Digisivistys kansalaistaidoksi
Digisivistys kansalaistaidoksi -opetusmateriaalin alkusanat
Teksti: Kaisu John ja Markus Neuvonen
Elämme vauhdilla digitalisoituneessa maailmassa, jossa selviäminen ei ole itsestäänselvyys. Uudet teknologiat haastavat meistä nopeimmankin omaksujan sopeutumiskyvyn, ja uusia mediailmiöitä nousee verkossa harva se päivä. Tätä kaikkea varten tarvitaan digitaalista informaatiolukutaitoa tai digisivistystä – uutta kansalaistaitoa, joka auttaa meitä luovimaan tässä jatkuvasti muuttuvassa informaatioympäristössä.
Kirjastoilla ja kansalaisopistoilla on merkittävä rooli etenkin aikuisten medialukutaitojen edistämisessä ja tukemisessa. Digisivistys kansalaistaidoksi -hankkeessa (2022–2024) koulutettiin kirjastojen ja kansalaisopistojen henkilökuntaa heille ajankohtaisista digitaalisen informaatiolukutaidon teemoista.
Hankkeen alkuvaiheessa kerättiin tietoa kyselyn avulla kirjastojen ja vapaan sivistystyön ammattilaisten tarpeista ja toiveista digitaaliseen informaatiolukutaitoon liittyvissä kysymyksissä. Kyselyssä esiin nousseiden tarpeiden pohjalta toteutimme heille räätälöidyn webinaarisarjan, johon saimme puhujiksi digitaalisen informaatiolukutaidon asiantuntijoita.
Webinaarisarjaan sisältyi viisi luentokertaa, joista jokaisen kerran aloitti kunkin teeman asiantuntija luennollaan. Luentojen aiheet käsittelivät mm. faktantarkistuksen työkaluja, digitaalisen tiedon keräämistä ja hallintaa, verkkohäirintää, henkilötietojen ja yksityisyyden suojaamista sekä algoritmeja.
Informatiivisen luennon jälkeen kirjastojen ja vapaan sivistystyön ammattilaiset pohtivat ja suunnittelivat fasilitoijan ohjauksessa pedagogisia työkaluja siihen, miten kyseistä teemaa voidaan soveltaa heidän työssään. Suunnittelutyössä käytettiin Padlet-sovellusta.
Digisivistys kansalaistaidoksi -opetusmateriaali on tuotettu webinaarisarjan pohjalta. Sen kohderyhmänä ovat aikuiset, mutta opetusmateriaalia voidaan tarvittaessa soveltaa myös lapsille ja nuorille. Opetusmateriaalin tavoitteena on antaa välineitä ja pedagogisia työkaluja kirjastossa tai vapaan sivistystyönparissa työskenteleville sekä kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisesta informaatiolukutaidosta ja sen edistämisestä omassa työssään. Opetusmateriaalin tehtävänä on inspiroida ja auttaa keksimään lisää tapoja digitaalisen informaatiolukutaidon tukemiseen asiakaskohtaamisissa, arjessa ja laajemmin yhteiskunnassa.
Digisivistys kansalaistaidoksi -hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama, ja se on toteutettu yhteistyössä Kvs-säätiön, Faktabaarin, Helsingin kaupunginkirjaston ja Kansalaisopistojen liiton kanssa.
Kaisu John ja Markus Neuvonen