Direkt zum Inhalt
News
Neuigkeiten

Zadišalo je po zeliščih

Uvodoma sta obiskovalce najprej pozdravili direktorica Eva Mermolja, ki je predstavila prizadevanja ljudske univerze na področju zelenega izobraževanja, ter dr. Nevenka Bogataj z Andragoškega centra Slovenije, razvojni vodja študijskih krožkov v Sloveniji, ki je pohvalila delovanje krožka in poudarila pomen učenja v skupnosti.

Študijski krožek Sivka, ki pod mentorstvom Nataše Mohorčič že četrto leto zapored poteka v Podragi, sestavlja skupina članov, ki radi nabirajo zelišča in spoznavajo njihovo zdravilno delovanje. Družijo jih spomini iz otroštva ter ljubezen do narave in njenih skritih zakladov. V pogovoru z mentorico so izpostavili, da je v krožku najpomembnejša izmenjava izkušenj; dokaj enostavno je priti do teoretičnih napotkov in se naučiti vseh navodil, kako izdelati milo, ko pa je treba doma prvič poskusiti sam, nikakor ne uspe vedno tako kot na delavnici. V krožku se vedno najde kdo s podobno izkušnjo – z združenimi močmi je lažje ugotoviti, kaj je šlo narobe. Skupno druženje je med člani stkalo trdna prijateljstva, to pa pomeni, da se skupina še raje srečuje med seboj.

Mentorica Nataša Mohorčič, tudi dobitnica priznanja ACS za promocijo učenja in znanja v letu 2015, pravi, da je ponosna in vesela, da lahko deluje med ljudmi, ki so tako zavzeti, vztrajni in pripravljeni na učenje. Skupina ljudi, ki se je pred štirimi leti, jeseni leta 2013, šele sramežljivo spoznavala, je zdaj prerasla v skupnost, v katero vsak prinaša svoj košček modrosti in v kateri je vedno prostor za nova znanja in izzive, ne le s področja zeliščarstva, ampak tudi zdrave prehrane, sonaravnega bivanja in skrbi za čisto in lepše okolje.

Prav z namenom da bi uspeh in doživetja krožka spoznali tudi ostali, je na pobudo dr. Nives Ličen, profesorice na Filozofski fakulteti v Ljubljani, nastala publikacija Sivka kot pregled delovanja krožka v besedni in slikovni obliki. Ali kot je zapisala Nevenka Bogataj: »Člane študijskega krožka so pritegnila zelišča, sedaj pa je nastala brošura spoznanj, spominov, receptov, občutkov in razmislekov, ki ostaja prihodnjim generacijam.«

 

Po predstavitvi brošure se je Nives Ličen pogovarjala z gosti, ki jim je skupna ljubezen do ohranjanja narave, in sicer z Ireno Kodele Krašna, biologinjo in ravnateljico Osnovne šole Danila Lokarja, Natašo Mohorčič, mentorico krožka Sivka ter z biologom in filozofom Ljubom Mohoričem. Vsi so bili enotnega mnenja, da je naša največja moč v povezovanju z naravo in prav z njo, glavno gonilno silo sveta, moramo spet vzpostaviti sožitje in mlade generacije že od otroštva naprej spodbujati k preživljanju prostega časa na svežem zraku, stran od tehnologije in jih spomniti, da se na krajšo pot lahko odpravijo tudi peš in ne le z avtomobili. Irena Kodele Krašna je v svojem prispevku lepo zapisala: »Ljudje ne moremo biti ločeni od narave, smo ena izmed vrst na tem svetu in smo del narave, pa čeprav si v glavi predstavljamo, da je drugače. Ni drugače. Samo v sozvočju z naravo bomo lahko kot vrsta preživeli.«  

Izdajo publikacije je finančno podprla Občina Vipava, zato je ob koncu srečanja vipavski župan Ivan Princes gostom in udeležencem krožka podelil svoj izvod brošure in zahvalo za sodelovanje.

V avli ljudske univerze so poleg čudovitih fotografij izsekov iz narave Fotografskega društva Veno Pilon iz Ajdovščine razstavljena tudi dišeča mila, hidrolati, zeliščna mazila, čaji, sirupi in drugi domači izdelki, ki so nastali pod pridnimi rokami članov študijskega krožka Sivka in so postavljeni na ogled kot opomnik, da nam narava lahko ponudi veliko, če ji le znamo prisluhniti in jo spoštovati.

   

   

 

Prispevek je za EPALE pripravila Teja Volk.

Teja Volk, po izobrazbi slovenistka, je na Ljudski univerzi Ajdovščina zaposlena kot organizatorka izobraževanja. Je ljubiteljica digitalne fotografije in narave, kjer tudi najraje z družino preživlja svoj prosti čas.

Login (0)

Sie möchten einen Artikel schreiben?

Zögern Sie nicht!

Klicken Sie unten auf den Link und beginnen Sie mit einem neuen Artikel!

Neueste Diskussionen

EPALE 2021 Schwerpunktthemen. Fangen wir an!

Das vor uns liegende Jahr wird wahrscheinlich wieder sehr intensiv, und daher laden wir Sie ein, es mit Ihren Beiträgen und Ihrer Expertise zu bereichern. Beginnen Sie doch einfach, indem Sie an unserer Online-Diskussion teilnehmen. The Online-Diskussion findet am Dienstag, dem 09. März 2021 zwischen 10.00 und 16.00 Uhr statt. The schriftliche Diskussion wird mit einem vorgeschalteten Livestream eröffnet, der die Themenschwerpunkte für 2021 vorstellt. Die Hosts sind Gina Ebner und Aleksandra Kozyra von EAEA im Namen der EPALE Redaktion. 

Zusätzlich

EPALE Diskussion: Vermittlung von Grundkompetenzen

Grundkompetenzen sind transversal. Sie sind nicht nur relevant für die Bildungspolitik,  sondern auch für Beschäftigungs-, Gesundheits-, Sozial- und Umweltpolitiken. Der Aufbau schlüssiger Politikmaßnahmen, die Menschen mit Grundbildungsbedürfnissen unterstützen, ist notwenig, um die Gesellschaft resilienter und inklusiver zu gestalten. Nehmen Sie an der Online-Diskussion teil, die am 16. und 17. September jeweils zwischen 10.00 und 16.00 Uhr auf dieser Seite stattfindet. Die Diskussion wird von den EPALE Thematischen Koordinatoren für Grundkompetenzen, EBSN, moderiert. 

Zusätzlich

EPALE Diskussion: Die Zukunft der Erwachsenenbildung

Am Mittwoch, dem 8. Juli 2020, lädt EPALE von 10.00 - 16.00 Uhr zu einer Online Diskussion zur Zukunft der Erwachsenenbildung ein. Wir wollen über die Zukunft des Bildungssektors Erwachsenenbildung sowie die neuen Chancen und Herausforderungen diskutieren. Gina Ebner, EPALE-Expertin und Generalsekretärin der EAEA, moderiert die Diskussion.

Zusätzlich