European Commission logo
Ein Konto erstellen
News
Neuigkeiten

Efikasna komunikacija sa zaposlenima - značaj povratne informacije

pkcg.

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, 13. maja 2021. godine organizovala seminar na temu „Efikasna komunikacija sa zaposlenima - značaj povratne informacije“.

Predavačica je bila Jelena Vuletić, iskusna bankarka i ekspertkinja za finansijski rizik, poslovni konsalting i trening, prvi akreditovani kouč u Crnoj Gori od strane Internacionale koučing federacije, a takođe je i PCM kouč i Points of You trener.

U pozdravnoj riječi u ime organizatora, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore dr Mladen Perazić istakao je da u kompanijama povratna informacija ili feedback predstavlja osnov razvojne komunikacije, kojim se timu ili pojedincu upućuje informacija o uticaju njihovog ponašanja ili djela na druge; pojedince, organizaciju, klijente, itd.

- Feedback, kao razvojni alat je namijenjen poboljšanju perfomansi, rastu i razvoju. Fokusiran je na ponašanje, konkretan je i potkrijepljen detaljima, a najvažnije - usmjeren je ka rješenju i na budućnost – rekao je Perazić.

Predstavnik Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada Zdravko Čogurić apostrofirao je partnerski odnos sa Privrednom komorom koji između ostalog rezultira organizacijom kvalitetnih edukativnih aktivnosti.

- Tema današnjeg seminara je veoma inspirativna. Kao što bi rekao prof.dr Andrija Gams život je serija odnosa među ljudima, a ako bi to približili ovoj temi riječ je o korelaciji između zaposlenih i poslodavaca, sa posebnim fokusom na povratnu informaciju. Veoma je bitno da povratna informacija bude efikasna jer je bez nje završetak posla nevidljiv – kazao je Čogurić.

Predavačica Jelena Vuletić ističe da je cilj seminara da proširi vidike crnogorskih privrednika i napravi korak naprijed prema razvijanju kulture davanja povratnih informacija u Crnoj Gori.

- Često bivamo zatrpani svakodnevnim zadacima i gubimo iz vida koliko je važno da posvetimo vrijeme unapređivanju komunikacije, kako sa kolegama tako i sa nadređenim. Ne mogu dovoljno da naglasnim koliko je zapravo bitan feedback, od kojeg nažalost mnogi bježe jer se plaše da je uvijek negativan. Iako se može desiti da dobijete negativan feedback, svakako da je i takav feedback  važan i koristan – na taj način nam se stavlja do znanja da na određenom polju moramo dodatno da radimo i poboljšamo se ili pak može da služi kao vjetar u leđa da nastavimo da se trudimo i budemo još bolji nego što jesmo – kazala je Vuletić.

Ističe da u Crnoj Gori feedback kultura nije najbolje razvijena, već često svi gledamo na povratne informacije od nadređenog ili kolega kao kritiku.

Istraživanja pokazuju da u prosjeku ljudi dobijaju nekoliko minuta pozitivnog feedbacka godišnje, od kojih gotovo ni jedan nije od njih samih. Takođe, kada ga dobiju od drugih često ga ne prihvataju. Predavačica smatra da bi svakodnevno trebalo da razmislimo o sadržajima feedbacka, sortiramo ih u pozitivne ili negativne te o tome  koliko ih dobijamo i dajemo.

- Generalno kultura davanja i primanja feedback-a je najzastupljenija kod mladih preduzetnika. Oni su jednostavno kroz odrastanje naučili drugačije, pogotovo ako su bili izloženi inostranom načinu komunikacije, kao što može da se primijeti na međunarodnoj sceni, gdje su aktivnosti sektora ljudskih resursa uglavnom razvijenije nego kod nas. Ono što je sigurno je da svi moramo da se potrudimo da ovaj način komunikacije i kulture rada uvrstimo u našu svakodnevnicu, i to na korektan i ispravan način, kako bismo kao društvo išli naprijed i unapređivali privredu – rekla je ona.

Login (0)

Sie möchten einen Artikel schreiben?

Zögern Sie nicht!

Klicken Sie unten auf den Link und beginnen Sie mit einem neuen Artikel!

Neueste Diskussionen

Online Diskussion Umschulung & Höherqualifizierung: Förderung der generationenübergreifenden Zusammenarbeit

Nehmen Sie an dieser Online-Diskussion teil, in der wir untersuchen werden, warum und wie wir in den verschiedenen Sektoren oder Altersgruppen eine Umschulung und Höherqualifizierung anstreben müssen.

Zusätzlich

EPALE 2021 Schwerpunktthemen. Fangen wir an!

Das vor uns liegende Jahr wird wahrscheinlich wieder sehr intensiv, und daher laden wir Sie ein, es mit Ihren Beiträgen und Ihrer Expertise zu bereichern. Beginnen Sie doch einfach, indem Sie an unserer Online-Diskussion teilnehmen. The Online-Diskussion findet am Dienstag, dem 09. März 2021 zwischen 10.00 und 16.00 Uhr statt. The schriftliche Diskussion wird mit einem vorgeschalteten Livestream eröffnet, der die Themenschwerpunkte für 2021 vorstellt. Die Hosts sind Gina Ebner und Aleksandra Kozyra von EAEA im Namen der EPALE Redaktion. 

Zusätzlich