Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Blog
Blog

ACCESS – „Magabiztosságot ad, hogy tudom használni”

Pályázat a EPALE tartalomfejlesztési díj 2019-re

Tanulni, fejlődni, új, gyakorlati ismeretekre szert tenni és mindezeket használni napi életünkben. Iskoláink elvégzése után, felnőttként is. Nem hangzik irreálisnak, ugye? 

Mindez az értelmi fogyatékos embereknek is természetes vágya – lenne.  Figyelemre méltó, hogy erre számos európai országban kevés lehetőségük adódik az iskolai tanulmányok lezárása után. Pedig egy tablettel boldogulni, navigációt használni, üzenetet küldeni, fotót megosztani,  csetelni, vagy minimális szinten kommunikálni angolul a hobbinkról, magától értetődő tevékenységek – ha van hozzá információnk és támogatásunk. 

Az értelmileg akadályozott emberek számára, főként az idősebb generációkat tekintve ezek nem magától értetődőek, vagy a hiányzó tudás miatt bizonytalan területeknek számítanak. Az Erasmus+ támogatásában megvalósuló ACCESS projekt erre az igényre és hiányterületre reagált: négy ország fogyatékosságügyben jártas szervezetei három tudásterületen fejlesztettek felnőtteknek szóló tréninganyagokat: alapvető informatikai ismeretek, internetbiztonság és az alapvető angol nyelvtudás témakörökben. Minden tréninganyag elkészült könnyen érthető verzióban a tréningen résztvevők számára, valamint részletes leírást magában foglaló tréneri kézikönyv formájában is.

A brit Social Care Training, a szlovén CUDV Draga és a svéd FUB Stockholm szakemberei a magyar KézenFogva Alapítvány munkatársaival és koordinálásával, két évig közösen dolgoztak az oktatócsomagon. A célkitűzés az értelmi fogyatékos emberek tudásának, önbizalmának fejlesztése és ezáltal a munkaerőpiaci esélyeik növelése volt. 

Az informatikai ismeretekben a készülékek bekapcsolásától indulva az app-ok használatáig juthatnak el. Az internetbiztonság témájában a megfelelő jelszó és az adataink védelme kiemelkedő fontosságú. A angol nyelvi anyagokból megtanulhatók az egyszerű ismerkedő társalgás alapjai a bemutatkozástól a jövőbeni tervekig.  

A tréninganyagokat két körben fejlesztettük és teszteltük, amelyre minden országban kiugró számban, nagy lelkesedéssel jelentkeztek az értelmileg akadályozott felnőttek – és nemcsak ők, látás- és hallássérült résztvevők is ültek a csoportokban. Számunkra is meglepő volt az az energia és tudásszomj, amellyel részt vettek a tréningeken, remekül használható visszajelzéseket adtak. A fejlesztő szervezetek lokalizált verziókat készítettek az anyagokból anyanyelvükön, a tesztelésben résztvevő fogyatékos emberek egyedi igényeinek megfelelően.

Minden résztvevő egyértelmű hangsúlyozta a tanulási iránti vágyát, jelezte igényét a tréningek folytatására. A visszajelzések a fogyatékosság mértékétől, életkortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül pozitívak voltak: a tréningek nemcsak a konkrét tudás elmélyítésére és a munkaerőpiaci esélyek növelésére alkalmasak, hanem a résztvevők önbizalma is erősödött, megtanultak biztonságosan használni infokommunikációs eszközöket. A térkép és navigáció az önállóságot támogatja, biztonságosabbá teszi a közlekedést: volt résztvevő, aki a tréning óta utazik önállóan tömegközlekedéssel, amitől magabiztosabbnak érzi magát. A magyar csapat visszajelzése szerint az internetbiztonság témái, különösen a jelszó használata, telefon védelme mindennapi témává vált a beszélgetéseikben. Az oktatóanyagok azóta is referenciaként szolgálnak a (nemcsak online) biztonságot érintő témakörökben. A trénerek szerint az anyagok jól adaptálhatók, könnyen használhatóak és rugalmasan alakíthatók. Nem várt, de szembetűnő hatása volt a tréningeknek, hogy a résztvevők barátságosabbak egymással szemben is, a közös tanulási élmény hatására sokkal elfogadóbban kommunikálnak a csoportban és nyitottabbak a világra

Az elkészült tréninganyagok mostantól szabadon letölthetők a KézenFogva Alapítvány oldalán négy nyelven (angolul, svédül, szlovénül és magyarul). https://kezenfogva.hu/node/1840

A projektről készülő újságcikkek nyomán világossá vált: ez a tudásanyag nagyon fontos – és nemcsak értelmileg akadályozott emberek számára. 

 

 

 

Login (9)

Users have already commented on this article

Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να δημοσιεύσετε σχόλια.

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Τελευταίες συζητήσεις

Συζήτηση EPALE: Οι ψηφιακές δεξιότητες ως τρόπος πρόσβασης σε μαθησιακές ευκαιρίες

Η EPALE διοργανώνει μια διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της Θεματικής εστίασης Απριλίου-Ιουνίου για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.

Περισσότερα