chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Πόρος

A múzeumi kultúraközvetítés új lehetőségei

Γλώσσα: HU

Αναρτήθηκε από József Kriston-Vízi

A múzeumok kultúraközvetítő tevékenysége az utóbbi 15-20 évben jelentősen megváltozott. Ebben komoly szerepe volt a gazdasági folyamatoknak, de ezzel együtt változott a társadalmi közeg, a helyi közösségek elvárása is. Az évezred elején a múzeumi szakemberek és az ezzel a területtel foglalkozó oktatási intézmények oktatói is felismerték, hogy a klasszikus, elsősorban a közoktatáshoz kapcsolódó kiállításokat, rendezvényeket érdemes kiegészíteni a felnőtteknek szóló tartalmakkal.

A felnőttnevelés és a múzeumi tevékenységek összekapcsolásával jött létre a múzeumandragógia és a múzeum-gerontagógia, mint új irányzat a felnőtt lakosság megszólítására. Az akkori elgondolás sikeresnek bizonyult, egyre több múzeum ismerte fel a változtatás szükségességét, vállalta fel tudatosan a teljesen új módon felépített, kifejezetten felnőtteknek szóló programok indítását. Ehhez nagy segítséget jelentett a Múzeumok éjszakája című kezdeményezés, aminek eredményeként a helyi közösségek megismerhették a múzeumok legújabb kiállításait, közösségi eseményeit. Többek között megjelentek a kifejezetten nyugdíjasoknak összeállított tárlatok személyre szabott vezetéssel. A kezdeti sikerek után több helyen újragondolták a múzeumi kultúraközvetítést, teljesen új megvilágításban élmény szintű rendezvényeket indítottak, erősítették az interaktivitást.

Azt látjuk, hogy mindez új szemléletű közönségkapcsolatot, és új típusú ismereteket és az ezekkel felvértezett szakembert igényel a későbbiekben. Fontos feladat, hogy a potenciális látogatókat megfelelő eszközökkel érjék el, és találják meg azokat a programokat, amiken keresztül a folyamatos, visszatérő látogatás is megoldható.

Συντάκτης(-ες) πόρου: 
Dr. Habil. Szabó József
Ημερομηνία δημοσίευσης:
Σάββατο, 21 Δεκέμβριος, 2019
Γλώσσα εγγράφου
Είδος πόρου: 
Άρθρα
Χώρα:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn