chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Ressource

Készség-előrejelzés

Sprache: HU

Eingesandt von Györgyi Bajka

A Cedefop készség-előrejelzése gazdasági ágazatonként és szakmacsoportonként kvantitatív előrejelzéseket ad a foglalkoztatás jövőbeli trendjeire vonatkozóan. A népesség és a munkaerő iskolázottsági szintjével kapcsolatosan is becsléseket közöl a jövőbeli trendekre nézve. A Cedefop előrejelzései összehangolt nemzetközi adatokat és egy elterjedt módszertani megközelítést alkalmaznak azzal a céllal, hogy országokon átívelően összehasonlítsák a foglalkoztatási trendeket a különböző ágazatok, szakmák és képesítések tekintetében. Az előrejelzéseket és az alkalmazott módszereket egy nemzeti szakértőkből álló csoport hitelesíti. Mindezek ellenére nem azzal a céllal készülnek, hogy kiváltsák az országos előrejelzéseket, amelyek gyakran részletesebb módszertant és adatokat alkalmaznak, ugyanakkor egy-egy ország munkaerőpiacáról is mélyreható ismereteket tartalmaznak.

A legutóbbi előrejelzések a 2030-ig terjedő időszakra vonatkoznak. Az előrejelzések a 2017 májusáig bekövetkezett világgazdasági fejleményeket veszik figyelembe. Az országok közötti eltérések ellenére az uniós gazdaság egésze a várakozásokat felülmúló 2017-es teljesítmény után várhatóan enyhén növekedni fog. 2018-ban és 2019-ben az uniós gazdaság egésze – bár lassabb ütemben, mint 2017-ben – várhatóan növekedni fog, köszönhetően a háztartások nagyobb költekezésének és a csökkenő munkanélküliségnek, a bérek emelkedése viszont így is visszafogott marad. Tekintettel a kedvező finanszírozási feltételekre és a jobb gazdasági kilátásokra, várhatóan a beruházások is erőre kapnak. Az alapforgatókönyv legfontosabb feltevései közé tartozik az Eurostat 2017-ben közreadott demográfiai előrejelzése (Europop 2015), valamint a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság 2017 májusában összeállított rövid távú makrogazdasági előrejelzése.

Autor(en) der Ressource: 
CEDEFOP
Datum der Veröffentlichung:
Donnerstag, 12 Juli, 2018
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Studien und Berichte
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn