chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

 
 

News

Dagsenter for barn underviser i positiv foreldreskap

03/01/2017
Sprache: NB
Document available also in: LT

Filialen i Litauens høgskole for utvikling av demokrati – dagsenter for barn «Navininkai» gjennomførte et prosjekt «Utvikling av tjenester for familiestyrking i dagsenter for barn» og i løpet av det ble det utformet en liste over råd som bidrar til å utvikle foreldreskaps ferdigheter og skape en lykkelig familie.

Foreldrene anbefales å ikke bli tilbaketrukne

Barn som har et nært forhold til foreldrene blander seg sjeldnere inn i farlige aktiviteter. Eglė Celiešienė, daglig leder i Litauens høgskole for utvikling av demokrati, mener at jo mer foreldrene viser interesse i barnas liv, jo viktigere barna føler seg, og desto større er muligheter at de oppfører seg på den samme måten.

Det anbefales for foreldrene å finne tid for å være sammen med barna sine, ideelt sett – å innføre en regel at regelmessig, en gang per uke, de skal gjøre noe spesielt sammen med barnet, for eksempel, spiser is et sted utenfor hjemmet. Ikke mindre viktig er ikke å være redd for å spørre hvor barnet går og hvem han omgås med, bli kjent med barnets venner, deres foreldre, fikk vite om deres aktiviteter. Hvis det er mulig, bør foreldrene planlegge sin tid slik at de er hjemme når barnet kommer fra skolen. Hvis barnet tilbringer tid med venner, er det godt hvis det er en voksen person som passer på dem (ikke en litt eldre person).

En anbefaling til, som ofte glemmes i familier – å spise sammen. Lunsj, middag eller frokost er et perfekt tidspunkt å snakke om dagens hendelser, sitt personlige forhold.

 

Ikke bare barn, men også deres foreldre skal lære å kommunisere

Foreldrene kan stille ulike spørsmål til sine barn: hva er hans favoritt musikkgruppe, hva som skjer på skolen, hva er han flink i, hva sliter han med. Jo mer foreldrene snakker med sine barn, jo lettere det er for barn å snakke om sine aktuelle problemer.

Det er ikke enkelt å lære å kommunisere, derfor anbefales det:

  • Uttrykke seg tydelig, ikke snakke tvetydig, ofte (oftere enn en gang per år) snakke med barna om fare som oppstår i miljø.
  • Lytte mer nøye, stille spørsmål, oppfordre barna å stille spørsmål. Foreldrene skal gi mulighet til barnet til å uttrykke sin mening når det gjelder familiesituasjoner. Når foreldrene viser at de er villige til å lytte, oppfordres barnet å være åpen og snakke om sine problemer.
  • Svare oppriktig og ikke lyve for barna. Hvis foreldrene ikke kan si sannhet, bør de flytte tema til en annen retning.
  •  Bruke TV, forebyggende kampanjer, kunnskaper, skolediskusjoner om narkotika slik at det hjelper barnet å forstå hva er konsekvenser av narkotikabruk i reelt miljø.
  • Ikke reagere på den måten at videre diskusjoner avbrytes. Hvis barnet ditt sier noe som sjokkerer deg, skal man gå over til et «roligere» tema, for eksempel, hvorfor mennesker bruker narkotika, om det er verdt å risikere.
  • Spille eller i det minste diskutere sammen om ulike situasjoner, analysere ulike måter hvordan man kan si nei til narkotika når noen tilbyr dem, understreke hvor vanskelig det kan være å oppføre seg i slike momenter.
  • Skape en situasjon eller en person som foreldrene vil at barnet skulle spille, forklare hvorfor akkurat denne karakteren er viktig.
  • Være et levende eksempel på sine verdier: vise medfølelse, oppriktighet, barmhjertighet og åpenhet. Foreldrene skal vise frem alt hva de vil se i barna sine.
  • Vite at det ikke finnes en sånn ting som «gjør det slik som jeg sier, men ikke gjør det slik som jeg gjør.» Hvis foreldrene er avhengige av noen stoffer, bør de ikke håpe at deres barn vil følge råd om å ikke bruke farlige stoffer. Hvis det er behov, kan foreldrene henvende seg til spesialister.
  • Analysere sin oppførsel. Hvis foreldrene misbruker narkotika eller alkohol, kan barna gjøre akkurat det samme. Hvis foreldrene gjør narr av en narkoman eller alkohol i filmer, viser de et dårlig eksempel til sine barn.

 

Et godt ord kan flytte fjell

Hva oppfordrer barna mer enn foreldrenes samtykke? Et godt ord i et passende moment kan forminske barnets lyst til å prøve narkotika. Derfor bør foreldrene belønne barna for en god oppførsel med en gang. Demonstrering av kjærlighet er en mest passende evaluering og takknemlighet som er nødvendig også for barna som er «for gamle.» Dessuten er det viktig å understreke barnets positive egenskaper. Foreldrene bør understreke det hva barnet gjør best og slutte med kritikk. Kjærlighet og respekt skaper god (og endrer dårlig) oppførsel.

 

Barna trenger regler

Barna mellom 11 og 13 år gamle er veldig selvstendige. Til tross for alle protester, må de følge visse regler. Det anbefales at foreldrene fastsetter regler og på forhånd diskuterer straffer for brudd. Det er viktig ikke å la barnet som har brudd reglene å unngå straff samt ikke å endre reglene, ikke lage nye og strengere straffer. Etter å ha fastsatt reglene, er det nødvendig å sette grenser og følge dem strengt, men være forberedt å gi opp i spesielle tilfeller.

Selv om barna ikke vil like det, bør foreldrene kontrollere dem av og til, for eksempel, gi dem telefonkort, annet utstyr eller mobiltelefon og advare på forhånd om saldobegrensinger eller bruk av telefoner på skolen. Det er verdt å ringe til andre foreldre som har et party i sitt hjem, ikke være redd for å gå til party og hilse på andre (for å være sikker på at barna er sammen med de voksne). Foreldrene skulle sørge for at barnet kunne forlate party, der det brukes narkotika, uten vansker. Avtal på forhånd hva dere vil gjøre hvis barnet deres begynner å føle seg ubehagelig i et party.

Og til sist bør foreldrene følge sin intuisjon, ikke være redde for å blande seg inn hvis de har en følelse av at noe er galt.

 

 

 

 

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn