European Commission logo
Είσοδος Δημιούργησε λογαριασμό
Μπορείτε να επιλέξετε πολλαπλές λέξεις χωρισμένες με κόμμα

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe

Νέα

UNESCO – LANSAREA LA NIVEL GLOBAL A RAPORTULUI GEM 2020

TreeImage.
ALEXANDRA DORIN

În data de 23 iunie, Raportul GEM (Global Education Monitoring) va găzdui prima lansare virtuală a Raportului GEM 2020 privind incluziunea și educația: Tot înseamnă toți. Webinarul va include o prezentare a Raportului GEM 2020 și o discuție interactivă cu campioni din incluziune și educație, factorii de decizie și donatorii în domeniul educației.

Moderat de președintele Consiliului consultativ al Raportului GEM și de fostul premier Helen Clark, webinarul va oferi o imagine profundă a concluziilor și recomandărilor Raportului GEM 2020.

Pentru a-și completa baza de date online despre Inegalități în educație (WIDE), în ianuarie 2020, Raportul GEM a lansat un nou instrument de monitorizare online Progresul educației care spune povestea din spatele datelor ODD 4 folosind cele mai noi tehnologii de publicare și vizualizare a datelor online.

În aprilie 2020 va fi lansată o nouă platformă online complementară a Profilurilor educaționale, pregătită de echipa Raportului GEM, care descrie legile și politicile țărilor privind incluziunea și educația.

Raportului GEM 2020 - Inclusion and education: All means all evaluează progresul în direcția Obiectivului 4 pentru Dezvoltare Durabilă (ODD 4) privind educația și cele zece ținte ale sale, precum și alte obiective de educație conexe din agenda ODD. Raportul abordează, de asemenea, incluziunea în educație, atrăgând atenția asupra tuturor celor excluși din educație, din cauza mediului de proveniență sau a abilităților.

În conformitate cu mandatul său, Raportul GEM pentru 2020 va evalua progresul în direcția Obiectivului 4 pentru Dezvoltare Durabilă (ODD 4) privind educația și cele zece ținte ale sale, precum și alte obiective de educație conexe din agenda ODD. Raportul va aborda, de asemenea, incluziunea în educație, atrăgând atenția asupra tuturor celor excluși din educație, din cauza mediului de proveniență sau abilităților. Raportul este motivat de referirea explicită la includerea în Declarația de la Incheon din 2015 și de apelul la asigurarea unei educații de calitate incluzive și echitabile în formularea ODD 4, obiectivul global pentru educație. Ne reamintește că, indiferent de argumentele care pot fi construite, dimpotrivă, avem un imperativ moral pentru a ne asigura că fiecare copil are dreptul la o educație adecvată de înaltă calitate.

Raportul va analiza, de asemenea, provocările care ne împiedică în realizarea acestei viziuni și va demonstra exemple concrete de politici din partea țărilor care reușesc să le abordeze cu succes. Acestea includ diferite înțelegeri ale cuvântului incluziune, lipsa sprijinului profesorilor, absența datelor cu privire la cei excluse din educație, infrastructura necorespunzătoare, persistența sistemelor paralele și a școlilor speciale, lipsa de voință politică și sprijin comunitar, finanțe neatinse, guvernare necoordonată, multiple, dar legi inconsecvente și politici care nu sunt respectate.

Educația incluzivă este un proces, nu un capăt de drum. Educația incluzivă a fost descrisă în esența sa ca o declarație a aspirației politice, un ingredient esențial în crearea de societăți incluzive și un angajament pentru un cadru democratic de acțiune. Este atât un apel la educația democratică, cât și o educație în democrație. Adresează întrebări cheie despre felul de lume în care ne dorim să trăiască copiii noștri și rolul educației în construirea acelei lumi. În consecință, educația incluzivă nu se limitează la întrebările despre locul în care educația are loc (de exemplu, în școli speciale segregate sau școli obișnuite), ci implică și o serie de elemente care formează experiențe și rezultate educaționale. Aceste elemente pot include conținutul materialelor educaționale și de învățare, pregătirea profesorilor și a cadrelor didactice, infrastructura și mediul de învățare, normele comunitare și disponibilitatea de spațiu pentru dialog și critici care să implice toate părțile interesate.

Deși un acord comun își face apariția, cu privire la această înțelegere mai largă a educației incluzive, consensul în domeniu nu este stabilit. Două exemple evidențiază divergențele continue. În primul rând, educația incluzivă a fost criticată că nu are un accent conceptual strâns. Unii susțin că extinderea conceptului pentru a-i acoperi pe toți elevii merge mult prea departe, ceea ce face ca discuția să fie prea vagă, ceea ce a determinat uneori comunitatea de educație incluzivă împotriva comunității cu dizabilități și a dus la reapariția unor grupuri de interese speciale care pledează pentru studenții cu dizabilități și alte grupuri specifice de copii. În unele țări, termenul „incluziune” este utilizat doar pentru a se aplica educației persoanelor cu dizabilități. Diferențele de interpretare pot duce la diferențe de implementare. Raportul GEM 2020 va considera că mecanismele de excludere sunt comune indiferent de grup și vor acoperi toate mecanismele care expun copiii, tinerii și adulții la riscurile de excludere, menținând în același timp o atenție specială asupra persoanelor cu dizabilități, un grup care a primit mai puțin acoperire în rapoartele anterioare.

 

Pentru mai multe informații accesați:

https://en.unesco.org/gem-report/report/2020/inclusion

Login (1)