chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

H2020 – Akcije “Marija Sklodovska Kiri”: Otvoren konkurs za individualne stipendije

28/04/2020
από Marica Ognjenovic
Γλώσσα: HR

Evropska komisija je 8. aprila 2020. godine objavila konkurs za individualne stipendije unutar Marija Sklodovska Kiri Akcija (MSCA IF 2020), koji je ujedno i poslednji poziv unutar programa Horizont 2020. Budžet u iznosu od 328 miliona eura obezbijeđen je kao podrška za istraživanje iskusnim istraživačima svih nacionalnosti, iz bilo koje istraživačke oblasti.

Poziv je otvoren za iskusne istraživače koji na datum isteka roka za prijavljivanje imaju diplomu doktorskih studija ili najmanje 4 godine istraživačkog iskustva.

Postoje dvije vrste Individualnih stipendija:

•  Evropske stipendije – za mobilnost istraživača unutar EU i zemalja pridruženih EU programu H2020, ili ako dolaze iz bilo koje zemlje u zemlju EU ili zemlju pridruženu EU programu H2020. Trajanje stipendije može biti od 1. do 2. godine. Ova stipendija je pogodna za sve one istraživače koji žele da nastave svoj istraživački rad nakon odredjene pauze (Career Restart Panel), kao i za istraživače koji su odredjeni period radili van Evrope i sad se vraćaju u Evropu (Reintegration Panel).

• Globalne stipendije – mobilnost istraživača iz EU ili zemlje pridružene EU programu H2020, koji bi da rade jedan dio svog istraživanja van EU ili van zemlje pridružene EU programu H2020. Trajanje stipendije može biti od 2. do 3. godine, s tim što se istraživač mora vratiti u instituciju korisnika u zemlju članicu EU ili zemlju pridruženoj EU programu H2020, na godinu dana.

Oba tipa stipendije mogu da obuhvate odobreni period boravka do tri ili šest mjeseci u drugoj organizaciji u Evropi.

MSCA Individualne stipendije nude povoljne uslove za zapošljavanje, uključujući mogućnost za part-time posao, kreiranje startap preduzeća, kao i za paralelno pohađanje naprednih studija.

***
“Widening” stipendije
Poseban fond obezbijeđen je za dodatni broj stipendija koje ne uđu u kvotu za finansiranje, ukoliko se mobilnost odvija u nekoj od tzv. „widening“ zemalja. To su “Widening” stipendije, koje nemaju oznaku MSCA ali se procedura prijavljivanja odvija na isti način kao i za MSCA.

“Widening” stipendije pružaju dodatnu priliku istraživačima bilo koje nacionalnosti da steknu i prenesu nova znanja i da rade na istraživanju i inovacijama u widening zemljama.

Widening zemlje su zemlje članice EU: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Kiparz, Mađarska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka i Slovenija; i zemlje pridružene programu H2020: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Farska ostrva, Gruzija, Jermenija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija Srbija, Tunis, Turska i Ukrajina.

Ove stipendije zanimljive su kako istraživačima iz Crne Gore koji žele da ostvere mobilnost u neku drugu “widening” zemlju, tako i institucijama iz Crne Gore koji mogu da prime kod sebe nekog inostranog istraživača.

Widening stipendija je predviđena za pojedinačne, trans-nacionalne stipendije koje se dodeljuju istraživačima bilo koje nacionalnosti, u widening zemljama. Za ove stipendije sljedeći kriterijumi moraju biti zadovoljeni:

1. Pri prijavljivanju za poziv MSCA Individualne stipendije (MSCA-IF), gdje se partnerska organizacija nalazi u Widening zemlji, biće upućena i na Widening poziv, uz obaveznu saglasnost podnosioca prijave u slučaju da njihov predlog ne uđe u kvotu  za finansiranje u redovnom pozivu MSCA-IF 2020.

2.  Predlog mora dobiti ocjenu od 70% ili više u pozivu MSCA-IF 2020 za pojedinačne stipendije, u okviru vrsta akcija: Panel za reintegraciju (Reintegration panel), Standard EF – Evropske stipendije (Standard European Fellowships), Panel ponovnog pokretanja karijere (Career Restart panel) i Panel društva i preduzeća (Society and Enterprise panel), ali nije uspio da dostigne odgovarajuće mjesto na rang listi za finansiranje u okviru tog poziva.

3.  Korisnik mora biti osnovan u EU ili zemlji pridruženoj EU programu H2020, koja je rangirana ispod 70% prosjeka EU27 kompozitnog pokazatelja o Istraživačkoj Izvrsnosti. 

Za kompletiranje prijave, istraživači su obavezni da pronađu mentora koji će ih voditi kroz ovo istraživanje, kao i instituciju domaćina, na kojoj će obavljati istraživanje i realizovati mobilnost. Pretraga institucija koje su voljne da prihvate MSCA IF stipendiste može se obaviti putem EURAXESS portala.

Poziv je otvoren do 9. septembra 2020. godine.

Sve detalje o ovom pozivu možete pogledati na sljedećoj web stranici: https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/news/MSCA-launches-2020-...

Detaljan vodič za MSCA IF poziv dostupan je: https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/other/guides_f...

Za više informacija možete posjetiti zvanični sajt MSCA: https://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/msca-actions_en

ili kontaktirati nacionalnu kontakt osobu za Marija Sklodovska Kiri Akcije:

Milja Stanojević, e-mail: milja.stanojevic@mna.gov.me .

 

 

****Preuzeto sa sajta Ministarstva nauke Crne Gore http://www.mna.gov.me/vijesti/223904/H2020-Akcije-Marija-Sklodovska-Kiri...

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email