv?

Flandriában nagyon rövid idő alatt elkészült a kötelező oktatás ütemterve. De utána 3-4 hét telt el, mire a felnőttoktatás végre napirendre kerülhetett. Időközben a közoktatás forgatókönyvét vettük alapnak és adaptáltuk a felnőttoktatás viszonyaihoz. A GEES egyik fontos feltétele az volt, hogy legyen egy megelőzési forgatókönyvünk, de mi addigra már rendelkeztünk ilyennel. Több kollégának is bemutattuk, akik aztán tovább dolgoztak rajta. Ebből lett végül a felnőttképzés megelőzési ütemterve.

Van bármi egyéb, ami meglepte ebben az időszakban?

Igen. Megdöbbentett, hogy a mindenki számára elérhető internet-hozzáférés még mindig nagyon messze van a valóságtól. Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ez társadalmunkban egy már megszerzett jog, de ez egyáltalán nem így van! A politikában gyakran elhangzik, hogy „mind ugyanabba a viharba kerültünk”, és ez így is van, de az is biztos, hogy nem mind ugyanabban a csónakban evezünk. És nagyon sokat számít, hogy milyen az a bizonyos csónak. Ha valaki egy felfújható csónakban evezve keveredett a viharba, biztosan megfullad. A tartályhajókba kerültek a szerencsések, és ez óriási különbség! Ezt eddig nem vettük elég komolyan. És most nem csak a tanulókról beszélek, hanem az oktatási intézményekről és a tanárokról is. Az általánosítás most a legrosszabb, amit tehetünk, hiszen óriási különbségek vannak. Ami persze nem jelenti azt, hogy a jobban képzett emberek mindig a fedélzeten tudnak maradni. Számos esetben előfordul, hogy még akkor is dolgozniuk kell, amikor otthon a gyerekekről kellene gondoskodniuk, és már nincs idejük például arra, hogy folytassanak vagy befejezzenek egy online tanfolyamot. Nem csak az alacsony végzettségűeket veszélyezteti a lemorzsolódás. Mindenki számára nehéz ez az időszak.

 

Az Onderwijs Vlaanderen (Flandriai Katolikus Oktatás) 1952-ben jött létre; a katolikus oktatási intézmények igazgatóságait tömörítő hálózat. A Flandriai Katolikus Oktatás feladata a katolikus oktatással kapcsolatos vallási és oktatási, valamint irányítási és fejlesztési koncepció kidolgozása. A szervezet kormányzati szinten, a katolikus egyházban és a társadalomban egyaránt képviseli tagszervezeteit. A Flandriai Katolikus Oktatás úgy véli, hogy a minőségi oktatás többet jelent az egyszerű képzésnél és oktatásnál. A legtágabb értelemben vett oktatásnak fel kell készítenie a gyerekeket, a fiatalokat és a felnőtteket arra, hogy a ma és a holnap egyre komplexebb világával megbirkózzanak.

A Flandriai Katolikus Oktatás és a felnőttoktatás nemzetközi vonatkozásairól szóló weblap itt érhető el.

 

[1] social promotion: a hallgatók (általában általános iskolai végzettségű hallgatók, nem pedig a speciális oktatásban részt vevő hallgatók) továbbengedése a jelenlegi tanév után a következő osztályba, függetlenül attól, hogy megtanulták-e a szükséges anyagot, vagy ha gyakran hiányoznak.

 

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email
Refresh comments Enable auto refresh

Εμφάνιση 1 - 1 από 1
  • Εικόνα Maria Cutajar
    The public health crisis has made more visible the digital divides that exist. Your analogy of the plastic rowing boat and the tanker in a storm is spot on! The plastic rowing boat leads to an incredible amount of difficulties which can be exacerbated by other situational circumstances. As educators we need to do our best to keep supporting those on the plastic rowing boats to make it to the safer tanker or better still to firm land (if one exists in our less than perfect world).