chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

AL Agenda – tanulmányút Németországban

30/11/2019
από Eszter KARVAZY
Γλώσσα: HU

2019. október 28-29-én a Felnőttkori tanulás európai cselekvési tervéhez kapcsolódó pályázat keretében tanulmányútra került sor Bonnban, Németországban.

Az Irányító Bizottság tagjai többek között ellátogattak a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztériumba, ahol részletes tájékoztatást kaptak a német alapkészségfejlesztési stratégiáról, az alapkészségek nemzeti évtizedének megvalósítási programjáról (AlphaDekade 2016-26).

Az AlphaDekade nemzeti koordinációs pont 2016 óta a Szövetségi Szakképzési Intézetnél (BIBB) működik.

Karin Küßner és Viktoria Thieme, a program megvalósításához kapcsolódóan elmondták, hogy 6,2 millió német állampolgár alacsony alapkészségekkel rendelkezik, ebből 52,6% német anyanyelvű és 62,3% jelenleg is foglalkoztatott. Az alapkészségek hiánya még ma is tabu téma és nagyon sok sztereotípia és előítélet él ezzel kapcsolatban. Az alacsony alapkészséggel rendelkező felnőtteknek csupán 0,7%-a vesz részt fejlesztő tanfolyamon. Az AlphaDekade program célja a funkcionális analfabetizmus fenntartható mérséklése, a felnőttek alapkészségeinek általános fejlesztése és fenntartható (infra)struktúrák kialakítása és stabilizálása a felnőttek alapkészségeinek fejlesztéséhez.

A Német Népfőiskolai Szövetségben (DVV) tett látogatás során a résztvevők tájékoztatást kaptak a felnőttkori alapkészségfejlesztést érintő új fejlesztésekről.  A DVV a felnőttképzést ellátó népfőiskolák ernyőszervezete. Új írás-olvasás és matematika kerettanterveiket kifejezetten a felnőttképzők számára dolgozták ki. DVV internetes portálja, a vhs-Lernportal egy ingyenes digitális tanulási platform az alapkészségek fejlesztéséhez és második nyelv elsajátításához. A portál a DVV írni-olvasni tudásra és számolni tudásra vonatkozó kerettantervére és az integrációs tanfolyamok kerettantervére épül.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn