chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Πόρος

Elcker-Ik, 45 jaar sociale actie

Γλώσσα: NL

Αναρτήθηκε από Karine Nicolay

/el/file/coverboekpngcover_boek.png

cover boek Elcker-Ik: 45 jaar sociale actie
Begin jaren 70 groeide in Volkshogeschool Elcker-Ik de kiem van een actieve burgerbeweging. Met politiserend vormingswerk en sociale acties engageerden vaste krachten en vrijwilligers zich decennia lang in de milieubeweging, de vrouwenbeweging, de vredesbeweging en voor solidariteit met de derde wereld. Zij startten actiegroepen tegen kernenergie, racisme of de verloedering van het milieu. Zij streden voor bijzondere jeugdzorg, meer rechten voor patiënten, respect voor gehandicapten en voor een multiculturele samenleving. Zij begonnen met tweedekansonderwijs en met basiseducatie. Zij richtten coöperaties op, ijverden voor een sociale economie en waren de pioniers van de kringwinkels.

Tot op vandaag kan iedereen in Elcker-Ik kritische lezingen volgen, krijgen nieuwe Belgen er een taalbad en een warm onthaal, en ijveren vrijwilligers er voor een stad met minder verkeer en meer ademruimte voor iedereen.

Het boek ‘Elcker-Ik, 45 jaar sociale actie’ van Walter Lotens m.m.v. Stefaan Vermeulen beschrijft de bewogen geschiedenis van Elcker-Ik. Het is rijk geïllustreerd en met veel getuigenissen. Heden en verleden ontmoeten elkaar in dit boek en nodigen uit tot reflectie. Daarvoor zorgen Ludo Abicht, Mieke Vogels, Ferre Wijckmans, Manu Claeys, Wouter Hillaert, Stijn Oosterlynck, Aviel Verbruggen, Liesbet Walckiers, Guy Poppe, Dirk Barrez en Frank Vandenbroucke. Met een nawoord van Jos Geysels.

Sociale actie en burgerparticipatie zijn springlevend. Kijk maar naar Hart boven Hard, stRaten-generaal, Ademloos, Ringland, Movement X, G-1000 of naar al die buurtgroepen die van zich doen spreken. Wat kunnen zij leren uit de pioniersjaren, de groeipijnen en de verwezenlijkingen van de nieuwe sociale bewegingen?

Auteur Walter Lotens schrijft over beweging van onderuit: Latijns-Amerika, coöperaties, reizen en ‘de ontmoeting met de andere’ van Borgerhout over Nicaragua tot Bolivia en Suriname. Stefaan Vermeulen werkte van 1985 tot 1990 in Elcker-Ik. Daarna werd hij manager sociale economie bij Vitamine W. Sinds 2000 werkt hij als redacteur in opdracht van organisaties en overheden uit de sociale sector.

 

Συντάκτης(-ες) πόρου: 
Walter Lotens m.m.v. Stefaan Vermeulen
ISBN: 
978-90-289-8363-2
Ημερομηνία δημοσίευσης:
Δευτέρα, 26 Οκτώβριος, 2015
Γλώσσα εγγράφου
Είδος πόρου: 
Άλλο
Χώρα:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email