Blog
Educația adulților în Europa: provocări pentru mâine?
Traiectoriile profesionale din ce în ce mai puțin liniare într-o lume aflată în mișcare, mobilitățile profesionale și geografice mai necesare într-o piață a muncii selectivă, noile nevoi de competențe legate de evoluția muncii și de formele sale, scăderea numărului locurilor de muncă și creșterea numărului de solicitanți de locuri de muncă și a muncitorilor săraci, atât de mulți factori care tulbură lumea formării profesionale în Europa.
Cum vor fi considerate aceste evoluții de către această lume a educației pentru adulți? Din această perspectivă, patru aspecte par a fi fundamentale:
1) În primul rând, reconsiderarea învățării la locul de muncă în procesul de dezvoltare și implementare a programelor de formare profesională
Dacă, de fapt, în exercitarea muncii se dezvoltă competențe, atunci se preiau avantajele activităților reale ale resurselor (mai degrabă decât sarcinile prescrise), luând în considerare acele programe de formare adaptate la parcursurilor profesionale și schimbărilor organizaționale. Altfel spus: o mai bună analiză a muncii în vederea îmbunătățirii performanțelor, a menținerii, a dezvoltării și a transferului de competențe. Se observă un interes reînnoit în ceea ce privește formarea în situații de lucru, care pare să meargă în această direcție.
2) În al doilea rând, transformarea prin și în cadrul formării a condițiilor de dezvoltare la locul de muncă
Dezvoltarea competențelor la locul de muncă nu se poate realiza fără condiții. Dezvoltarea activității și dezvoltarea persoanei sunt inseparabile. Este esențială luarea în considerare a experienței individuale și a celei colective. Într-un fel: asigurarea sau consolidarea prin formare a transmiterii și a răspândirii învățării formale și non-formale în organizațiile de muncă. Experiențele, activitatea reflexivă colectivă la locul de muncă și de formare, noile forme de management au arătat că „lucrul cu competențele“, precum și „lucrul în mod autonom" erau comportamente care depindeau în mare măsură de mediile în care se desfășoară. Programele de formare nu pot ignora în mod rezonabil acest aspect.
3) Al treilea aspect: Asigurarea recunoașterii calificărilor dobândite la locul de muncă
Posibilitatea de a afișa indicii sociale de calificare recunoscute pe piața muncii (naționale și/sau internaționale) este un imperativ pentru a putea trece într-un mediu compus din mobilități multiple, profesionale, sectoriale, geografice ....
Provocarea este dată de realizarea unor referințe ale competențelor în cadrele comune naționale și/sau europene, pentru a permite unui număr cât mai mare de persoane să aibă acces la o certificare „credibilă” și cu adevărat „comercializabilă”. În acest sens, legislația referitoare la validarea experienței anterioare (Franța, Luxemburg) pare să arate calea.
4) În sfârșit, nu în ultimul rând: asigurarea accesului la învățarea pe tot parcursul vieții ca un drept.
Schimbările de pe piața și organizarea muncii conduc la parcursuri care se pot intersecta, posibil a fi puse sub semnul întrebării în timpul unei vieți profesionale, fiind oportun - toate țările europene sunt de acord puțin sau deloc cu aceste două puncte – un proces de „fluidizare” și de „securizare”. Aceasta ar putea conduce la o serie întreagă de inițiative locale, naționale și/sau europene care vizează, prin intermediul formării profesionale în special, elemente de răspuns la situațiile identificate drept cele mai critice: accesul la primul loc de muncă, mobilitatea în muncă, situațiile de ruptură și sfârșitul carierei ....
Cu toate acestea, dacă cunoștințele, pe care le învățăm pe tot parcursul vieții datorită în mare parte preocupărilor de la locul de muncă, nu se diminuează, atunci acestea constituie chiar deschiderea noastră spre lume și spre cultură, fiind esența dezvoltării noastre. Educația adulților în Europa trebuie, de asemenea, să fie un garant al acestei dezvoltări. În acest sens, educația adulților în Europa trebuie să rămână, de asemenea, o „educație populară”. Pentru aceasta, accesul tuturor la formare este o chestiune crucială: dreptul individual de a se forma, a se dezvolta, a participa la viața socială și profesională, trebuie să rămână pe primul loc.
/ro/file/veloensembleformaationjpg-0veloensembleformaation.jpg


- Sie möchten einen Kommentar verfassen? Bitte melden Sie sich an oder registrieren Sie sich

- labāku iespēju nodrošināšana apmācībai darbavietā, izstrādājot mācību metodiku,
- darba vidē balstītas attīstības apstākļu uzlabošana ar apmācības palīdzību,
- nodrošināt, ka visas darbā iegūtās kvalifikācijas tiek atzītas,
- jānodrošina, ka mūžizglītības pieejamība tiek uzskatīta par tiesībām.
- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

Darba devēji bieži vien ir ieinteresēti jaunos un ambiciozos darbiniekos, kuriem nav bērnu, kuri gatavi sevi pilnībā veltīt šai darba mašīnai. Ja nespēj turēt līdzi, vietā meklē jaunu, vēl morāli un fiziski neizspiestu darba spēku.
- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

Kopumā rakstā minētajam piekrītu. Papildinot vēlos minēt, ka indivīds caur nepārtrauktu profesionālo un personības attīstību spēj preventīvi nodrošināt savu konkurētspēju mūsdienās ļoti strauji mainīgajā darba vidē. Tomēr kritiski raugoties uz situāciju rodas vairāki jautājumi un pārdomas par to, kā atbildība ir rūpēties par nodarbinātību - personīgā, izglītības iestāžu, darba devēja vai valsts? No vienas puses valsts mērogā, protams, ir jābūt tādai politiskajai rīcībai, kas veicina iedzīvotāju nodarbinātību un tam nepieciešamo atbalstu. Tajā pat laikā uzņēmumu mērķis primāri ir gūt peļņu un ne vienmēr organizēt mācības esošajiem darbiniekiem ir izdevīgāk vai pat uzņēmuma straujas attīstības gadījumā iespējams, tomēr tieši darba devējiem ir plašas iespējas šo procesu ietekmēt – plānojot uzņēmuma attīstību, laicīgi paredzēt nepieciešamās izmaiņas darbinieku sastāvā, prasībās, novērtējot darbinieku kompetenci un sniegumu, regulāri pārrunāt karjeras izaugsmi un plānot atbilstošas mācības. Arī cilvēkam pašam ir jāspēj uzņemties atbildība par izdarītajām izvēlēm - par to, kādu izglītību, profesionālo kvalifikāciju iegūt, kādu darba vietu izvēlēties un kā patstāvīgi nodrošināt savas kompetences pilnveidi un konkurētspēju darba tirgū. Mūsdienās ir ļoti daudz iespēju bez maksas vai par salīdzinoši zemām izmaksām iegūt jaunas zināšanas, prasmes un kompetenci sevis izvēlētajā vai pilnīgi jaunā jomā.
- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote

- Anmelden or registrieren Sie sich to post comments or vote
| Besuchen Sie EPALE auf