chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

Ιστολόγιο

S projektom SoftSkills4EU do lažjega vrednotenja mehkih veščin iskalcev zaposlitve in v podporo delodajalcem

14/05/2019
από Tina Strnad
Γλώσσα: SL

Dvoletni projekt vodi RIC Novo mesto, sodelujemo pa s 4 partnerji iz Hrvaške, Italije, Nizozemske in Cipra. Kot že ime pove, je projekt namenjen razvijanju, preverjanju in dokazovanju

/sl/file/softskills4eu-logolargepng-1softskills4eu-logo_large.png

mehkih veščin. 

 

 

Kako dokazati te kompetence?

Skupaj s partnerji pripravljamo platformo, ko bo dala iskalcem zaposlitve priložnost, da pridobijo elektronsko značko s sistemom Open Badge za ugotavljanje kompetenc. Platforma bo uporabna predvsem za štiri ciljne skupine:

  • iskalce zaposlitve,
  • migrante,
  • delodajalce,
  • izobraževalce odraslih, karierne svetovalce.

 

Eden od glavnih ciljev projekta je podpora evropskemu orodju Europass, in sicer razviti evropski potni list mehkih veščin z integriranimi OPEN BADGES (v skladu s standardi drugih podpornih Europass orodij). Usposobili bomo 15 kariernih svetovalcev (Soft Skils mentorjev) za uporabo e-orodja in podeljevanje značk OPEN BADGES.

Z uporabo novo nastalega e-orodja bomo omogočili iskalcem zaposlitve (ter drugim zainteresiranim) lažje ugotavljanje in vrednotenje lastnih mehkih veščin ter jih spodbuditi za krepitev kompetence.

Na drugi strani pa bo to e-orodje uporabno tudi za delodajalce, za bolj učinkovito in lažje prepoznavanje mehkih veščin zaposlenih za bolj učinkovito razporejanje ljudi na delovna mesta ter iskanju primernega kadra.  

Projekt poteka od 1. oktobra 2018 in bo trajal do 30. septembra 2020. 

 

Prvo srečanje partnerjev projekta SoftSkills4EU je potekalo v Sloveniji oktobra 2018, drugo pa na Hrvaškem v Rijeki, aprila 2019. 

Na prvem srečanju smo se partnerji podrobno seznanili z vsemi projektnimi aktivnostmi, časovnim potekom in pa začrtali prve korake pri izvedbi prve aktivnosti (prvega intelektualnega rezultata), in sicer raziskave stanja na področju pomena mehkih veščin z vidika iskalcev zaposlitve in delodajalcev. Poleg tega smo dorekli tudi način spremljanje projekta (monitoring), aktivnosti za zagotavljanje kakovosti v projektu in pa aktivnosti v okviru diseminacije. Na prvem srečanju smo izbrali logotip projekta.  

 

/sl/file/softskillskolazpngsoft_skills_kolaz.png

 

Na drugem srečanju smo se pogovorili o rezultatih raziskave. Raziskava je namreč pokazala 5 glavnih mehkih veščin, katere bomo razdelali v kompetenčni okvir (poimenovan SPOCC framework), in sicer: socialne veščine, sodelovalne veščine, organizacijske veščine, osebne veščine ter kreativnost. Kompetenčni okvir bo podlaga za izdelavo kurikuluma in e-gradiva. Na srečanju smo dorekli tudi natančen potek aktivnosti in naloge vsakega partnerja v okviru tega. Začeli smo tudi s pripravami na usposabljanje mentorjev, ki bo predvidoma v oktobru 2019.  Mentorji se bodo usposobili za uporabo e-platforme za pridobivanje znanja s področja mehkih veščin in kar je najbolj pomembno, za orodja za vrednotenje le-teh preko sistema digitalnih značk (open badges). Prihodnje leto bodo mentorji v vsaki partnerski državi izvedli pilotno testiranje nastalih gradiv in e-orodij.  

Trenutno smo v fazi zaključevanja prve aktivnosti in sicer izdelavi ogrodja mehkih veščin (Soft Skills Framework - SPOCC Framework). 

Več o projektu si lahko preberete na projektni spletni strani.

Partnerji:

  • RIC NOVO MESTO, Slovenija (vodilni partner);
  • MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP, Nizozemska;
  • A&A EMPHASYS INTERACTIVE SOLUTIONS Ltd, Ciper;
  • VISOKA POSLOVNA SKOLA PAR, Hrvaška;
  • ROMIMPRESA SRL, Italija.

 

/sl/file/softskills4eubaner02jpg-0softskills4eu_baner_02.jpg

 

Tina Strnad je organizatorica izobraževanja odraslih in svetovalka, zaposlena na Razvojno izobraževalnem centru Novo mesto.

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn