chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

 
 

Ιστολόγιο

Job shadowing voor procesoptimalisatie

10/12/2019
από NSS EPALE Nederland
Γλώσσα: NL

/nl/file/jobshadowing-erasmusplusjpg-0jobshadowing-erasmusplus.jpg

 

Om te ervaren wat job shadowing vraagt van deelnemers, wat de meerwaarde ervan is en wat de knelpunten zijn in het proces, doen NA-medewerkers dit zelf soms ook: zij bezoeken een NA binnen Europa om hun eigen aanpak daarmee te vergelijken, te analyseren en te verbeteren. 
Voor het NA Nederland zijn Miryam de Hoo en Riet Thijssen in mei 2019 naar Tallin afgereisd en in november hebben onze Zweedse collega’s Sanna Holkvist en Helena Wallinder ons land bezocht. 

 

Samengevat kunnen we de bevindingen van deze beide bezoeken als volgt weergeven:

 1. Het is heel motiverend en stimulerend een job shadowing te organiseren: behalve inspiratie door de ontmoetingen met verschillende mensen geven deze dagen de je de gelegenheid te reflecteren op je eigen benadering. Dat is op zich al een luxe… 
 2. Beide NA’s hebben geconstateerd dat het heel leerzaam is om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een zusterorganisatie in het buitenland: juist de verschillen zijn interessant om samen over na te denken.
 3. Beide organisaties profiteren van de uitwisseling: het is niet zo dat de een komt halen en ander alleen brengt. 
 4. De informatie dwingt tot een analyse: hoe zijn de verschillen in benadering te verklaren?
 5. De analyse leidt tot reflectie op verbeteringen: wat neem je mee van de ander, hoe kun je goede ideeën en praktijken in de eigen situatie integreren? 

 

Op basis van de ervaringen in Estland en gesprekken met de Zweedse delegatie hebben we de volgende aanbevelingen verzameld voor huidige en toekomstige projectaanvragers:

 1. Plan je job shadowing op tijd en zorgvuldig. Bedenk wie je wil bezoeken en zorg ervoor dat dit tijdig wordt doorgegeven.
 2. Maak vooraf een lijst van dingen die je wil weten. Denk ook aan het vooraf verzamelen van vragen onder collega’s die niet meegaan! 
 3. Maak een SMART plan voor de disseminatie, waarin je tijden, middelen en publiek vastlegt. Dit is belangrijk omdat het er vaak niet van komt de bevindingen te delen! Neem in elk geval EPALE op als platform om je verslag te publiceren. 
 4. Reserveer in je programma ook tijd voor onderling overleg: je hebt tijd nodig om te reflecteren, verslagen te maken en conclusies te trekken. Je maakt zo helder wat de impact is van je bezoek. Maak de verslagen zoveel mogelijk ter plekke.
 5. Zorg voor relevant beeldmateriaal: folders, foto’s. 
 6. Na terugkeer handel je de disseminatie volgens afspraak af: je verspreidt verslagen, organiseert een discussie, houdt een presentatie e.d. 
 7. Ga aan de slag met de verbetervoorstellen: implementeer de impact van de bezoek. Ook hier kun je beginnen met EPALE. (zie themapagina Basisvaardig in de breedte)

 

Dit blog hoort bij het Dossier Job shadowing

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn