chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Ressource

STRATEGIJA UČENJA O PREDUZETNIŠTVU U OBRAZOVNIM SISTEMIMA U BOSNI I HERCEGOVINI ZA PERIOD 2012-2015 sa Akcionim planom implementacije

Sprache: HR

Eingesandt von Denis Fazlic

Savremeno preduzetništvo podrazumijeva stalno inoviranje i reorganizovanje društvenih, ekonomskih i obrazovnih mehanizama koji će omogućiti otvaranje i razvijanje malih i srednjih preduzeća. Ovi procesi doprinose stvaranju novih poslovnih mogućnosti i tržišnih promjena. Tako se izdvaja osnovna funkcija preduzetništva, a to je stvaranje preduzeća pomoću kojeg preduzetnik nastoji da ostvari dobit realizacijom predhodno uočenih i procjenjenih ekonomskih mogućnosti.

Zanimanje za učenje o preduzetništvu rezultat je stvaranja pogodne poslovne filozofije u kojoj je presudna uloga znanja, obrazovanja, kreativnosti i inicijative. Cilj novog preduzetničkog pristupa obrazovanju je da se uz pomoć novih ideja u oblasti učenja o preduzetništvu postignu značajni rezultati. Za to su potrebna dva osnovna uslova: preduzetničko okruženje (edukativna infrastruktura i ambijent) i mladi, ambiciozni i kreativni pojedinci -potencijalni preduzetnici[1].

O značaju ranog obrazovanja u preduzetništvu govori i Zakon o malim preduzećima u Evropi i Oslo Agenda. Ovaj koncept identifikuje zbir sposobnosti i osobina ličnosti koje tipično predstavljaju preduzetnički karakter (kreativnost, odmjereno preuzimanje rizika, timski rad, vođenost ukazanim prilikama, usmjerenost na rezultate) i pomaže u pripremanju omladine za život i rad u budućnosti. Mladi ljudi koji iz sistema obrazovanja izađu sa bolje razvijenim smislom za preduzetništvo, biti će više svjesni datih mogućnosti i spremniji da razmotre pokretanje malog biznisa i mogućnosti samozapošljavanja. U slučaju da ne odaberu opciju stvaranja sopstvenog biznisa već ostanu uposlenici neke firme oni će zahvaljujući svom smislu za preduzetništvo doprinijeti postizanju uspjeha te firme.

Edukacija iz oblasti preduzetništva nije u potpunosti shvaćena, ali to nije problem samo Bosne i Hercegovine, već i drugih razvijenijih zemalja Evrope.

Stvaranje uslova za uspostavljanje državnog kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini koji je u svom pristupu rezultatima učenja usklađen sa Evropskim kvalifikacijskim okvirom kreira mogućnost praćenja progresa učenja o preduzetništvu kroz cjelokupan obrazovni ciklus koji polazi od osnovne škole pa do fakulteta. Ovaj ciklus obuhvata i cjeloživotno učenje sa ključnim kompetencijama u svom središtu.

Učenje o preduzetništvu je od velike važnosti za područje sektora malih i srednjih preduzeća (u daljem tekstu: MPS sektor) u Bosni i Hercegovini. Ako pogledamo profil prosječnog preduzetnika u Bosni i Hercegovini i činjenicu da je veoma veliki procenat (preko 90%) MSP u vlasništvu porodičnih kompanija možemo zaključiti da su vlasnici u isto vrijeme i menadžeri, a članovi uže porodice su uposlenici. Većina preduzetnika ne vidi potrebu za obukama zbog nedostatka vremena i sredstava. Ovo spriječava preduzetnike u većini slučajeva da pristupe međunarodnom tržištu i promovišu svoje proizvode i usluge. Promjena svijesti bi umnogome pomogla kada je u pitanju razvoj MSP sektora i stvaranje kvalitetnijih radnih mjesta.


 U skladu sa odredbama Zakona o ravnopravnosti polova u BiH („Službeni glasnik BiH broj 16/03) Izrazi napisani samo u muškom rodu odnose se podjednako na muški i ženski rod.

 

Autor(en) der Ressource: 
Projekat „Učenje o preduzetništvu u obrazovnim sistemima u Bosni i Hercegovini“
Datum der Veröffentlichung:
Donnerstag, 22 März, 2012
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Nationale und politische Dokumente
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email