Direkt zum Inhalt
Blog
Blog

Kiút az álláskeresésből

Kiút az álláskeresésből

Mindannyian voltunk, vagyunk és leszünk is olyan helyzetben, amikor új állás után kell nézni. Rengeteg cikk, tanács, segélyvonal és egyéb segédeszköz áll rendelkezésre ám gyakran megfeledkezünk a legkézenfekvőbb, leggyorsabb és valószínűleg a legolcsóbb lehetőségről, ami rendelkezésünkre áll. Nevezzük nevén a gyermeket, ez a LinkedIN.

Ez egy olyan weboldal, ahol napjában több ezer  képzett szakember és toborzó/recruiter fordul meg. Országhatárokat és nyelvi akadályokat leküzdve képes ajtót nyitni sok ezer álláskereső előtt. Úgy gondolom, hogy mielőtt még pánikszerűen önéletrajz szerkesztőhöz fordulnánk vagy felregisztrálnánk bárhova, vállalva ezzel a fölösleges hírlevelek és telefonhívások kockázatát, LinkedIN profilt kell csinálni.

Ingyenes, egyszerű és tapasztalatból tudom, hogy a leggyorsabb módja az állásváltoztatásnak. Engem például így vadásztak le a legutóbbi munkahelyemnél. LinkedIn-en látták a profilomat, azt, hogy mivel foglalatoskodom és megkerestek. Éppen üresedés volt náluk, nem hirdették még meg a pozíciót, de látva a profilomat tudták, hogy hasznos tagja lehetek a cégnek. 2 héten belül már meg is kaptam az állást, lezajlott 3 interjú. Ha arra vártam volna, hogy a honlapon jelenik meg az állás és majd elküldöm az önéletrajzom, soha nem lett volna alkalmam rá. Színes, jól kezelhető és sokkal informatívabb, mint az önéletrajz. Egy jól szerkesztett LinkedIn profil, kiválthatja az első körös interjút.

Alapvetően az önéletrajzot helyettesíti, szerepelnek rajta a legáltalánosabb információk, mint iskolai végzettség, munkahelyek, lakhely, fénykép és egyéb legalább ennyire fontos információ. Nem szabad azonban összekeverni a közkedvelt közösségi portálokkal, ez kizárólag a munka világában használatos, ezért igyekezzünk mi is amennyire lehet hivatalosan kezelni. Tartózkodjunk a nem megfelelő fénykép feltöltésétől és az olyan cikkek, posztok megjelenését szorgalmazzuk, amelyek hozzásegítenek a mielőbbi munkahely megtalálásához.

Referenciákat adhatunk a LinkedIn profilhoz, ami hitelesíti a munkánkat. Talán az egyik recruiterek által legtöbbet látogatott része a profilnak, hisz ez sejteti, milyen személyisége lehet a jelöltnek. Itt munkánkról írnak a kollégák, volt főnökök, ami óriási előny lehet egy sima önéletrajzhoz képest. Természetesen mi állítjuk be, hogy mely hozzászólásokat engedjük feltüntetni.

Különböző csoportokhoz csatlakozhatunk, ahol ötletbörze folyik. Ez egyben segíthet a naprakészség megőrzésében, addig is, amíg állástalanok vagyunk, továbbá remek beszédtéma lehet egy másik taggal, aki a keresett cégnél dolgozik mondjuk. Továbbá olyan készségeket rendelhetünk a profilhoz, amik ránk jellemzőek. Meglévő ismerőseink pedig hitelesíthetnek minket az adott készség birtoklását illetően. (Pl. ha én nagyon jól kezelem az Excelt, hozzáadhatom a meglévő készségeimhez, ahol volt kollégák, ismerősök rákattinthatnak, elismerve ezzel, hogy Én tényleg az Excel magas szintű kezelője vagyok. ) Érdemes megkérni az ismerősöket, hogy hagyják jóvá a legjellemzőbb készségeinket, mert a recruiterek gyakran ebből táplálkoznak, kereső szűrőkben jelenik meg a képességhalmaz.

Nagyon fontos tudni, hogy nem minden álláshely kerül meghirdetésre. Toborzóként tudom, hogy sokszor nem hirdetnek, mert az álláshely még nem üres és nem akarnak cégen belüli feszültséget kelteni, vagy nem konkrét pozícióval rendelkeznek csak olyan tevékenységi körökkel, amit éppen senki nem lát el. Ilyenkor jöhet jól egy összetett hátterű, sok mindenhez értő egyed, akit felvéve megoldódhat a probléma. Sokszor még a cégek sem tudják, hogy mire van pontosan szükségük, de egy jól elkészített profil segíthet a döntésben és felkeltheti az érdeklődésüket az egyén iránt.

Ismerősöket találni, ami ajánlásként szerepelhet és hozzásegíthet a nagyra vágyott munka megszerzéséhez.

Ezen kívül még sok más funkció megtalálható a LinkedIn-en belül, állásajánlatok, képzések és szinte minden, ami egy tökéletes, vonzó profil elkészítéséhez szükséges. Úgy gondolom, első körben lehetne ezzel kezdeni. Kreáljunk profilt, tartsuk nyitva a szemünket, mert a felkínálkozó lehetőség nem mindig akkor jön, amikor várjuk. Az is lehet, hogy minket keresnek meg és nem is kell álláskeresésre adjuk a fejünket. De ehhez szükséges egy naprakész munkánkat, képességeinket híven tükröző profil megléte. Recruiterként biztos, hogy az elsődleges adatbázis, ahol jelöltek után nézek. Szinte minden országból találni jelöltet, akik alkalmasak munkavégzésre. A munkakörök sokszínűsége pedig teret enged fizikai munkától egészen a magas kvalifikációt igénylő munkakörökben dolgozó jelöltek felkutatására is.

Egy másik előnye még a hagyományos önéletrajzzal szemben, hogy bizonyos jelöltek igyekeznek a munkakörhöz csakis szorosan kapcsolódó tapasztalataik kiemelésére, elhallgatva ezzel más fontos megszerzett tapasztalataikat, készségeiket, amelyek nagyon is relevánsak lehetnek az adott munkáltatónál. A LinkedIn profil teret enged mindenféle munkatapasztalat, érdekeltség feltüntetésére. Elvégre sosem tudni pontosan mi az, amin megakad a kiválasztó munkatárs szeme.

 

Login (4)

Want to write a blog post ?

Don't hesitate to do so! Click the link below and start posting a new article!

Neueste Diskussionen

EPALE 2021 Schwerpunktthemen. Fangen wir an!

Das vor uns liegende Jahr wird wahrscheinlich wieder sehr intensiv, und daher laden wir Sie ein, es mit Ihren Beiträgen und Ihrer Expertise zu bereichern. Beginnen Sie doch einfach, indem Sie an unserer Online-Diskussion teilnehmen. The Online-Diskussion findet am Dienstag, dem 09. März 2021 zwischen 10.00 und 16.00 Uhr statt. The schriftliche Diskussion wird mit einem vorgeschalteten Livestream eröffnet, der die Themenschwerpunkte für 2021 vorstellt. Die Hosts sind Gina Ebner und Aleksandra Kozyra von EAEA im Namen der EPALE Redaktion. 

Zusätzlich

EPALE Diskussion: Vermittlung von Grundkompetenzen

Grundkompetenzen sind transversal. Sie sind nicht nur relevant für die Bildungspolitik,  sondern auch für Beschäftigungs-, Gesundheits-, Sozial- und Umweltpolitiken. Der Aufbau schlüssiger Politikmaßnahmen, die Menschen mit Grundbildungsbedürfnissen unterstützen, ist notwenig, um die Gesellschaft resilienter und inklusiver zu gestalten. Nehmen Sie an der Online-Diskussion teil, die am 16. und 17. September jeweils zwischen 10.00 und 16.00 Uhr auf dieser Seite stattfindet. Die Diskussion wird von den EPALE Thematischen Koordinatoren für Grundkompetenzen, EBSN, moderiert. 

Zusätzlich

EPALE Diskussion: Die Zukunft der Erwachsenenbildung

Am Mittwoch, dem 8. Juli 2020, lädt EPALE von 10.00 - 16.00 Uhr zu einer Online Diskussion zur Zukunft der Erwachsenenbildung ein. Wir wollen über die Zukunft des Bildungssektors Erwachsenenbildung sowie die neuen Chancen und Herausforderungen diskutieren. Gina Ebner, EPALE-Expertin und Generalsekretärin der EAEA, moderiert die Diskussion.

Zusätzlich

Nächste Veranstaltungen