chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

Blog

Predstavnici Bosne i Hercegovine učestvovali na 6. Međunarodnom andragoškom simpozijumu i 4. međunarodnoj konferenciji "Gradimo mostove u obrazovanju odraslih"

28/05/2018
von Svjetlana Tubić
Sprache: HR

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske od 18. do 20. aprila, bila je organizator i domaćin dva značajna događaja u oblasti obrazovanja odraslih.

Nakon Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, Hrvatska je ove godine bila domaćin četvrte međunarodne konferencije „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih“. Kao i prethodnih godina, predstavnici međunarodne mreže Gradimo mostove u obrazovanju odraslih iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Srbije i Crne Gore upoznali su učesnike Konferencije o kontinuiranim aktivnostima na razvoju i unapređenju obrazovanja odraslih, primjerima dobre prakse i aktuelnim otvorenim pitanjima u ovoj oblasti. Aktuelnosti iz Bosne i Hercegovine predstavio je dr sci. Emir Avdagić, direktor DVV International Ureda u Bosni i Hercegovini, a na temu „Informacijske tehnologije kao komunikacijska prečica korisnicima obrazovnih usluga organizacija za obrazovanje odraslih“ govorila je prof. dr Lejla Turčilo, voditeljica Centra za cjeloživotno učenje Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Takođe, održan je i Šesti Međunarodni andragoški simpozijum koji je okupio predstavnike iz 11 zemalja Evrope. Glavne teme Simpozijuma bile su „Cjeloživotno profesionalno usavršavanje odraslih polaznika“ i „Korištenje informacijskih tehnologija za unapređenje rada ustanova za obrazovanje odraslih“. Istaknuti stručnjaci iz ovih oblasti predstavili su u toku dva dana velik broj tema i prenijeli učesnicima Simpozijuma znanja, iskustva i informacije koje će sasvim sigurno doprinijeti unapređenju andragoških znanja i vještina, a samim tim i podizanju kvaliteta rada u ovoj oblasti.

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje: gospođa Maja Stojkić, direktorica Agencije, doc. dr sci. Siniša Gatarić zamjenik direktorice, gospodin Denis Fazlić viši savjetnik zajedničke jezgre nastavnih planova i programa i EPALE nacionalni koordinator, gospodin Dragan Pinjuh i gospođa Marija Naletilić pomoćnici direktorice Agencije; dr sci. Emir Avdagić, direktor DVV Internationa Ureda za Bosnu i Hercegovinu, prof. dr Lejla Turčilo voditeljica Centra za cjeloživotno učenje Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gospođa Lejla Kadušić predstavnica Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, gospođa Meliha Gračanin predstavnica udruženja “ALDI” Goražde, gospođa Nevzeta Rezaković, stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Zeničko – dobojskog kantona, i gospođa Svjetlana Tubić EPALE ambassador.

/et/file/312506369342500300928625732170302222237696njpg31250636_934250030092862_5732170302222237696_n.jpg

BiH delegacija
Prvi red slijeva na desno: gospođa Meliha Gračanin predstavnica, prof. dr Lejla Turčilo, gospođa Lejla Kadušić, gospođa Nevzeta Rezakovic; drugi red slijeva na desno: dr sci, Emir Avdagić, doc. dr sci. Siniša Gatarić, gospodin Dragan Pinjuh, gospođa Maja Stojkić, gospođa Svjetlana Tubć i gospodin Denis Fazlić
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn