chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE - E-Plattform für Erwachsenenbildung in Europa

Blog

Projekt Računalniško opismenjevanje starejših odraslih

01/02/2016
von Mojca Rozman
Sprache: SL

Ljudska univerza Kranj (LUK) je bila s projektom Računalniško izobraževanje starejših odraslih izbrana za koordinatorja v okviru programa Evropskih skupnosti Erasmus+ na razpisu Erasmus+ 2014, Ključni ukrep 1, akcija KA104: projekti mobilnosti na področju odraslega izobraževanja. V času trajanja projekta, od 1. 9. 2014 do 31. 8. 2016, bodo koordinator (LUK) in konzorcijski partnerji, ljudske univerze (Javni zavod Cene Štupar, LU Ajdovščina, LU Kočevje, LU Jesenice, Zasavska LU, ZIK Črnomelj), izvedli dve mobilnosti ter na osnovi lastnih izkušenj in dobrih praks iz tujine pripravili štiri programe računalniškega opismenjevanja za starejše.

Prve mobilnosti se je udeležilo devet zaposlenih iz ljudskih univerz, ki imajo bogate izkušnje pri načrtovanju, pripravi in izvedbi programov za starejše. Mobilnost je potekala od 21. do 28. marca 2015 v mestu Leipzig. Udeleženci so si ogledali programe za računalniško opismenjevanje starejših odraslih in pripravili osnutek dveh novih programov za računalniško opismenjevanje starejših, ki se bodo jeseni pilotno izpeljali v sodelujočih organizacijah.

/de/file/lukranj-kolazjpglu_kranj-kolaz.jpg

Mesto Leipzig financira javno socialno službo, ki koordinira deset mestnih centrov za starejše (Seniorenbüro). V vsakem mestnem okrožju naloge centra za starejše izvaja po ene organizacija. Centri nudijo brezplačne informacije s področja druženja, aktivnega državljanstva in možnosti vključevanja v izobraževanje (jezikovni tečaji, računalniški tečaji, zdrav način življenja, kreativne delavnice, zdravstvene preventive, prostočasne aktivnosti ...). Ogledali smo si dva centra za starejše in ugotovili, da podobne aktivnosti že izvajajo nekatere ljudske univerze pri nas v okviru dejavnosti centrov medgeneracijskega učenja in centrov/univerz za tretje življenjsko obdobje. V prihodnosti bi bila tako lahko to nova celostna dejavnost.

Nekaj novih idej za računalniške izobraževalne programe za starejše pa smo videli tudi na Ljudski univerzi Leipzig (Volkshochschule Leipzig). V medgeneracijskem evangeličanskem vrtcu Kinderinsel EMMAUS so nam predstavili sodelovanje z bližnjim domom za starejše občane. Starejši in otroci skupaj pripravljajo prireditve, starejši berejo pravljice, pripovedujejo zgodbe in učijo otroke različnih ročnih del. Velik poudarek dajejo pripravi otrok na proces staranja in poslavljanja od starejših. Otroci spoznajo, da starejši potrebujejo pomoč. Obiskali smo tudi medgeneracijsko hišo (Mehr generationen haus – Ariowitsch), ki deluje znotraj judovskega kulturnega centra. V njej se družijo predstavniki različnih generacij in kultur ob različnih izobraževalnih tečajih in druženju. Ob našem obisku smo ujeli skupino starejših na plesnem tečaju, ki nas je močno navdušila.

Za razvoj medkulturne kompetence nas je organizacija prejemnica spoznala z mestom Dresden in njegovimi znamenitostmi ter z nekdanjo tovarno bombaža, ki so jo spremenili v umetniški center z več ateljeji in galerijami ter retro kinodvorano. Večeri so minili v refleksiji dnevnega dogajanja in zbiranju idej, kako dobre prakse prenesti v naše vsakdanje delo. Teden je minil hitro in polni novih spoznanj in zamisli smo se vrnili v Slovenijo.

 

Mateja Šmid, Ljudska univerza Kranj

Share on Facebook Share on Twitter Epale SoundCloud Share on LinkedIn Share on email