chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

Specijalan poziv za projekte u oblasti zdravlja i ekonomije

11/04/2020
από Marica Ognjenovic
Γλώσσα: HR

Usljed epidemije/pandemije novog koronavirusa, Ministarstvo nauke je opredijelilo sredstva u iznosu od 200.000eur iz budžeta Konkursa za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte i to iz oblasti medicinskih i društvenih nauka, kao i interdisciplinarnih istraživanja, za projekte na temu COVID-19. Prijavljivanje se vrši elektronskim putem preko portala Naučna mreža www.naucnamreza.me, sa rokom do 04. maja 2020.

Predmet Konkursa je dodjela grantova za naučnoistraživačke projekte, koji su u skladu sa tematskim prioritetima, koji su utvrđeni Strategijom naučnoistraživačke djelatnosti: Energija;Informaciono komunikacione tehnologije; Novi materijali, proizvodi i servisi; Medicina i zdravlje ljudi; Poljoprivreda i proizvodnja hrane; Održivi razvoj i turizam; i Nauka, obrazovanje i Identitet.
Usljed epidemije/pandemije Covid-19, Ministarstvo je opredijelilo sredstva za sufinansiranjeprojekata  iz  oblasti  medicinskih  i  društvenih  nauka,  kao  i  interdisciplinarnih  istraživanja,ukoliko je predmet istraživanja usmjeren na upravljanje  i suočavanje  s kriznim situacijamavelikih  razmjera  poput  aktuelne,  i  posljedicama  po  zdravstveni  i  ekonomski  sistem  Crne Gore.

Cilj  Konkursa  je  podizanje kapaciteta  istraživačkih  timova  u  Crnoj  Gori, kako  bi  se  ojačalakvalitetna i održiva partnerstva i podsticala izvrsnost, čime bi se doprinijelo razvoju društvazasnovanog na znanju i konkurentnosti na međunarodnom nivou. Fokus je na projektnom angažovanju mladih istraživača (doktoranada i postdoktoranada) za
koji  su  opredijeljena  značajna  dodatna  sredstva.  Na  taj  način,  teži  se  sprječavanju  “odlivatalenata” i jačanju istraživačkih kapaciteta crnogorskih naučnoistraživačkih ustanova.
Posebni ciljevi Konkursa su:

  • Jačanje ljudskih resursa i kreiranje novih radnih mjesta za mlade istraživače;
  • Podsticanje interdisciplinarnih istraživanja;
  • Podsticanje saradnje sa renomiranim međunarodnim istraživačkim timovima i učešća u međunarodnim programima i projektima;  
  •  Podsticanje saradnje sa privrednim sektorom; i
  • Stimulisanje saradnje sa crnogorskom naučnom dijasporom.

Dodatni cilj Konkursa jeste i podsticanje naučnoistraživačkog rada kojim se stiču i primjenjuju znanja  o  novoj  zaraznoj  bolesti  COVID-19  te  njenim  širim,  društvenim  posljedicama. Podržani  projekti  imaju  za  cilj  i  da  pruže  primjenjiva  znanja  i  rješenja  za  bolje  upravljanje sličnim kriznim situacijama. 


Rok za sve druge projektne prijave čiji uslovi ostaju nepromijenjeni se pomjera za 22. april 2020. do14h.

Prijava projekta treba da sadrži:
• Potpisan i pečatiran Prijavni obrazac;
• Budžet projekta;
• Biografije  (CV)  Rukovodioca  projekta  i  ključnih  članova  projektnog  tima  –  do  5
članova, kao i mladih istraživača;
• Dokaz o obezbijeđenom učešću za realizaciju projekta iz sopstvenih izvora; i
• Izjava partnera da će učestvovati u Projektu i njihov doprinos.
Ukoliko saržaj projektne prijave ne može biti dostavljen na način tražen Konkursom zbog novonastalih okolnosti kao posledica Covid-19, isti može biti dostavljen u elektronskom obliku u formi e-mail-a od nadležne osobe, uz obavezu da njihovi originalni primjerci budu dostavljeni naknadno, nakon stabilizovanja situacije uzrokovane pandemijom novog koronavirusa.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email