chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Αίθουσα σύνταξης

2. sastanak potpisivanja Memoranduma o saradnji

17/06/2019
από Daria Mrsic
Γλώσσα: HR

 

U okviru projektnog plana EPALE za ciklus 2019 – 2020 održan je 2. sastanak patpisivanja Memoranduma o saradnji između Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i Centra za stručno obrazovanje Crne Gore. Ovaj događaj je održan 06. i 07. juna 2019. godine u Mostaru, gdje je državna služba za podršku EPALE BiH bila domaćin. Fokus ovog sastanka bio je organizovanje andragoških obuka koje su planirane za prvi dio ciklusa EPALE projekta u ove dvije zemlje, a koja će imati regionalni, odnosno međunrodni karakter.

Prvog dana posjete direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, gđa Maja Stojkić je uputila dobrodošlicu delegaciji Crne Gore, čime je započela ovaj sastanak i ujedno predstavila aktivnosti Agencije i njene nadležnosti.

U ime područne jedinice Banja Luka, u okviru koje se implementira projekat EPALE govorio je gospodin Siniša Gatarić, rukovodilac ove područne jedinice, zamjenik direktorice APOSO i koordinator projekta EPALE u BiH. U svom izlaganju predstavio je ostvarene rezultate EPELA projekta u proteklom periodu i planove za tekući ciklus.

Gospodin Dušan Sarajlić, šef Odsjeka za srednje stručno obrazovanje predstavio je razvoj, postignuća i izazove  srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Stručni savjetnik za implementaciju Kvalifikacionih okvira i cjeloživotno učenje i koordinator projekta EAAL (Evropska agendu za obrazovanje odraslih) u BiH, gđa Biljana Popović predstavila je Kvalifikacioni okvir u Bosni i Hercegovini i njegov razvoj od 2007. godine do danas. Takođe, predstavila je i aktivnosti, ciljeve i rezultate postignute u dosadašnjoj imlementaciji projekta EAAL u Bosni i Hercegovini.

Andragoške kompetencije nastavnika – Program andragoškog osposobljavanja i Curriculum Globale prezentovala je gđa Gordana Bošković, samostalni savjetnik za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje Crne Gore. Gospođa Bošković je uporedila ova dva programa i ukazala na identičnost modula i dodirnih tačaka po kojima bi mogli održati andragoške obuke.

Nakon sastanka, prvog dana posjete Crnogorske delegacije Mostaru, uslijedila je posjeta tehnološkom parku INTERA Mostar i Srednjoj mašinskoj školi Mostar. Gosti iz Crne Gore imali su priliku da se upoznaju sa obrazovnim sistemom u BiH i obukama odraslih polaznika.

Drugog dana posjete obe delegacije su posjetile Srednju stručnu školu Posušje u Posušju i upoznvanje sa radom, interesantnim projektima i inovacijama ove škole. Nakon ove interesantne posjete uslijedio je obilazak fabrike WELTPLAST, gdje su ove dvije delegacije imale priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama iz oblasti prerade polimernih materijala.

Dobra regionalna saradnja državnih službi za podršku EPALE Crna Gora i EPALE Bosna i Hercgovina se nastavlja i u ovom ciklusu EPALE projekta kroz zajeničke aktivnosti u oblasti obrazovanja odraslih.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn