chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ευρώπη

 
 

Ιστολόγιο

Medborgarnas delaktighet upprätthåller demokratin

13/03/2019
από Linda JUNTUNEN
Γλώσσα: SV
Document available also in: FI EN DE ET CS
I artikelserien På vuxet vis presenterar vi experter inom vuxenlärande och olika verksamhetsmiljöer i enlighet med EPALEs tematiska fokus för 2019. Experterna representerar det mångsidiga och omfattande fältet för vuxenutbildningen i Finland och hör till Utbildningsstyrelsens expertgrupp för vuxenutbildning.

/en/file/meritennilapienipngmeri_tennila_pieni.png

Meri Tennilä har arbetat vid Studiecentret Visio i över tio år. Visio är en riksomfattande vuxenläroanstalt som ordnar öppna kurser om förenings- och volontärverksamhet, erbjuder utbildning i hållbar utveckling för alla som är intresserade av temat samt stöder utbildningsverksamheten hos sina medlemsföreningar och samarbetspartner. Studiecentret drivs av Gröna Bildningsförbundet rf.

Studiecentret Visio inledde sin verksamhet 1995, och enligt planerare Meri Tennilä är dess syfte att främja gröna värderingar genom utbildnings- och kulturverksamhet. Visio utbildar både aktiva inom Gröna förbundet och allmänheten. Under de senaste åren har utbildningens fokus allt mer övergått till invandrare och andra målgrupper som behöver ny slags folkbildning.

– Vår verksamhet är en av det fria bildningsarbetets många former. Med tanke på begreppet folkbildning lyfter vi hela tiden fram den i vår verksamhet till exempel genom att ordna utbildning i litteracitet och genom att uppmuntra medborgare att delta i volontärverksamhet.

– Gröna Bildningsförbundet driver även Tankesmedjan Visio. Dess syfte är att ta fram forskningsinformation uttryckligen som stöd för politiskt beslutsfattande. Nu senast gjorde tankesmedjan en egen utredning om basinkomst för De Grönas egen basinkomstmodell.

Genom folkbildning kan man försöka öka människornas möjligheter att påverka samhälleliga frågor både lokalt och nationellt. I praktiken betyder en sådan utbildning till exempel att man tillsammans går igenom De Grönas politiska riktlinjer om olika teman, övar tal- och förhandlingsfärdigheter samt framför allt att det ges utrymme för diskussioner.

– Det arbete som politikerna gör räcker inte. Med andra ord kan världen inte ändras endast genom politik. Dessutom behövs förenings- och volontärverksamhet samt till exempel medvetenhet om konsumentval. Vi ordnar till och med kurser om naturlig kosmetik, säger Tennilä.

Formerna för påverkan förändras

Studiecentral Visios verksamhet utgår från grön ideologi och principerna för hållbar utveckling. Ett konkret exempel på hur gröna värderingar kan vara synliga och genomföras i dagens folkbildning är uttryckligen hur man i Visios verksamhet närmar sig hållbar utveckling från olika perspektiv, inte till exempel endast ut miljöperspektiv. Att ge människor egenmakt så att de börjar agera är hållbar utveckling när den är som bäst.

– Om människan inte kan sköta sina ärenden och vara en del av samhället, är det omöjligt för henne att påverka. Ur detta perspektiv har det mindre betydelse om vi återvinner plastavfall och bioavfall, funderar planerare Mari Tennilä.

Studiecentret Visios mål är att erbjuda verktyg för olika sätt att påverka frågor som var och en möter i sin omgivning. Påverkan kan därmed ske till exempel i det egna husbolaget.

– Även kommunikation är växelverkan. Till exempel är klimatförändringen och hållbar utveckling inte enkla frågor, och de är även företeelser som alltid verkar få många slags motkommentarer. Det är viktigt att man själv ser och upplever saker så att man ska kunna förhandla och diskutera. Extrema åsikter leder ingen vart.

– Mitt mål är framför allt att demokratin och människornas möjligheter att påverka består. Att man agerar tillsammans med andra bidrar avsevärt till samhällsfreden, säger Tennilä.

Sätten att påverka har emellertid förändrats under de senaste åren, och enligt Meri Tennilä är ungdomarna inte längre lika intresserade av traditionell föreningsverksamhet. Nu är även sociala medier ett starkt verktyg för aktiva medborgare, och många organisationer diskuterar också nu hur de kan ta fram positivt innehåll på nätet.

– Å andra sidan har en utmaning för folkbildning under en längre tid varit att det är svårt att nå de människor som skulle få den största nyttan av utbildning. Till exempel ungdomar och invandrare är målgrupper som nödvändigtvis inte själva söker sig till utbildning. Detta kan emellertid ske genom organisationer, och därför är det viktigt för oss att stödja organisationer ekonomiskt och pedagogiskt.

– Jag tror att många är frustrerade över det politiska beslutsfattandet. Det fattas beslut, men det som genomförs i praktiken följer inte besluten. Denna frustration kan i bästa fall få sitt utlopp så att människan själv börjar påverka som en del av en folkrörelse. Och vi gör vårt bästa för att stödja dessa folkrörelser, sammanfattar Meri Tennilä.

– Kanske en del är frustrerade över att det politiska beslutsfattandet är så stelt. I bästa fall kan detta emellertid få sitt utlopp så att människan börjar söka alternativa sätt att påverka. På Studiecentret är vår uppgift att även stödja dessa nya sätt att påverka.

Text: Juha Wakonen

Läs även de övriga publikationerna i artikelserien På vuxet vis här!

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn