chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Ressource

Knjižica ELGPN Razvoj politike za vseživljenjsko karierno orientacijo

Sprache: SL

Eingesandt von Ajda Turk

Slovenski prevod knjižice Razvoj politike za vseživljenjsko karierno orientacijo: evropski nabor orodij, ki jo je pripravila Evropska mreža za razvoj politik vseživljenjske orientacije (European Lifelong Guidance Policy Network, mreža ELGPN), je konec leta 2014 izdal Center RS za poklicno izobraževanje (CPI). V njej je predstavljeno evropsko orodje v podporo pri načrtovanju in izvajanju učinkovite vseživljenjske karierne orientacije na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.

Nabor orodij lahko na različne načine uporabljajo oblikovalci politik in drugi zainteresirani v posameznih sektorjih pri pregledu celotnega razpona zagotavljanja vseživljenjske karierne orientacije v njihovi držali ali regiji. Prav tako je namen pregledu politik, storitev ali programov karierne orientacije ter razvoja politik v drugih državah. Orodja se lahko uporabljajo tudi v programih usposabljanja za izvajalce storitev karierne orientacije.

V vseživljenjsko karierno orientacijo so vključene vse dejavnosti, ki posameznikom lahko kadar koli v življenju pomagajo pri izbiri izobraževanja, usposabljanja in zaposlitve ter pri upravljanju karier. Nabor orodij temelji na štirih glavnih temah iz evropskih resolucij iz let 2004 in 2008, to so: veščine vodenja kariere; dostop, vključno s priznavanjem predhodnega izkustvenega učenja (accreditation of prior experiential learning – APEL); načini sodelovanja in usklajevanja pri razvoju politike in sistemov karierne orientacije; zagotavljanje kakovosti in zbirka dokazil pri razvoju politike in sistemov.

Nabor orodij so razvili člani Evropske mreže za razvoj politik vseživljenjske karierne orientacije. Mreža ELGPN zagotavlja pomemben razvoj pri podpori nacionalnih politik vseživljenjske karierne orientacije v Evropi. V to mrežo je trenutno vključenih 29 držav (Avstrija, Ciper, Češka, Nemčija, Danska, Estonija, Grčija, Španija, Finska, Francija, Hrvaška, Madžarska, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Švedska, Slovenija, Slovaška, Turčija in Združeno kraljestvo) in dve državi opazovalki (Belgija, Bolgarija). Sodelujoče države imenujejo predstavnike v mreži s spodbudo, naj vključijo vladne in nevladne predstavnike. Mreža ELGPN, ki jo upravljajo države članice, je inovativna oblika odprte metode sodelovanja v Evropski uniji.

Vir: CPI (Novice), 4. 2. 2015

Autor(en) der Ressource: 
dr. Raimo Vuorinen in Anthony G. Watts
ISBN: 
ISBN 978-961-6904-44-5
Datum der Veröffentlichung:
Montag, 1 Dezember, 2014
Sprache des Dokuments
Art der Ressource: 
Nationale und politische Dokumente
Land:
Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email